Репортери без граници: Рекорден брой журналисти арестувани от 3 режима

Убийствата в световен мащаб обаче са намалели
16 дек 2021 23:19, Нели Христова
9
Репортери без граници: Рекорден брой журналисти арестувани от 3 режима
Снимка: Pixabay

Според годишния обзор на "Репортери без граници" (RSF), публикуван днес, в момента по целия свят рекорден брой журналисти са задържани – 488, включително 60 жени, а други 65 са държани като заложници. Междувременно броят на убитите журналисти през 2021 г. – 46, е най-ниският за последните 20 години.

Броят на журналистите, задържани във връзка с тяхната работа, никога не е бил толкова висок, откакто RSF започна да публикува годишния си обзор през 1995 г. RSF отчете, че към средата на декември 2021 г. в затвора се намират общо 488 журналисти и медийни работници, което е с 20% повече от същия период миналата година.

Този изключителен ръст в незаконно задържания се дължи преди всичко на три държави: Мианмар, където военните си върнаха властта с преврат на 1 февруари 2021 г., Беларус, която беше обект на сериозни репресии след оспорваното преизбиране на Александър Лукашенко през август 2020 г., и Китай на Си Дзинпин, който затяга хватката си върху Хонконг - специалният административен регион, който някога е смятан за регионален модел на зачитане на свободата на печата.

RSF никога досега не е регистрирал толкова много жени журналистки в затвора, като в момента във връзка с тяхната работа са задържани общо 60 жени – 33% повече, отколкото по това време миналата година. Китай - най-големият затвор за журналисти в света, за пета поредна година е и най-големият затвор за жени журналисти с 19 задържани в момента. Те включват Джан Джан - лауреат на RSF за свобода на печата за 2021 г., чието здравословно състояние в момента е критично, пише в доклада.

В Беларус задържаните жени (17) са повече, отколкото мъжете (15). Сред тях са две репортерки на независимия канал Белсат - Дария Чулцова и Катерина Андреева, които бяха осъдени на две години затвор за неразрешено от властите онлайн излъчване на демонстрация. От 53-ма задържани журналисти и медийни служители в Мианмар, 9 са жени.

"Изключително големият брой на незаконно задържани журналисти е дело на три диктаторски режима", каза генералният секретар на RSF Кристоф Делоар. "Това е отражение на укрепването на диктаторската власт в световен мащаб, натрупването на кризи и липсата на скрупули от страна на тези режими. Това може също да е резултат от новите геополитически отношения на властта, при които авторитарните режими не са подложени на достатъчен натиск, за да ограничат своите репресии", смята той.

Друга особеност на тазгодишния обзор е спадът в броя на убитите журналисти във връзка с тяхната работа – 46 от 1 януари до 1 декември 2021 г. По-малко от 50 убити журналисти е имало през 2003 г. Тази година спадът се дължи най-вече на намалената интензивност на конфликтите в Сирия, Ирак и Йемен и на кампаниите на организациите за свобода на печата, включително RSF, за прилагане на международни и национални механизми, насочени към защита на журналистите.

Независимо от тези данни, средно по един журналист на седмица бива убит във връзка с работата си. RSF установи, че 65% от убитите през 2021 г., журналисти са били целенасочена мишена. Мексико и Афганистан отново са двете най-смъртоносни за журналистите държави държави със седем убити в Мексико и шестима в Афганистан. Йемен и Индия си поделят третото място, като във всяка страна са убити по четирима журналисти.

В допълнение към тези цифри, обобщението за 2021 г. представя и някои от най-фрапиращите случаи за годината. Най-продължителната присъда, произнесена тази година, е 15 години лишаване от свобода, дадена на Али Аболухом в Саудитска Арабия, така и на Фам Чи Дунг във Виетнам. Най-продължителните и кафкиански процеси се водят срещу Амаду Вамулке в Камерун и Али Анузла в Мароко. Най-възрастните задържани журналисти са Джими Лай в Хонконг и Кайван Самими Бехбахани в Иран, които са, съответно, на 74 и 73 години. Френският журналист Оливие Дюбоа беше единственият чуждестранен журналист, който беше отвлечен тази година. Той е заложник в Мали от 8 април.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Seethe преди 2 години
Не са достатъчно. Няма по-гнусно същество от ж**налист.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кажете нещо за Асанж, защо е пълна тишина? Смешници
4
0
 
2
 
! Отговори
Путин преди 2 години
Аз не ги задържам.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Забелязвате ли интересната тенденция в колективно западната пропаганда? Правят всичко възможно и невъзможно да обезличат половия признак мавсякъде, дори и в личните карти, а тук във всяко второ изречение се натъртва на броя на арестуваните и хвърлени в затвора жени журналисти.
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е и? Журналистите да не са богопомазани?
1
4
 
9
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Ами журналисти, всички са с манталитет на селски клюкари