Четири месеца - достатъчно време, за да навлезеш в IT сектора

Петър Торнев, директор на Технологичния център в Accenture Bulgaria
20 апр 2021 20:00, Анисия Иванова
45
Четири месеца - достатъчно време, за да навлезеш в IT сектора
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Четири месеца е абсолютно достатъчно време, за да можеш да навлезеш в IT сектора като младши специалист. Това заяви Петър Торнев, директор на Технологичния център в Accenture Bulgaria, в ефира на предаването "Бизнес старт".

"Ние създадохме такава програма, в която преквалифицираме хората, които нямат нищо общо с IT сектора. Има мит, че трябва да си завършил Техническия университет, за да може да работиш в IT сектора. В рамките на 3-4 месеца, 80% от хората вече имат работа в една или друга IT компания", категоричен е Торнев.

От думите на госта стана ясно, че пандемията е засилила интереса към внедряването на нови технологични решения, като оттам идва и по-засиления интерес към технологичния сектор, който може да предложи и добри перспективи. "Важно е да се отбележи, че технологичният сектор има нужда от нови таланти. Често университетите се оказват недостатъчни, за да обучат достатъчно нови кадри. Така дойде необходимостта да се преквалифицират хората. В България имаме около 30-40 хил., работещи в IT сектора, а проектите са много", обясни гостът.

"В програмата имаме хора, които са учители, счетоводители – нямаме ограничения за възраст, като всеки може да се запише, стига да има желание", каза той пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Уменията, на които заложихме освен технологичните такива, са така наречените soft skills, като управление на времето, приоритизиране на задачите, комуникацията между служителите. В новото направление на програмата се насочихме към софтуерното тестване, тъй като това е най-бързият и лесен начин да навлезеш в технологичния сектор".

"Дигиталната трансформация не е тривиален процес", смята Петър Торнев.

"Всяка една компания трябва стратегически да прецени накъде иска да се движи. Следващият процес е моментът на въвеждането на самата дигитална трансформация или по-точно технологичната й част".

"Създаването на един сайт не означава дигитална трансформация. Основата й се гради върху един фундамент и това е доверието, за да изнесеш едни бизнес процеси в дигитална среда, е необходимо доверие между работодателя и служителя", каза гостът.

Целия разговор може да видите във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ИТ имат мозък и способности да мислят почти колкото един папагал. Иначе във фирмата на този шуробаджанащината и лакейството са издигнати в култ, особено за меко говорящи HR , които даже не умеят да говорят правилен български език.
31
0
 
4
 
! Отговори
ха-ха преди 3 години
Елате пиленца при батко - Пешко Торнев ще ви изучи не за 4 месеца , ами 4 дена , важното да ви поизтръскам джобченцата !
30
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Познавам хора, които взимат яко наркотици, за да моат да си вършат работата.
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този е напълно изкукуригал! Нямам думи за подобна простотия
28
2
 
2
 
! Отговори
1500 преди 3 години
който иска да почне на 1500 лева заплата може и да успее с 4 месецаи да бъхта една година докато почнат да му дават истински пари
27
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Университета те учи на елементарни неща и после немаш ли връзки некой с курс за един месец е по добър
26
0
 
11
 
! Отговори
Гошето преди 3 години
Фирмите, които подготвят начинаещи винаги правят пачка, така е по цял свят. Друг е въпросът колко ще се реализират техните 'кадри', които нямат представа какво значи 'солидни умения'
25
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учил ИТ но не иска да е ИТ а депутат . Няма такива курсове. Много търсят такива курсове и се принуждават за ИТ защото няма други. Не всички искат да са ИТ, но ги принуждават насила като не им дават работни места и заплати. Това не е никаква демокрация а ИТ диктатура.
24
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заплатите са мизерни. Университети и академии хиляди но после не дават заплати.
23
0
 
17
 
! Отговори
Димитър преди 3 години
за 4 месеца може да научиш някоя СМС система, че да работиш професионално с нея. Целия този процес на опит и да си в състояние да се справяш самостоятелно се учи с време и изисква години. Няма как да научиш която и да е професия за 4 месеца ако изисква опит/практика/учене от грешки и сблъскване с много нови неща, поправка на стари и въобще целия опит който ти трябва за да вършиш нещата САМОСТОЯТЕЛНО.Затова хората са казали 2-3 години поне, освен ако не ни програмират мозъците в бъдещето.
22
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
4 месеца се отнася за нормалните хора. На русофилите ще им трябват около 10 години, това са ментално увредени люде.
21
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пази боже от такива IT специалисти. Точно поради тази причина предпочитам да работя сам по даден проект, вместо да ми прикачат няколко такива "специалисти" и да ми скъсат нервите.
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
К'во?Търсим писатели на бози, по готови шаблони, дефинирани задачи и код на килограм.По наше му, ишлеме.Аман от нафърфорени писачи.А за капак и малкото което има потенциал, прегарят за няколко години.Играта е на хитреците, да се докопат до меринджейски позиции, и после а разказват такива филми.Е някой приключват рано, щото там не е само битка с качества, но така е моментния отрязък от време. По натам ще видим.
19
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
за 4 месеца можеш да научиш някой да продава зарзават на пазаря.не знае как работи компютъра, програмист ще става.тотална деградация и профанизация на професията.
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За 4 години, може би.
17
1
 
12
 
! Отговори
ИТ специалист преди 3 години
А колко месеца трябват на дългогодишен ИТ специалист да се махне от този сектор?
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Той и Бил Гейтс навремето каза, че 127К са напълно достатъчни, но май не е така. За 4 месежа ще могат да включват компютъра и да бъдат горди ромски IT.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направете пустото електронно правителства най-сетне!!!
14
1
 
34
 
! Отговори
София преди 3 години
Работя с доста такива, преквалифицирани. Елементарни познания нямат, липсва им фундамент, на който да стъпят и разни такива измислени "програми" не ги учат на нищо, освен как да вършат работа по списък. Това да мисли, да има самоинициатива, да поеме отговорност за нещо - нула, батко. Да седне да научи нещо отгоре - нула. После ми обяснявай, че четири месеца градиш IT специалист. Не градиш нищо, просто обучаваш един бачкатор в кол център на процесите и тууловете, с които да си върши работата.
13
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички такива искат да примамят хората в ИТ сектора с обещания за лесно започване и големи пари. Реалността е съвсем различна - за четири месеца не можеш да разбереш къде се намираш, камо ли почнеш да пишеш код, ако никога преди това не си го правил. Всички такива фирми се интересуват само от лесно набиране на служители с умения на готова, в които нищо да не инвестират. Само да изкарват хиляди от тях и да се мръщат за увеличение от няколко стотин лева.