Заради недостига на ток Китай се връща към въглищата

170 мини са получили нареждане да увеличат добива
9 окт 2021 08:49, Елка Василева
38
Заради недостига на ток Китай се връща към въглищата
Снимка: архив, БГНЕС

Китай се връща към ерата на въглищата. Властите в страната наредиха незабавно увеличаване на въгледобива със 160 милиона тона годишно заради острия недостиг на електроенергия и гориво за производството ѝ. Кризата доведе до рекордно високи цени, режим на тока в редица провинции и засегна производствените мощности, които се възстановяват от пандемията, предаде БНТ. Съседна Индия също се опитва да осигури достатъчно въглища, за да посрещне нарастващото търсене на електроенергия.

Около 170 въглищни мини в Китай са получили нареждане незабавно да увеличат добива. Властите отварят отново затворени въглищни находища и одобряват нови. Мини, които са достигнали годишните си квоти за добив, ще могат да продължат работа и през следващите месеци. Директивата засяга двата района, където се добиват най-много въглища - Шанси и Вътрешна Монголия.

Само Вътрешна Монголия трябва да увеличи годишния си добив с близо 100 милиона тона. Това е три процента от цялата годишна консумация на въглища в Китай. Твърдото гориво дава 60 процента от китайската електроенергия.

През 2020 г. Китай е изградил повече вятърни турбини отколкото целия останал свят, но много провинции продължават да строят въглищни електроцентрали, отбелязва репортаж на Шведската обществена телевизия.

"Интересите на провинциалните власти и централното правителство се разминават. Прилагането на политиките за нисковъглероден преход на местно равнище е слабо", заяви Ли Дацин от "Грийнпийс".

Анализатор посочва пред Ройтерс, че сегашната енергийна криза в азиатския гигант е предизвикана от колебанията в цените на изкопаемите горива, а не от замяната им с възобновяеми източници. Принудителното пълно или частично затваряне на заводи обаче застрашава икономическия растеж на Китай и световните снабдителни вериги.

Междувременно "Газпром" увери, че износът за Китай по тръбата „Силата на Сибир“ продължава в съответствие със заявените обеми. Повод за заявлението стана пожар, който прекъсна подаването на газ за Амурския газопреработвателен завод, захранван от „Силата на Сибир“. Основното оборудване на завода не е пострадало.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китай е светлинни години напред по производство на зелена енергия.Светът има много да се учи от Китай
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма неизчерпаеми ресурси. Когато въглищата им свършат тогава идва икономическия край на Китай.
31
0
 
5
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 2 години
От 2000-те следя научната преса за "глобалното затопляне и въглеродните окиси", няма доказана връзка. Няма и желаещи да спират въгледобива, петрола и газа по тази причина.Истерията е само в ЕС, макар , че целият принос на въгл. окиси в земната атмосфера е ~10%. Всичко в ЕС да се спре, ефекта е в рамките на грешката на измерването.За това никой извън ЕС не се ангажира с подобни мерки.Както казва "реалнафантазия" става дума за пари.
30
3
 
7
 
! Отговори
реалнафантазия преди 2 години
Или ще се самоубием или агонията ще продължи докато не отекне и и последният природен ресурс, и може би чак тогава изведнъж ще се появят нови източници... за каквото и да ти говорят става дума за пари. Помнете, че не им пука нито за природата, нито дали ще умрете от студ... :)
29
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами всички видяха за кво иде реч с тая зелена енергия. Нормално е. Ние кво чакаме още не знам. Да мерем от студ ли? Иде зима. Айде, ние с по 3 якета ще се облечем, ама... на децата как да обясня че трябва да се обличат с 3 якета когато са вкъщи и че на татко не стига заплатата за да поеме режийните разходи в семейството? Аз няма да оставя децата си на студено, то е ясно. Ако трябва ще ходя и ще крада дърва,по улицата ще вървя с трион и ще режа де що има дърво.Но не е това начинът. Не е нормално.
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да пичнат със атомни централи най чистата енергия
27
0
 
10
 
! Отговори
до анонимен преди 2 години
"""""""ЕС до сега е похарчил 1.8 трилиона евро за вятърни мелници и соларни панели - ефектвност нула!""""""" ------- Така се унищожават икономическите конкуренти, особено ако са т.ъпи като.... сравнението по ваш избор, че цензурата по "демократичните медии" не прощава!
26
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китайците май първи ще бият шута на "Зелените" г.лупаци и Грета Тублерончето! Щатите гледат сеир, а Европа се самоубива..., закрива ТЕЦове, АЕЦове, енергетиката си, промишленоста и производството си! Ще им дойде акъла на европейците, но ще е късно, твърде късно...
25
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС до сега е похарчил 1.8 трилиона евро за вятърни мелници и соларни панели - ефектвност нула! С тези пари можеха да се построят 100 атомни централи, които да покрият 40% от енергийните мощностти неоходими за икономиките на Европа. Сегашните атомни централи осигуряват около 30%, така 70% от енергията щеше да е осигурена. Атомната енергия е най-чистата енергия.
24
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То началото на новите зелени енергии вече е 20 години, и все е скъпо, и все е неефективно. Но нищо де, може да продължават фашистите от Брюксел да харчат пари за вятър. Русия и Китай няма да участват в тая игра.
23
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въглищата в Китай са на привършване. Ако западът иска да продължава да увеличава производството и да консумира както до сега, ще трябва да си намери друга работилница. Китай след 10 години няма да бъде в състояние, както и Япония. Китай в момента е първа световна икономика, но запасът и от собсвени енергийни ресурси е на изчерпване, а икономика на вятърни мелници и солани панели не се прави.
22
3
 
5
 
! Отговори
Европеец преди 2 години
Требе от некъде да намериме по 5-10 хил евро и всеки европеец веко семейстео да си туриме вятърна мелница и соларен панел на покрива и това ще реши въпроса, ще точиме ефтина енергия от слънцето и вятъра и няма да купуваме газ и нефт. Зелените енергии са без пари, само требе първоначална инвестиция.
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поради недостига на природен газ, увеличеното търсене се разпространи и върху мpъcните въглища. Европейците изведнъж забравиха за мисията си да спасят света от замърсяване с традиционни въглеводороди и започнаха да омитат всички въглища от пазара, за да ги изгорят в електроцентралите. Цените на въглищата също достигнаха рекордно високо ниво: на 29 юни фючърсният договор за доставка на въглища в центъра в Ротердам достигна 113,5 долара за тон.
20
0
 
10
 
! Отговори
до анонимен преди 2 години
""""Имам един въпрос има ли водородна енергия в българия.""""" ----- Скъпичко е, колега. Всяка нова технология и производство е скъпо в началото! Доколкото зная правят първите крачки в областа на водородното гориво се правят в Южна Корея и Япония, ние сме мноооого далече във всяко отношение. Забрави!!!!!
19
1
 
5
 
! Отговори
Прост и глупав преди 2 години
Китайците и те като мен прости и глупави...И пазете земята,че на другите планети ракия и салата няма:)))
18
2
 
16
 
! Отговори
Нане преди 2 години
България не отхвърли ли зелената зделка на еурогея, просто ще приключи съществуването си!
17
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китай и Индия копат стотици милиони тонове и бълват - ние тука ще плащаме за вятър и Слънце. Хахах. Идва края на екоталибаните.
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам един въпрос има ли водородна енергия в българия.защото съм неграмотен и не разбирам,ако има някои да ни поясни харвардс.
15
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И никога приятели не забравяите от къде тръгна заразата на ковид 19.от провинцията ухан.никога не купуваите китаиски стоки дори да ви ги дават безплатно.
14
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китай и Индия, а? Пък вие стойте гладни и на студено заради зелените политики.