Полша предава на международното правосъдие клането в Катин

Геноцидът няма срок на давност, отчете Анджей Дуда
10 апр 2022 20:32, Красимир Ангелов
139
Полша предава на международното правосъдие клането в Катин
Снимка: БГНЕС

Полският президент Анджей Дуда заяви, че ще изправи пред международното правосъдие клането в Катин – масовото убийството на близо 22 000 полски военни от полицията на Сталин през 1940 г.

"Геноцидът няма срок на давност. Ето защо ще настоявам този случай да бъде решен от международни трибунали. Скоро ще подадем съответните петиции", каза Дуда в реч по случай 82-ата годишнина от клането, като също изтъкна "бруталната агресия на Русия срещу независима и демократична Украйна".

„Това престъпление трябва да бъде окончателно осъдено и извършителите му да бъдат посочени“, добави той, без да уточни кой съд възнамерява да сезира и кой ще бъде обвиняемият.

Още по темата
26 ное 2010 23:33
109
Тази дата съвпада и с 12-тата годишнина от въздушната катастрофа в Смоленск, при която загинаха 96 души на 10 април 2010 г., включително полският президент Лех Качински, който пътуваше до Русия, за да отдаде почит на жертвите на клането в Катин.

След нахлуването на СССР през септември 1939 г. в източните райони на Полша, 22 000 полски офицери, пленници на Червената армия, са разстреляни в Катинската гора и в Медное (Русия), както и в Харков ( Украйна).

В продължение на десетилетия Съветският съюз обвиняваше нацистите за това клане, а това бе и официално приетата теза за жестокото престъпление. Едва през април 1990 г. съветският лидер Михаил Горбачов призна отговорността на своята страната за тези кланета.

"Това беше геноцид, извършен от Съветите върху напълно беззащитни жертви. Това престъпление никога не беше наказано. Вместо това получихме лъжата за Катин", твърди Дуда.

Той спомена „кратък епизод от началото на 90-те години на миналия век при президента Борис Елцин, когато най-накрая беше признато, че „сталинските власти“ са отговорни за клането в Катин“.

Но, продължи той, "никакви по-нататъшни действия не бяха предприети. Разследването за Катин беше прекратено и никой от извършителите така и не бе наказан. Докато Русия на Путин прославя отново, в продължение на десетилетия, Сталин и Съветския съюз. Лъжата за Катин отново им е полезна, удобна “, каза полският президент, цитиран от БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хитлер и Сталин са били съюзници и войната между тях е всъщност междусъюзническа. Поделят си Полша.
38
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бе путинисти много ви е страх от този Бандера,чак ми го издигнахте в очите, човека явно много добре се е справял с рашизма и паметник трябва да му вдигнат.И точно такъв човек е нужен в момент на Европа и Украйна.
37
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с тези глупости,ч е Хитлер не обичал славяните. 2 млн. руснаци в РОА са се сражавали на страната на Хитлер за да Освободят Русия от болшевиките. На страната на Сталин колко германци са се сражавали? Нула.
36
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само глу павия бг русофил не разбира, че Русия загива. Западните държави се надпреварват да се докарат по-големи антирусисти, защото това ще им докара дивиденти при рухването на руската империя. Ние пак сме неориентирани и мигаме на парцали, заради шепа руски продажници.
35
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това, че болшевиките са изверги за никой не е тайна. И никой никога не се възхищавал от тях. Самият факт, че те самиъе си вдигат "паметници" в окупираните територии и пишат на тези паметници лъжливи табели е покзатателен. Никой не ги иска. Никога болшевики не са печелили честно избори, винаги идват на власт с кървави преврати. И след това налагат червен терор докато не убият всички, които не им се подчинят. Това искат да направят и в Украйна, но украинците го знаят и се сражават срещу окупатора.
34
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много гнусно престъпление е това. Сталин е бил ***, причинил старадание и смърт на милиони хора. Един от най-отвратителните диктатори живели някога.
33
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Големи смешници има във форума, веднага какво били направили САЩ... та видите ли, клането в Катин било оправдано да избиеш над 22 хиляди човеци с куршум в тила! Това според нашите путинопоклонници било хуманно и оправдано.
32
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ейййй,че избирателна памет имат тия Поляци бре,помнят Катин а забравят Волинското клане!
31
7
 
12
 
! Отговори
мак преди 2 години
До Анонимен24. Ако хитлер не ги беше нападнал руснаците, те дали щяха да се включат във война, за да може после да се наричат спасители? А изброените концлагери какво общо имат в случая?
30
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Право на Полша е да търси справедливост. А за клането във Волин кога?
29
19
 
15
 
! Отговори
До 32 преди 2 години
Щото германците си признават грешките и се извиняват. А руснака продължава да лъже най-нагло. Руснака е непоправим престъпник.
28
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германия може да даде под съд съвецката армия. 2 млн. жени и деца са изнасилени от червените изверги в Германия. То и Русия може да даде под съд всички болшевики, които са най-големите убийци на руснаци в историята на Русия. Но в Русия продължават да управляват болшевики които се възхищават пред сатрапа Сталин. На Путин, Сталин му е нещо като пример за подражание. Един ден и Путин ще свърши като Сталин, отровен от болшевики (Каганович се е хвалил след смъртта на Сталин, как го е отровил).
27
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Миизерници полски,защо не търсите репарации и защо забравяте своите жертви дадени след прочистването на Волин и Източна Галиция от ОУН Украинска въстаническа армия-националисти предвождана от Степан Бандера-лисугера?
26
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И за това дивашко и нечовешко клане ор ките от Москва лигата десетилетия наред целия свят,че нямат нищо общо че някой друг е виновен,но не и те!Едва след падането на комунизма в архивите на НКВД в Москва истината излезе наяве, избити 20 000!! полски офицери, без съд и присъда.Та за руснаците това е национална черта, да лъжат да крадът да изнасилват и убиват и никога да не признават вина!Българските архиви са пълни с престъпление извършени от войниците на Червената армия в България стотици
25
20
 
10
 
! Отговори
До 24 преди 2 години
Газовите камери са друга съветска измислица.
24
11
 
17
 
! Отговори
Цирк преди 2 години
Малко са закъснели....
23
22
 
16
 
! Отговори
Предложение преди 2 години
Като руски възпитаник един престижните ВУЗове, аз имах съвсем друго мнение към Русия, но след като всеки ден чета чуждия печат, гледам чужди телевизии, простете, но аз коренно отношение към това което става в Украйна. Вече съм на мнение, че всички паметници въздигнати в чест на Съветската армия, съветския войн, те трябва да бъдат демонтирани и извозени на място далеч и предадени на Русия. Ние нямаме необходимост да възхваляваме хора които убиват деца, бременни жени, възрастни хора, рушат болни
22
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Претоплени манджи... Докога бе? Добре, чв бяха руснаците да ви спасят от Хитлер! За Освиенцим, Собибор, Треблинка и другите лагери и газовите камери забравихте ли!?
21
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбира се болшевиките и за Катин лъгаха, че не са те. Но истината излезе. Няма давност за престъпления против човечеството.
20
9
 
16
 
! Отговори
мак преди 2 години
До Анонимен15. Как ще спомене Волинското клане точно сега? Нали ще го изядат с парцали, че петни името на Украйна.