"Ядрената петорка" против надпреварата във въоръжаването

Страните ще работят за изграждането на свят без ядрено оръжие
Обновена: 3 яну 2022 19:43 | 3 яну 2022 19:39, Веселина Йорданова
69
"Ядрената петорка" против надпреварата във въоръжаването
Снимка: БГНЕС

Лидерите на петте държави с ядрено оръжие Русия, Великобритания, Китай, САЩ и Франция излязоха със съвместно изявление за предотвратяване на ядрена война и надпреварата във въоръжаването. Текстът на документа беше публикуван в понеделник на сайта на Кремъл.

Както уточниха от руското МВнР, изявлението е изготвено по инициатива на Москва и "с най-активно участие на руски представители". То трябваше да стане публично достояние преди началото на X конференция за преглед на Договора за неразпространение на ядрените оръжия, която трябваше да се проведе през януари, но тя отново беше отложена поради пандемията. Въпреки това властите решиха да не отлагат публикуването на документа.

Лидерите на петте ядрени сили поставиха като основна отговорност да предотвратят войната между държавите, притежаващи ядрено оръжие, и да намалят стратегическите рискове. Както се отбелязва в изявлението, "не може да има победители в ядрена война и тя никога не трябва да бъде започвана", а ядрените оръжия трябва да служат на отбранителни цели, да възпират агресията и да предотвратяват войни. По-нататъшното разпространение на такива оръжия трябва да бъде предотвратено.

Говорителката на МВнР Мария Захарова уточни, че съвместното изявление съдържа идеята за недопустимост на война между петте сили, както ядрена, така и с използване на конвенционални оръжия.

Петте държави отново потвърждават важността на противодействието на ядрените заплахи и спазването на двустранни и многостранни споразумения и ангажименти в областта на неразпространението, разоръжаването и контрола на въоръженията. Те също така остават ангажирани със задълженията си по Договора за неразпространение на ядрени оръжия. Всяка сила също така възнамерява да поддържа и укрепва националните мерки за предотвратяване на неразрешената или непреднамерена употреба на такива оръжия. Страните повториха, че техните ядрени оръжия не са насочени една към друга или към друга държава.

Петте сили също се стремят да работят с всички страни за изграждането на свят без ядрено оръжие и ще търсят дипломатически подходи, за да избегнат военна конфронтация и "предотвратяване на надпревара във въоръжаването, която не е от полза за никого и се превръща в заплаха за всички". Те възнамеряват да проведат конструктивен диалог, основан на взаимно уважение и признаване на интересите и опасенията на другия в областта на сигурността, се казва в изявлението.

Москва, както отбеляза Захарова, очаква, че одобрението на съвместното изявление ще помогне за намаляване на нивото на международно напрежение и ограничаване на надпреварата във въоръжаването, както и ще помогне за изграждане на доверие и формиране на основите за бъдещ контрол върху настъпателните и отбранителните оръжия в отношенията им, както и мерки за намаляване на рисковете. Според нея това изявление допълва и развива приетите преди това на най-високо ниво двустранни изявления.

Съвместното изявление на „петорката” потвърждава ангажиментите, поети преди това от нея, да не насочват ядрени оръжия една към друга или към трети страни, предаде БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
5
 
5
 
! Отговори
До 19 преди 2 години
Нищо не си разбрал, но можеш да наваксаш! Има доста публикувано по тая история...
18
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е кое е общого между Айнщайн и бомбата на Израел като Израел се сдобива с АО 15 години след *** му
17
2
 
12
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Ч ифутите също имат атомна бомба, Иран, Пакистан и КНДР :)))
16
4
 
6
 
! Отговори
До 16 преди 2 години
Да бе, въобще ?!
15
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айнщайн няма нищо общо с атомната бомба на Израел ама край да върви
14
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Айнщайн не беше предал "атомната бомба" на Израел навремето, сега вероятно светът щеше да има по-малко проблеми...?
13
2
 
10
 
! Отговори
Daskala преди 2 години
А за другите видове оръжие какво казват?
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Индия обаче не е съгласна а след нея следвят и Пакистан Иран Израел и тн.
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес на байДжо пак му се случи случка на слизане от самолета.
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А нашите еврейски партньори що си траят ? Видния български политик Мони Паси да ни каже, какво мислят братчедите му от Израел ?
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С бързото развитие и разпространение на технологиите, ядрено оръжие ще добиват и други страни... ...дали това е добре е друг въпрос!
8
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Остава Русия и Китай да започнат да ни учат на демокрация.
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези с най-многото оръжия ще поучават другите да са със свалени шорти. :-)
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ядрената петорка ли? Не са ли поне двойно повече страните, притежаващи ядрено оръжие?
5
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Страните повториха, че техните ядрени оръжия не са насочени една към друга"---------------О, да! Насочени са към Черната дупка в съзвездието Андромеда.
4
7
 
6
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Чувам гласове :)))
3
1
 
16
 
! Отговори
Ядрената петорка преди 2 години
Никой не трябва да се надпреварва с нас ! Нека работим за това целият останал свят да е без ядрени оръжия !
2
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"По-нататъшното разпространение на такива оръжия трябва да бъде предотвратено." - това е все едно 3-те мобилни оператора да излязат с общо изявление, че не бива да има нови мобилни оператори освен тях и ние просто трябва да се примирим с монопола им.
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ами да си нарежат ракетите като толкова настояват за свят без атомни оръжия. В крайна смета те ги имат, а не бай Иван.