Жозеп Борел: Големите империи от миналото се завръщат

"Турция е важен съсед на ЕС, не можем да променим географията“
15 сеп 2020 15:09, Елка Василева
84
Жозеп Борел: Големите империи от миналото се завръщат
Снимка: архив, БГНЕС

Европа е изправенa пред ситуация, в която големите империи от миналото се завръщат. Това каза пред евродепутатите върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел в пленарна зала, цитиран от БНР.

Като пример Борел посочи Русия, Китай и Турция и добави, че за Европа това е ново обкръжение.

Още по темата

„Турция е един от тези елементи, които го променя“, каза още Борел.

Той заяви, че въпросът със сондажите в Източното Средиземноморие изисква бърз и колективен ангажимент и диалогът е единственият начин за постигане на всеобхватно решение на проблема.

„Това е водоразделен момент в историята на нашите отношения с Турция. Ясно е, че решението няма да дойде чрез нарастване на конфронтацията в тях. Ние не искаме това и не се стремим към това. Турция е важен съсед на ЕС, ние не можем да променим географията и тя ще остане такъв“, каза Жозеп Борел.   

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Памбос Агапиу КукласИ това как ще стане? Франция е немски васал. Французите да почват да учат немски като през 1940-1945 че с тази смешна икономика и денонощно протестиране са за под кривата круша.
32
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какъв е този ЕС, разграден двор, граници няма, политици няма, тoпки няма, Британия излезе, турците и руснаците ги гаврят, американците им викат "фък дъ йю", чичко Copoc ги пълни с бежанци и им строи джамии, някакви невзрачни германски лели и баби водят съюза към бездната. За мен ЕС символизира провала на глобализма. Фрийк шоу.
31
11
 
8
 
! Отговори
Памбос Агапиу Куклас преди 3 години
ФРАНЦИЯ Е ВЕЧЕ ЛИДЕРА НА Е.С.ГЕРМАНИСТАН (ДОЙЧЛАНДИСТАН) --- УМРЯ...ВЕЧЕ ПЕЧАТНИЦАТА ЗА ЕВРАКЯС Е В ПАРИСС.ФРАНКФУРТ = ОТИДЕ НА МАЙН--АТА СИ .ТОВА Е ОФФИЦИАЛНО ОТ ДВА МЕСЕЦА = ФРАНЦИЯ ЩЕ ПЕЧАТА ЕВРОТО...ФРАНКФУРТ ЗАМИНАВА В ГРОБА при БАБА СИ АНГЕЛА ШМЕРГЕЛ от ГДР-то !
30
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дразни ме, че дори сега когато Турция открито им заплашва интересите и заплашва с военна агресия страна-членка на ЕС, дори сега еврогeйтаците говорят плахо и дипломатично: "ние бихме искали, ако може, Турция е важен съсед, моля не ни бийте". Разликата с Тръмп и САЩ: директно уби иранския генерал и каза, че ще разбомби всички културни сайтове на Иран ако се опитат да отговорят. От тогава иранците мълчат като наср/ни. Това различава великите от мишкитe.
29
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Големи империи: САЩ, Русия, Китай, Индия А ЕС е едно недоносче, от което нищо не стана защото Германия отказва да създаде федерация и иска да експлоатира всички останали.
28
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Европа просто няма лидер. Всички ревахте срещу САЩ подтикнати от източна пропаганда. Те се оттеглиха и сега, какво? Чакаме Франция и Англия да се правят на мъже? ХАХАХАЕдинствено Германия става за нещо, но тя прави пари и не и дреме.
27
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не че искам войни и мизерии, но когато някой обижда 27 държави и нормално да му отвърнат по адекватно. На мустака може да му е смешно какво означава ядрена бомба, но нека попита японските си колеги, какво следва после. Надявам се да не виждат.
26
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
те щото са рисували у пещерите затова ли Бекерел откри радиоактивността а в китай още крадат и не могат самолетен двигател да направят та използват руски.Смех.
25
5
 
10
 
! Отговори
. преди 3 години
Аха-а-а! Значи се завръщат турската, византийската, римската, руската, а европейската отива където ѝ е мястото - на бунището! :)
24
10
 
7
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Анонимен...... АМЕРИКА СЕ РАЗПАДА /РАЗЛАГА/ КАТО 100 ГОДИШЕН ВМИРИСАН Труп........... Още ли е актуална теорията за разпадането на САЩ? Или си припомняш миналото когато си бил партиен секретар и се въздейства идеологически на народните маси?
23
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Алабала пак. ЕС има няколко ядрени сили и доста армия, пари и ресурси. Може да сгъне перките на Турция за часове. Защо се говори толкова меко? Какво дирите в тая Турция?Защо сме съюз, като ни е страх от 1мдъежава? Съюз означава мощ и всичко по много. Как ще се противопостави Турция на армиите на всички държави? С магия ли? Стига вече глуспости! Да излезе един мъж и да каже на мустака да си обира крушите и това е. Какво ще направи?
22
17
 
14
 
! Отговори
Hanns Gruberr преди 3 години
Турция е изкуствено напомпано джудже, без влияние в науката , културата и цивилизацията .Станах заклет враг на турците , когато гледах '''Шпионин по неволя''' с Джеки Чан, сниман 2000 година в Истанбул .Във филма , турските ислямски пан-ислямисти и нацисти :: играеха смешен танц с големи шапки , и се въртяха като пумпалли --- вътре във ВЕЛИКАТА ВИЗАНТИИСКА ЦЪРКВА=РОТОНДА. СВЕТИ ГЕОРГИ (Аггиу Георгиос) !!......КАЗВАМ САМО--НЕ ТРЯБВА ДА СЪЩЕСТВУВА ТАКАВА Държава и този лъженарод - турците .
21
6
 
11
 
! Отговори
ИСТОРИКЪ преди 3 години
Империята си остава такава форевър. Руската се възражда въпреки че не и личи. Западната римска е днешния ЕС. Османската е ясна. Грейт бритън винаги си е оставала империя и постоянно си действа въпреки всичко. Америките - латинската е част от испанската бивша, северна си е част от британската , за канада да не говорим. България се прикачи към Римската но има апетит и от други. Ще видим.
20
11
 
8
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Барел да прочете какво е казал Хегел по въпроса. "Всички значими световно-исторически събития се случват два пъти: първият път във вид на трагедия, а втория във вид на фарс." И бай Реджеб и джуджето се напъват за възстановят империите на резултатите са комични. А за опити да възстановяване на Китайска империя е още рано да се говори. Започват ли реална инвазия на север да си възвърнат заграбените от Русия 1 500 000 квадратни километра земи тогава може да говорим за това.
19
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лошо ще стане ако монголците се върнат.
18
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очевидно Ердоган е диктатор, който си прави каквото иска и в Турция не може да бъде спрян. Оттам и поведението на Турция в международен план е повторение на поведението му в вътре в страната. Учудващо е, че този представител по външната политика приема това и дори препоръчва ЕС да се примири и приеме ситуацията. Ако ЕС има собствена армия новата стара турска империя ще се успокои много бързо.
17
7
 
17
 
! Отговори
Скапан ЕС преди 3 години
И всичко това е последствие от немската политика спрямо сащ израел мюсюлманите. Германия за трети път смаза ЕВРОПА, до кога ще и се разминава? Трябваше да я разкъсат не на две а на 5 поне! На всеки 50 60 г и тия връщат европа в първи клас, вярно днес е 15 септември, странно злокобно откровено съвпадение с това изказване...
16
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕС е курбан за турциГермания може да мине за импери пред бананови държави, като България, тях сигурно и Полша ще ги прегази военно.
15
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
100 години по-късно герберите ни направиха отново васали на Турция. И майките си ще продадат за да запазят властта.
14
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турците сами се вкарват в лошия филм.