Ядрена подводница на САЩ се сблъска с неизвестен обект

Има пострадали подводничари, но без опасност за живота
Обновена: 8 окт 2021 09:07 | 8 окт 2021 09:07, Елка Василева
75

Петнадесет американски моряци са пострадали, след като ядрената подводница „Кънектикът“ се е ударила в неизвестен обект в Южнокитайско море.

Инцидентът е станал в събота по време на потапяне в международни води. Никой от екипажа не е получил опасни за живота наранявания. Ядрената установка не е пострадала.  

По данни на телевизия „Фокс нюз“ „Кънектикът“ не се е ударила с друга подводница и самостоятелно се е завърнала в американската военновъздушна база на остров Гуам в Тихия океан.

Според източник на вестник „Милитари таймс“ топографията на местността в момента на сблъсъка не е указвала наличие на масив от суша пред подводницата. Няма и признаци инцидентът да е имал неприятелски характер.

Инцидентът стана в момент, в който расте напрежението между Китай и Тайван. Причината за него е преминаването на китайски бойни самолети през зоната за противовъздушна отбрана на острова, който Пекин смята за своя територия.

Освен това Китай има претенции за почти цялото Южнокитайско море и е построил военни предни постове на малки островчета и атоли в региона. САЩ и съюзниците им редовно патрулират в международни води в региона, за да отстояват правата си на свободна навигация, което предизвиква голямо недоволство у Китай, отбелязва АФП, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
22
 
! Отговори
До 7 преди 2 години
Не е лошо да четеш в огромна грешка си Китай е държава с хилядолетна история и е Империя отпреди хиляди години.
7
0
 
15
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Това ще да е някой...голям тропически октопод,който тежи около 5 тона и има пипала по 20-сет метра.Такива октоподи на времето са...потапяли цели ветроходи с по 5 мачти.Цяло чудо е че подводницата е успяла да...изплува невредима и октопода не е...закусил с нея.
6
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От американска подводница изпращат сигнал до неидетефициран обект: застанали сте на пътят ни нареждаме да смените курса.Получават отговор: тук е фара на острова, ако вие не смените курса ще трябва да ви спасяваме.
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сега ще ревнат че е Путин, направо смях. На тези все някой друг им е виновен.
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
китайците са им спретнали доста изненади по пътя, да си знаят
3
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин си е правил плувен маратон, а тези американци къде се бутат.
2
2
 
17
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Сигур с извънземни са се сбутали...))
1
1
 
18
 
! Отговори
Плувай Петка плувай преди 2 години
не е риба!