Провал на летния сезон, записванията на чужденци спряха

За гостите от Западна Европа ние сме твърде близо до войната
71
Провал на летния сезон, записванията на чужденци спряха
Снимка: БГНЕС

2022 година ще мине не само под знака на пълната липса на руски туристи в България. Твърде възможно е дори собствениците на имоти по нашето Черноморие да не могат да дойдат заради забраната за редовни полети, а западните граждани спряха рязко записванията, защото сме твърде близо до военните действия, пише „24 часа“.

Ако към това се добави и проблемът с горивата, заради които дори предплатените вече почивки в страната и в близката чужбина ще поскъпнат, се очертава най-мрачният за туризма летен сезон за последните години.

Още по темата

“Ние нямаме проблем с руските туристи, в смисъл че през 2020 и 2021 г. те паднаха до невиждано малък брой, така че загубата няма да е голяма. Лошото е, че сега има вероятност да не дойдат на почивка и украинци, а напоследък те бяха повече от руснаците. От рускиговорещите пазари остава единствено Молдова, поне докато Путин не реши, че и там има “нацисти”, каза за “24 часа” Галин Георгиев, зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции и управител на “Солвекс”, която доскоро бе специализирана за рускиговорещия пазар.

Справка в единната система за туристическа информация на туристическото министерство показва, че през двата най-активни месеца на миналото лято – юли и август, броят на украинските летовници у нас е бил многократно по-голям от този на руските (виж инфографиката). Руснаците всъщност са били по-малко дори от гостите от Нидерландия и от Молдова в определени месеци. Това е нормално, предвид че миналото лято Русия не даде разрешение за нито един чартърен полет, а с редовни полети масов туризъм не може да се прави.

Данните на НСИ сочат, че през цялата 2021 г. у нас е имало 400 хиляди пристигания на руснаци, но Георгиев обърна внимание, че това най-вероятно са руски собственици на имоти по нашето Черноморие. Миналата година те все още можеха да идват, защото имаше редовни полети на “България Ер” и “Аерофлот”. В момента едната авиокомпания е със забрана за полети почти над целия свят, а другата не се допуска да лети до Русия.

Над Украйна също не може да се лети заради военните действия, но поради близостта на държавата нейните гости идват у нас предимно с автомобилен или с автобусен транспорт.

“Украинският пазар не бива да се подценява, потенциално той е около 350 хиляди души, които може да идват на нашето Черноморие организирано. Ако нещата приключат скоро, може би ще има украинци, които ще искат да си починат от преживения ужас, но в момента правим догадки. Във всеки случай няма записвания оттам за това лято”, каза Георгиев.

Ранните записвания за идващото лято са започнали сравнително добре на британския и на немския пазар, също и на пазара в скандинавските страни. Други държави, чиито гости в България напоследък се увеличават, са Полша и Чехия. Това обаче е траело до началото на военните действия, след това записванията рязко са спрели, което е нормално, защото за страните от Западна Европа България е твърде близо до военните действия.

Експерти предполагат, че затварянето на въздушното пространство над Русия и Украйна силно ще затрудни полетите между Западна Европа и Далечния изток, поради което много европейци ще предпочетат да почиват на Стария континент, а това е шанс за нашия туризъм. Според Ройтерс броят на полетите, прелитащи над Казахстан, е нараснал от 150 на над 450 на ден само през последната седмица. Ако ограниченията останат в сила за по-дълго време, което е доста вероятно, тази страна от бившия СССР ще има решаваща роля за глобалния трафик, тъй като самолетите летят над Каспийско море, а после навлизат във въздушното пространство на Казахстан и Монголия. Това обаче добавя няколко часа към всеки полет и в съчетание с поскъпналото гориво ще направи използването на самолети неудобно.

Превозвачи като финландската Finnair, която използва въздушното пространство на Русия за своята обширна азиатска мрежа, вече предупреди за силно редуциране на броя на полетите. Засега обаче е трудно да се правят предположения дали тази ситуация ще увеличи притока на западноевропейски туристи в България през лятото.
От друга страна, круизният туризъм, който се очакваше да се възроди това лято след двегодишен тотален колапс заради пандемията, със сигурност ще избягва Черно море.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
Морски преди 2 години
Мърсотията по нашето черноморие е пословична. Почти не е имало случай да отидем и да минем без стомашно-чревна инфекция. Местните казват "е кво, за няколко дена и минава, кво се пазиш". Е да ама като си отишъл за седмица и да изкараш 5 дни в тоалетната не е ок. В Гърция е по-скъпичко, но поне не плащам за да боледувам. Като теглиш чертата излиза по-евтино: Плащаш 7 дни, ползваш 7 дни, а в бг: плащаш 7 дни, ползваш 2 дни, останлите 5 - в ***.
49
0
 
0
 
! Отговори
333333 преди 2 години
Ходя си на едно хотелче в Лозенец вече няколко години. Страхотно си е там. Собстевиниците ни познават и всичко е ок. Но хората предлагат услуга а не е ол инклузивпростотии.
48
0
 
2
 
! Отговори
Mногознайко преди 2 години
Нали преди няколко години не ви трябваха руснаци и украинци бе, сега защо ревете.
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, нищо, Ердоганчо потрива ръчички, това лято ще се пръсне по шевовете, ама човека добре си играе картите и мисли за народа си, а не какво ще кажат задокеанските говедари.
46
0
 
4
 
! Отговори
1-н преди 2 години
записли с се, ама на друго место...бездарници...стегайте кофража, че идвт бетоновозите да нааливат
45
2
 
22
 
! Отговори
Д-р Исня преди 2 години
Резервациите спряха, защото на хората им е малко бетона! Я асфалтирайте преговата ивица да видите как ще тръгнат нещата!
44
4
 
18
 
! Отговори
НеПетоколонец преди 2 години
Боже, ама може ли такава излагация и пълни самопризнания, че България е зависима от Русия. Толкова рубли хвърли руската пропагандна машина за да лъже, че България е зависима от ЕС и САЩ. И един ден един Ганьовец се изпуска, че заради липсата на руски туристи летния сезон е проваелен.
43
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Супер новина. Този прогнил паразитарски бизнес трябва да бъде сринат за едно по-добро бъдеще.
42
2
 
29
 
! Отговори
Ами сега преди 2 години
Ще има да ни се молите пак.Само че-ние предпочитаме вече Гърция,Турция.Защото там е малко по. скъпо ,но-няма прости мутри и още по-прости мутреси.Няма *** чалга по селските кръчми до 4 сутринта.Морето е къде къде по-чисто.Няма и толкова панелни хотели. На плажовете не ти искат по 26 лв. на ден за 2 шезлонга и чадър.Е???
41
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Споко ще дойдат украинци! Щ ги хранят за по 40 лв. Супер!
40
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Супер, отивам да си отворя една бира.
39
8
 
10
 
! Отговори
успехът е в Нато преди 2 години
Укрите идват да минират черноморието ни срещу руските туристи , по-добре не е било никога тук
38
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Супер, по-малко пари за мутрафоните по морето. Даже ако може някой обаркан военен кораб да им гръмне хотелчетата най-добре. Помня черноморието как беше преди мутрафонските истории и сега като го погледна ми се повдига.
37
2
 
24
 
! Отговори
До дедо преди 2 години
Значи, взимат украинските бежанци за обслужващ персонал и канят руснаците. Потом фронт будет на Слънчака. Е те тогава и НАТО ще требе да се намеси, че нашето МВР не може да се оправи с такъв качамак
36
3
 
19
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
МааллллииииКакъв гювеч ке биде. Ако наемат за персонал по хотелите украински бежанци и се отвори ниша за руски туристи........ Леле леле леле как юбаво ке ги обслужат. Ще има да бегат оскубаните руснаци и да проклинат.... Пууутине,Путине какъв огин ни докара!!!
35
0
 
10
 
! Отговори
Ко рече? преди 2 години
"Има вероятност да не дойдат украинци"... Е, щом е само вероятност... То колко му е украинците да преплуват морето, след като стигнат до Одеса и при условие, че на Одеса до лятото никой нищо не и прави.
34
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
...Не сме народ а Смърша! Това ще повторя и да свърша!
33
12
 
20
 
! Отговори
българин преди 2 години
То и *** преди години сбъркаха с руснака,та се наложи Ердоганчо да ходи в Кремъл и да целува ръка на Путин.Така,че не се надувайте.Смешно и жалко едновременно е,ние малка Б-я, да се изживяваве на колос в туризма.За никъде сме без руския турист.Анадъмо?
32
0
 
18
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 2 години
Целият Русмки Айрофлот е в Истанбул и Анталия
31
7
 
10
 
! Отговори
fff преди 2 години
До До 28Морето не е твое бе селянин, морето е на всички, премести си скапания град ***..ко (чуйек) или батко където искаш. Морето е на всички българи!!!