Полша предава на международното правосъдие клането в Катин

Геноцидът няма срок на давност, отчете Анджей Дуда
10 апр 2022 20:32, Красимир Ангелов
139
Полша предава на международното правосъдие клането в Катин
Снимка: БГНЕС

Полският президент Анджей Дуда заяви, че ще изправи пред международното правосъдие клането в Катин – масовото убийството на близо 22 000 полски военни от полицията на Сталин през 1940 г.

"Геноцидът няма срок на давност. Ето защо ще настоявам този случай да бъде решен от международни трибунали. Скоро ще подадем съответните петиции", каза Дуда в реч по случай 82-ата годишнина от клането, като също изтъкна "бруталната агресия на Русия срещу независима и демократична Украйна".

„Това престъпление трябва да бъде окончателно осъдено и извършителите му да бъдат посочени“, добави той, без да уточни кой съд възнамерява да сезира и кой ще бъде обвиняемият.

Още по темата
26 ное 2010 23:33
109
Тази дата съвпада и с 12-тата годишнина от въздушната катастрофа в Смоленск, при която загинаха 96 души на 10 април 2010 г., включително полският президент Лех Качински, който пътуваше до Русия, за да отдаде почит на жертвите на клането в Катин.

След нахлуването на СССР през септември 1939 г. в източните райони на Полша, 22 000 полски офицери, пленници на Червената армия, са разстреляни в Катинската гора и в Медное (Русия), както и в Харков ( Украйна).

В продължение на десетилетия Съветският съюз обвиняваше нацистите за това клане, а това бе и официално приетата теза за жестокото престъпление. Едва през април 1990 г. съветският лидер Михаил Горбачов призна отговорността на своята страната за тези кланета.

"Това беше геноцид, извършен от Съветите върху напълно беззащитни жертви. Това престъпление никога не беше наказано. Вместо това получихме лъжата за Катин", твърди Дуда.

Той спомена „кратък епизод от началото на 90-те години на миналия век при президента Борис Елцин, когато най-накрая беше признато, че „сталинските власти“ са отговорни за клането в Катин“.

Но, продължи той, "никакви по-нататъшни действия не бяха предприети. Разследването за Катин беше прекратено и никой от извършителите така и не бе наказан. Докато Русия на Путин прославя отново, в продължение на десетилетия, Сталин и Съветския съюз. Лъжата за Катин отново им е полезна, удобна “, каза полският президент, цитиран от БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия да върне Владивосток най-накрая на Китай. Стига са грабили и убивали. Гадни комусти.
58
0
 
13
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Историята не започва от днес, затова избирателната памет на някои от хора говори много за ценностната им система и подбудите им. Безпринципният човек не може да бъде съдник!
57
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малко история, през 30сете години на 20 век Руснаците изземат на сила всичкото жито и храна от селата в Украйна в следствие на което оставят хората без никаква прехрана в следствие на което от глад умират около 1 500 000 човека,сред които много деца, хората стигат до канибализъм като се хранят с трупове на починалите, а руснаците гледат от страни и никаква помощ.Българите са били потресени и с каруци са карали жито от България за да спасяват хората в Украйна, това всичко е документирано! Та так
56
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Четете "Сс-Войските в бой" на великия генерал Паул Хаузер, за да разберете какви са били истинските планове на нацистите за следвоенна Европа. Нищо общо с еврейските и руски лъжи, които се тиражират от всички масмедии.
55
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малкият жълтурко Ким Чен Ун също трябва да предяви искове от говрдария за съсипването на страната му през 50-те години!
54
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поляците така и не разбраха през годините,какво е да имаш за съсед Русия!Изборите във Франция и една евентуална победа на Марин льо Пен ще бъде краят на ЕС и Полша отново ще трябва да прави мили очи на Русия!
53
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин активно работи Русия да се оборудва с огромно количество врагове, и утре когато всичко се стовари върху руския народ никой няма да каже - виновен е комунистчето Ленин, Сталин, Путин, а изразът ще бъде "виновни са руснаците"
52
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неутрализирали няколко белополяки - голяма работа...
51
5
 
23
 
! Отговори
Цинизъм и лицемерие преди 2 години
Катинско клане - 22 000 убити полски военни от руснаците. Волинско клане - около 100 000 полски жени, деца и селяни, 150 напълно унищожени селища от украйнците! Поляците са цинични!!!!!!!!!!!!!!!!!! Полска колония!!!!!!!!!!
50
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние да съдим византийците и турците.
49
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма как колонията да съди метрополията.
48
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бившите колонии на Британия да ги съдят за грабежи и геноциди.
47
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега е времето и ние да предявим иск към Турция и Ердоган за 500 годишната окупация на България!
46
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Немците няма ли да ги съдят те избиха най-много руснаци, евреи, роми и много други?
45
12
 
13
 
! Отговори
До Кдк преди 2 години
При бандеровците, съветските другари изтребват от глад няколко милиона украинци сред които 1 000 000 деца през 30години на миналия век!!! Така, че преди да съдите появата на омраза и нацисти срещу русия, се замислите какво го е причинило!!!!!!!!
44
25
 
15
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Това е Президент и Родолюбец. Ние до кога ще търпим лъжите на раша. До кога ще премълчаваме истини в историята, за това какво са ни причинили "раша" окупатори! ДО КОГА!!!!!!!!!!!
43
9
 
9
 
! Отговори
Еееее преди 2 години
Не може така! Това е било специална операция, срещу полските нацисти! Сталин е искал да освободи Полша от нацизма! Ей, неблогодарни народи начи! Руската армия никога не е нападала! Тя само се е отбранявала, борила се е срещу нацизма и е освнобождавала!!!
42
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България трябва един Бандера да убива путинофилите.
41
8
 
18
 
! Отговори
Кдк преди 2 години
Никой не оправдава нищо. Няма по-ценно от живота и свободната душа, но подобно избирателно поведение е повече от лицемерие и арогантност. Говорим 22 000 военни. Ужасна трагедия за нацията и всики член от семействата им. Но в същото време в паметта на Полша са и над 50-60 000 мирни поляци изклани със вили и сърпове от Бандеровците.
40
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поляците много ги чакаха.Още когато самолетът им ,,падна в мъглата'' трябваше да ги подбарат.Още тогава.