ЕП призова Турция да спре сондажите в Средиземноморието

Евродепутатите изразиха пълна солидарност с Гърция и Кипър
17 сеп 2020 19:54, Елка Василева
21
ЕП призова Турция да спре сондажите в Средиземноморието
Снимка: архив, БГНЕС

Европейският парламент прие с голямо мнозинство резолюция,  в която евродепутатите призоваха Турция незабавно да прекрати незаконните сондажи в Източното Средиземноморие, да се въздържа от нарушаване на гръцкото въздушно пространство и на гръцките и кипърските териториални води и да се дистанцира от националистичната подстрекателска реторика.

Като посочиха, че допълнителни санкции могат да бъдат избегнати единствено чрез диалог, евродепутатите призоваха Европейския съвет да има готовност да изготви списък с допълнителни ограничителни мерки, които да бъдат секторни и целенасочени.

Евродепутатите изразиха загриженост във връзка с продължаващия спор и свързания с него риск от по-нататъшна военна ескалация между държавите членки на ЕС и страна кандидатка за членство в ЕС.

Още по темата

В навечерието на извънредното заседание на Европейския съвет на 24 и 25 септември, посветен на опасната ескалация и ролята на Турция в Източното Средиземноморие, евродепутатите изразиха тяхната пълна солидарност с Гърция и Кипър.

Решение може да бъде намерено единствено чрез диалог, дипломация и преговори, заявиха евродепутатите и призоваха Турция активно да допринесе за спешно понижаване на напрежението, като оттегли военните си сили от региона.

През последните няколко месеца напрежението ескалира с увеличаването на турските проучвателни дейности за природен газ в района на територията на гръцката и кипърската изключителна икономическа зона. Междувременно гръцките и турски военни сили достигнаха статут на „повишена готовност“ и бяха изпратени военни кораби в зоната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
8
 
! Отговори
Иван преди 3 години
До лигльовциИ как се е свил питам аз? Ясно е че сте единот многото нищо не знаещи, но тръгнали да се правят на нещо. Гърция не е права, все едно Украина да доиде до българския бряг и да си вземе остров и да го снабди със оръжия, дори след като е подписал че няма да го прави. Пишете за САЩ, та имали по голяма бандитска държава от тях? Дори са ни нападали и съсипаха София, но Турция никога. Много сте грешни, много.....
15
0
 
0
 
! Отговори
лигльовци преди 3 години
Солидарност, после като Турция *** Гърция ще има "thoughts and prayers". Кога най-после Европейския Съюз ще спре да се свива пред Турция и ще си оправи армиите в една обща, централизирана структура. Ако едно нещо се видя от управлението на Тръмп и Украинската сага то, е че нито НАТО, нито САЩ ще опазят някой от "съюзниците" си ако някой ги атакува. Време е ЕС да вземе отбраната си в свои ръце.
14
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
чобанинът иска да покаже зъби пред големите батьовци и се чопли с гърците, но още не знае какъв ще го яде.На практика той бетонира Гърция като враг, а като се знае колко европейски държави са приятели на турция, положението й не е адекватно за подобно поведение. бай чобан се протяга отвъд чергата си, но скоро ще разбере по трудния начин, че е сбъркал адреса.Ще му ядат гащите бой до нacиpaнe.
13
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смешковци ислямски, къде сте тръгнали?Вие сте в 14 век. Ще се молите на колене на ЕС и САЩ.
12
11
 
10
 
! Отговори
Гошо преди 3 години
Турция само да посмее да не изпълни заръката на ЕС Такива гейпаради ще последват в европейските столици и ще затрупат входовете на турските посолства с плюшини мечета ,та чак феса на Ердоган ще падне заедно с чалмата му
11
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС нарушава собствените критерии.Прие в сьюза при спорни територии Гьрция.Прие в сьюза Кипьр при липса на мир и обединение.Франция е ръката на ***.
10
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българска му работа
9
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тоя техния президент е голям войн.ама е объркал столетието.в грешното столетие си пич, внимавай да не настъпиш котката.
8
11
 
22
 
! Отговори
Batuhan преди 3 години
Турция каза: чуждото не искаме, но своето няма да дадем. Наглите маляки не разбраха, че трябва да освободят островите на хвърлей от турския бряг, османски, които по една случайност са получили даром при Лозан, когато всички точили зъби на болния човек. Но болният внезапно се изправил и им счупил зъбките. На австралийци и новозеландци, които като макарон сега, дошли да търсят гробовете си на хил км от земите си. Една нощ внезапно ще дойдем! Може утре, а може и по скоро - РТЕ
7
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Много ви молим!"
6
9
 
19
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Боже защо да спре? Та те са си в своите води, а Гърция иска всичко да е тяхно, и чакаите правда от този парламент. Този парламент ако бяха честни, нямаше да са в страната на Боико, ние протестирам от 2 месеца, но никои не реагира, но иначе на протестиращите в Беларус скачат. Тези са едни н.....и
5
4
 
10
 
! Отговори
Пян Гъ преди 3 години
ЕП призовава Турция да спре сондажите, ИНАЧЕ КАКВО??? Голяма ми е косата и не можах да чуя? Не разбрах КАКВО? Ето тук е сериозната политика - да кажеш КАКВО, да знаеш как да го направиш и онзи да знае, е ще го направиш. Иначе си е чиста смешка...
4
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия (ЕП) нямало какво да правят и цял ден приемали нищо незначещи декларации
3
12
 
16
 
! Отговори
Българина преди 3 години
Когато аскера влезе в Кърджали, от Козяк ще пратят поздравителна картичка, а от Брюксел призив...... Нато ще изпрати анкетна карта да добросъседство.... 30 г вървим в много грешна посока и дефакто нямаме нито един съюзник, както Австрия и Швейцария имат Германия, Белгия и Холандия имат Франция, Гърция имат Италия, Англия сащ и т.н. Ние сменихме Русия за! ТУРЦИЯ без коментар, това е реалността
2
3
 
1
 
! Отговори
Нима не знаеш преди 3 години
Да не ми ходят по тротоара след градинката Само веднъж блъскам
1
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само не им спирайте опитите!