Скандал в СЗО: Служители изнасилвали жени в Конго по време на епидемията с ебола

Най-младата им жертва е била едва на 13 години
1 окт 2021 09:24, Петя Славова
57
Скандал в СЗО: Служители изнасилвали жени в Конго по време на епидемията с ебола
Снимка: БГНЕС

Повече от 80 предполагаеми случая на сексуални посегателства по времето, когато Световната здравна организация е помагала на Демократична република Конго да се справи с епидемията от ебола. 21 от тези служители вече са с обвинения. Това е установила независима комисия, предава Bulgaria ON AIR.

Разследване на Асошиейтед прес установи, че висшето ръководство на СЗО е било информирано за злоупотребите през 2019 г., но не е спряло тези случаи, дори е повишило един от замесените служители.

"Това е най-голямото разкритие за сексуално насилие, извършено по време на една от инициативите на ООН", казва Паула Доновън, която води кампания за прекратяване на сексуалната експлоатация цитирана от "Индипендънт".

Малик Кулибали, който е един от членовете на комисията, каза, че са разкрити девет случая на изнасилване. Интервюираните жени са казали, че извършителите не са ползвали предпазни средства и е имало забременели жени. Някои от жертвите са споделили, че изнасилилите ги мъже са ги принудили да направят аборт.

Най-младата предполагаема жертва е на 13 години. Тя разказва, че шофьор на СЗО е спрял край пътя в Мангина, където тя е продавала карти за телефон април 2019 г., и ѝ е предложил да се разходят до дома му. Вместо това той я завежда в хотел, където я изнасилва.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че докладът е "мъчително" четиво. И допълни, че четирима души са уволнени, а двама са пуснати в неплатен отпуск.

Докладът на комисията разкрива най-мащабните сексуални злоупотреби, свързани с институция на ООН от години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
7
 
11
 
! Отговори
Долна заблуда преди 2 години
Служителите не са изнасилвали,а са "имунизирали" с природна ваксина.Малката кому *ура е търсила в хотела с шофьора?Не се пазят,викат "ела Вълчо изяж ме"а после- изнасилиха ме.Проблемът според мен е,че на са се споразумели за цената-тя е искала да и се плати повече,а той е сметнал,че воденето в хотел е достатъчно.Жените после са подучени(вижте по медиите какво става с ред известни личности)да търсят права,да получат повече,отколкото им е било обещано,и адвокатите им-известност и пари.
13
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Лейтенант от ЗапасаСЗО проповядва западен демократичен морал и ценности създаден с любезното съдействие на демократичният запад и те го контролират. ПС 42 служители лейтенантче и тезите ли са комунисти? Тогава следва че СЗО е комунистическа организация., а ватиканските масови педофили и те ли са комунисти. Упс, много комунисти станаха в тези световн демократични организации бре таварищ лейтенант. :))))))))00
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Хм... 19 А шофьорът, горкият, не знае ли, че 13-годишните са малолетни?
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 16 Защото другите им престъпления са даже по-големи и ншкои от изнасилвачите да не се разприказват.
10
5
 
20
 
! Отговори
Хм... преди 2 години
MeeToo стъпи и в Конго с нежното си краче . Сега след тези "разкрития" , повечето от които станали преди 5-6 г. много конгоанки ще чакат сериозни обещетения . Като например тази малка Картопродавачка ,на която напълно непознат шофьор и казва -" Ела у дома" и тя захвърля карти и изоставя сергията си и хуква с него към хотела , където била "изнасилена" и никой от рецепциията , пресонала на хотела или пък гостите на хотела нито чули , нито разбрали ... цели 2 години.
9
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези служители, били уволнени а двама са в неплатен отпуск?!?!?!?! А защо не са осъдени? Изнасилването е престъпление.
8
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами започна се с Ватикана, мина през ООН, повилня из европейския съвет, сега е наред СЗО. И от тези поредъчни, мили, човколюбиви чиновници чакаме пример, справедливост и висок морел. Те това е реалността на човеколюбивата, справедлива западна демокрацийка от пропадна, корумпиран и алчен тип. Амин.
7
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Либерастията и педофилията вървят ръка за ръка...престъпници
6
1
 
36
 
! Отговори
Q преди 2 години
Помните ли, че Тръмп им спря издръжката, а Байдън отново я пусна?
5
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми те изнасилват и нашите мили управници, но не съм ги чул да се оплачат.
4
7
 
19
 
! Отговори
Добрата новина преди 2 години
И днес 85% от българите останаха неваксинирани и нямащи никакво намерение да го направят.
3
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е там за да работиш трябва да си извраттеняк.
2
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това поведение е правило в тези организации, друг въпрос е че местните са готови да те обслужат за жълти стотинки, и също е за отбелязване факта, че много от насилниците са от враждебни племена, държави , религии и там вече навлизаме в народопсихологията на дадения регион
1
0
 
18
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Отиваш уж да помагаш, а вместо това - зверстваш, отвратително е !!!___Едва ли ще ни осведомят, но дано извергите си получат заслуженото, но и СЗО да подпомогнат жертвите !!!