Рекордно потребление на ток по празниците

Похарчили сме с 10% повече с предходната новогодишна нощ
29
Рекордно потребление на ток по празниците
Снимка: Pixabay

Потреблението на ток в страната постепенно се връща към нивата отпреди пандемията. Това показват данните на Електроенергийния системен оператор. Ръст има и при потреблението по празниците, предаде БНТ. Рекордните 115 хиляди мегаватчаса електрическа енергия сме потребили на 31 декември, показват данните на ЕСО.

За миналата година в България е потребена 4 процента повече електрическа енергия спрямо предходната 2020 година, което ни връща до нивата на потребление на ток отпреди пандемията. Това е показател, че стопанският живот в страната отново се активизира.

"Потреблението през тази година е с 10% по-високо в сравнение с предходната новогодишна нощ. Среднодневните температури през тази година са малко по-ниски с 3-4 градуса в сравнение с миналата година и основата причина е, че през миналата година хотелите и ресторантите не работиха, за разлика от тази година, което веднага оказва влияние и върху самото потребление на електрическа енергия", заяви Ангелин Цачев, изпълнителен директор на ЕСО.

Според ЕСО е нямало сериозни аварии по време на празниците, което показва, че електропреносната система в България е издържала на сериозното потребление./

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: ток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
1
 
! Отговори
как няма преди 2 години
да е рекордно,не стига,че тока в българия е жълти стотинки,ами и народа си го краде,не се е родил политик,дето ще накара българите да плащат сметки
20
1
 
5
 
! Отговори
Симо преди 2 години
Нагли, нагли до безобразия. ЧЕЗ, ЕВН потриват доволни ръце...
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера изключих газта. Ще се топля на ток. 2 пъти по-евтино ми е. След година две събирам за термопомпа и забравям за всичко друго
18
2
 
15
 
! Отговори
и те така преди 2 години
ми то с това увеличение на пенсиите е нормално да се харчи повече ток . пенсионерите забогатяха !
17
2
 
9
 
! Отговори
мустафа кайраджъ преди 2 години
не мозззеее да бъде?!?!?1....това е някакво сензасионно откритие!!!!....по време на новогодишни празници токът да се вдига...това е някаква сензационна новина това е някакво галактическо чудо....))))....апропо продължават ли да ви "къпят" мозъчетата и да ви правят на пастет с този поръчков сайт???историята се повтаря само хората са различни..след този цирк и съдебен процес и разтрел ще има за поръчковите ДжОрналисти,че за капак и световна война ще има!!!!....съобщете на 4 лапи че ще ядем кучета!
16
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълни са болниците,те харчат ток яко!
15
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пропагандата на жaлкия фигурант не спира ХАХАХАХААА НО СКОРО ЩЕ ГО TPИЧATна жълтите павета
14
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уж умират много повече хора,демек намаляваме,уж уредите са все по висок енергиен клас и харчат по-малко,уж много хора се топлят на твърдо гориво,не на ток,а на финала харчим повече ток.И как става тази работа?!
13
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък си похарчи колкото и в другите дни, но както всяка година сметката ще бъде бомбастична. Отчитат си каквото им скимне и сега ни подготвят с измисленото високо потребление, даже и времето е топло и не се налага да се отоплява, но после и топлофикация ще обяви колко е било студено.
12
4
 
8
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Тока бил скъп !?!?
11
3
 
27
 
! Отговори
нн преди 2 години
Кой няма значение, / построено по онова лошото време / си е направил отлично сметката и в България не само че произвеждаме евтин ток, а има и 20% излишък който продаваме. Ток, евтин в България има, но някакви правила ни отрязват главата, " вода гази жаден ходи" това е нашата работа.
10
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми инвестираите българи в слънчева и вятърна енергия и цените ще паднат трябва да хвърлиш нещо пред теб за да намериш зад теб.
9
3
 
27
 
! Отговори
Хахах преди 2 години
А какво ще стане ако всички започнат да карат и електрически коли! Всеки да включи по едно зарядно 7-10 киловата. И също да спре отоплението с твърдо гориво и всички да минат на климатици. Пък трябва да затворим и ТЕЦ-овете щото и те мърсят. Значи може да очакваме ток поне 1 лв за киловат.
8
3
 
7
 
! Отговори
1-н преди 2 години
компенсирайте ги, 60/40 или изцяло...бедстват тези честни търговци...
7
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е колко да е рекордно при тия високи температури?Просто,заради пандемията и свободните дни повечето хора си останаха в къщи и съвсем нормално е да има повишена консумация на ток.
6
2
 
28
 
! Отговори
съд преди 2 години
При цена от над 700лв./т. на въглища и пелети е нормално да се вдигне потрблението на ток не само по празниците а и през целия отоплителен сезон.Познавам много хора които досега се отпляваха на въглища и пелети но преминаха на климатици и конвектори поради високата им цена.Ако и догодина се запазят тия цени на пелетите и въглищата още по-вече хора ще преминат на отопление с ток.Няма как един тон пелети да струва колкото един кубик дъски за мебели.
5
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е цената на тока да падне !
4
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аааааа, тъй, тъй... Понеже станахме много модерни евроатлантици сега ще плащате. Га ядохте кИфтета от евтиния ток от Козлодуй ни ривахти. Шса сетите вий...
3
4
 
19
 
! Отговори
Умберто Тоци преди 2 години
Кирка в елетромера променя нещата от раз...
2
2
 
26
 
! Отговори
За да имат преди 2 години
ЕРП-тата основание за по-високи сметки. Могат да правят с електромерите каквото си поискат.