Скандал в СЗО: Служители изнасилвали жени в Конго по време на епидемията с ебола

Най-младата им жертва е била едва на 13 години
1 окт 2021 09:24, Петя Славова
57
Скандал в СЗО: Служители изнасилвали жени в Конго по време на епидемията с ебола
Снимка: БГНЕС

Повече от 80 предполагаеми случая на сексуални посегателства по времето, когато Световната здравна организация е помагала на Демократична република Конго да се справи с епидемията от ебола. 21 от тези служители вече са с обвинения. Това е установила независима комисия, предава Bulgaria ON AIR.

Разследване на Асошиейтед прес установи, че висшето ръководство на СЗО е било информирано за злоупотребите през 2019 г., но не е спряло тези случаи, дори е повишило един от замесените служители.

"Това е най-голямото разкритие за сексуално насилие, извършено по време на една от инициативите на ООН", казва Паула Доновън, която води кампания за прекратяване на сексуалната експлоатация цитирана от "Индипендънт".

Малик Кулибали, който е един от членовете на комисията, каза, че са разкрити девет случая на изнасилване. Интервюираните жени са казали, че извършителите не са ползвали предпазни средства и е имало забременели жени. Някои от жертвите са споделили, че изнасилилите ги мъже са ги принудили да направят аборт.

Най-младата предполагаема жертва е на 13 години. Тя разказва, че шофьор на СЗО е спрял край пътя в Мангина, където тя е продавала карти за телефон април 2019 г., и ѝ е предложил да се разходят до дома му. Вместо това той я завежда в хотел, където я изнасилва.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че докладът е "мъчително" четиво. И допълни, че четирима души са уволнени, а двама са пуснати в неплатен отпуск.

Докладът на комисията разкрива най-мащабните сексуални злоупотреби, свързани с институция на ООН от години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има много гнусни мъже. Някои ги наричат животни, но при животните няма изнасилване, значи тези са супер ниши същества.
33
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и тая организация ви казва как да живеете, щом такова отношение имат към беден народ по време на малката им пандемия, изглежда толкова им пука за хората
32
2
 
10
 
! Отговори
Taню преди 2 години
А кви доживотни вируси и скоросмъртни бацили можеш да си докараш докато "изнaсилвaш"...
31
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абсолютно бандитска организация, също като Ватикана, британското кралско семейство и като ГЕРБ
30
4
 
39
 
! Отговори
Некъф преди 2 години
Те изнасилиха целия свят с тия измислени ваксини, че в африка няма да изнасилват жени!И тия са тръгнали да ни спасяват!
29
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия само чакат да стане епидемия и гледат да боднат нещичко.
28
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато се научат на обноски, мейби ще ги възприемем за хора :)) Нито развита цивилизация са имали, нито нищо, ама белите са виновни, че ги вкараха в цивилизацията, прави са затова :)))
27
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че ти в една местна партийна структура да влезеш трябва първо да докажеш, че си корумпиран, вие за кариера в СЗО се впечатлявате. Проблемът е възникнал от изнасилвачите, които не са били повишени и от там се е раздухало, а не от жертвите.
26
1
 
27
 
! Отговори
Баче Кике преди 2 години
"И допълни, че четирима души са уволнени, а двама са пуснати в неплатен отпуск." - Съвсем строга присъда..направо ми олекна, каква справедливост...явно все пак и ние сме успяли да дадем нещо на света - пример за безнаказаност :)
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кой Гебрейесус? Тоя дето е приятел с другаря Си и дето разправяше, че короната не се разпространява по въздуха?
24
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да имаш "скелети в гардероба" е задължително условие да се издигаш в подобни институции. Логиката е, че само на напълно контролиран човек може да се има доверие. Стига се до там, че кариеристите сами си приготвят компромати и ги дават където трябва за да покажат, че са надеждни. Педофилия, садизъм, канибализъм... идея си нямате. И колкото по-високо в йерархията, толкова по големи извращения. Та, като видите някой големец по ТВ, хубаво си помислете, какви толкова специални качества притежава.
23
1
 
30
 
! Отговори
СелективнаДемокрация преди 2 години
Аха, сега целия свят ще възстане срещу лошите лоши служители на СЗО и ще има протести ... и бдения със свещичка в ... хм, ръка... и протестни ноти а НАТО ще изпрати отряд командоси в централата на СЗО .... Доколкото си спомням пак в тези региони и пак по това време преди 3-4г. БЯХА ОТВЛЕЧЕНИ 150 ученички от местни бандити със задокеански спонсори и тези малки деца бяха иззнасилвани и малтретирани в продължение на година ,докато родителите молеха световните лидери за помощ . ПОМОЩ НЯМАШЕ. Що тъй?
22
0
 
19
 
! Отговори
Апокалипто преди 2 години
Нищо не е,те сега изнасилват целия свят...
21
5
 
25
 
! Отговори
Парите са в основата преди 2 години
До Анонимен ... коронавируса също ще се изпари в небитието , когато си изпълни предназначението.Стадото е пасивно и послушно. Идва доктора . Казва - ти си болен от коронавирус. Безсимптомен, разбийш ли .Ела да те лекувам. И офцата послушно тръгва . Вписват я "по здравна каса" че да има екстра кинти за доктора, натъпкват я с лекарства за да се отчете дейност и оффцата излиза от болницата ни жива ни умряяла ... и си вика .Беее, как за малко щях да пукна от тоя коронестия вирус ...
20
3
 
14
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Каква долна антиваксърста пропаганда, служителите на сзо-то са ангели и мислят единствено за нашите здраве и живот!
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не бе, сигурно само са ги ваксинирали, ама те не са разбрали.
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Blike Lives Matters, немам нищо против чернокожите, разбирам, че повечето изглеждат грозни в лицето на белите, ама с пропаганда не се постига нищо, просто се забавя омразата която следва :))) Ако е по естествен път, тоест да проумееш, че черния е достоен, така да, ама пропагандата им скапва всичко :)))
17
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И като си додохме на думата, ко стана с еболата? Изпари се изведнъжки в небитието. Да не стане така и с коронавируса, не дай си Боже?
16
6
 
25
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
Жертвата доброволно отишла с човека до хотела, съблякла се и той я изнасилил?!?! :)))))
15
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Престъпна организация!