Хиляди на протест в Беларус, задържаните са стотици

Плътен кордон униформени обгражда президентската резиденция
Обновена: 13 сеп 2020 21:21 | 13 сеп 2020 21:21, Веселина Йорданова
128
Хиляди на протест в Беларус, задържаните са стотици

Десетки хиляди протестират днес в Беларус срещу преизбирането на президента Александър Лукашенко. Опитите да бъдат издигнати барикади в центъра на града бяха осуетени от спецчастите на полицията. 

Плътен кордон униформени обгражда президентската резиденция, до която протестиращите успяха плътно да се приближат. Едва вечерта беше възстановен мобилният интернет, изключен по нареждане на властите. По последни данни, днес са били арестувани най-малко 400 протестиращи.

На този фон утре предстоят разговори в Сочи на президента на Беларус Лукашенко с неговия руски колега Владимир Путин, предаде БНР.

Още в началото на протеста бяха арестувани 250 души. Аргументът е, че задържаните са използвали знамена и други символи, които не са били регистрирани по установения ред, както и плакати с различно съдържание, включително оскърбително. 

Според очевидци 100 000 демонстранти са се включили в днешните протести.

Десетки хора, които подкрепят протестите в Беларус, се събраха пред посолството на страната в Москва.

"Голяма грешка е руският народ да подкрепя режим, който не може да бъде наречен другояче, освен фашистки. Искаме да бъде чуто мнението на народа, че с този човек не може да се говори, защото той е нелегитимен президент", сподели рускиня пред местните медии.

"Народите на Беларус и Русия винаги са били братски и затова правителството на Русия трябва да подкрепи беларуския народ, а не диктатора", сподели друга.

Масовите протести в Беларус започнаха след президентските избори на 9 август. За тях опозицията твърди, че са фалшифицирани, докато президентът Лукашенко, който е на власт от 26 години, отрича това и твърди, че зад протестите стоят чужди сили.

Утре Лукашенко трябва да посети Русия за разговори с колегата си Владимир Путин, а двете страни започват съвместни военни учения на 14 септември.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още по темата: БеларусМинскпротести
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
12
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Брей, точно като у нас, само дето нашите протестиращи платени черепоидни лyмпени са към 20 милиона....хахахахахахаха
18
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Беларус е финансирана от Русия с всякакви ресурси и цените за храна и бензин са символични. Затова беларусците си стоят в Беларус и не са се разселили. От друга страна нашата господарка Германия ресурси няма, но затова пък е сложила свои гаулайтери (васални мутри) с което одобрение бяха отворени бакалии (Кауфланд, Лидл, Била, Диема, Лили) на всеки ъгъл. Родната индустрия и земеделие бяха унищожени, а *** се радват и ходят да берат зеленчуци и да мият кeнeфи в Германия.
17
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Беларус, ако се подлъжат по Американската демокрация, заводите ще буренясват, като Българските :)
16
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен - Само Белорусия остана с Русия и не съсипа икономиката си и днес там се живее нормално.Право казваш! От фотографиите се вижда, как се радват хората на нормалния живот и възторжено се разхождат масово по улиците. Кефят се!
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно подкрепяйки Лукашенко, Русия подкрепя белоруския народ. Дано той, народът, го осъзнае по-навреме, преди да е станало твърде късно.
14
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунисти вижте колко са сто хиляди души.
13
1
 
14
 
! Отговори
Митко от Мировяне преди 3 години
Наш'та система е 4:4:24 фалшиви новини за ковидтеатъра+4 за "отровения" Навални+2 за лошия Лукашенко=30 шекела грантШУКАРИТЕТ И БЕРЕКЕТ
12
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И Фигуранта и колегата му диктатор са пътници...
11
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След въвеждането на демокрацията и западната ориентация всички източно-европейски страни загубиха стандарта си и днес живеят в бедност. Само Белорусия остана с Русия и не съсипа икономиката си и днес там се живее нормално.
10
7
 
10
 
! Отговори
Блез Паскал преди 3 години
В либерастките медии противниците на Лукашенко и жертвите на коронавируса винаги се завишават с два порядъка.
9
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Белорусия няма приватизирани заводи и фабрики. Работа има за всички, дори и за тези които не желаят да работят.
8
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да стане, колкото и да се напъвате. Белорус е с Русия, даже главната опозиционерка се усети, и започна да говори за дружба и връзки с Русия, само Лукашенко да падне. Но народът и работниците подкрепиха Лукашенко.
7
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Беларус знаят ,защо протестират за разлика от тук...Оня с юмручето знае ,какво го чака както и колегата му Лукашенко.
6
1
 
4
 
! Отговори
пълна преди 3 години
тъпотия и неграмотници.
5
11
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Другари колкото и да се напъвате Лукашенко пада,а Бойко остава!
4
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И защо развяват фашиското знаме червено с бяло,което е знак на фашизма,когато немците окупуират за 10 месеца земите на Русия в Белорусия,им слагат точно такъв флаг,окупацинен фашистки флаг!
3
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във Берлин и Лондон протестират милиони, медиите казват, че са хиляди, в Беларус протеститат 5-10 хиляди *** и медиите ги правят десетки хиляди. Очаквайте скоро милиони ...Някоя новина за Кенеди джуниър няма ли да прочетем? Опс, забравих, че като си сложите ръката на дясното око, освен, че приемате всичко без усмисляне, но и светът е наполовина - либерален и смръдлив.
2
3
 
19
 
! Отговори
Дойче Дезинформеле преди 3 години
"Хиляди на протест в Беларус, задържаните са стотици"Не бе, милиарди са на протест, а милиони са задържани.
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Циркове!