Десетки хиляди наемници се бият на страната на Русия в Украйна

Европейски представител очаква "пълно унищожение" на Мариупол
20 апр 2022 11:49, Елка Василева
119
Десетки хиляди наемници се бият на страната на Русия в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Между 10 и 20 хиляди наемници от частната военна компания "Вагнер", сирийски и либийски бойци се бият на страната на Русия в Украйна, съобщи европейски представител, цитиран от Франс прес.

Те "нямат превозни средства или тежки оръжия" и идват, за да подсилят руските войски, съобщи пред медиите във Вашингтон европейският представител, пожелал анонимност.

Още по темата
Той уточни, че са констатирани "трансфери от зони като Сирия и Либия към източния регион на Донбас", където Москва започна нова фаза на своето нападение. Трудно е обаче да се установи колко от тези 10 до 20 хиляди бойци са наемници от "Вагнер" и колко са бойци от Сирия или Либия.

В края на март британското министерство на отбраната съобщи, че се очаква "над 100 наемници" от "Вагнер" да бъдат разположени в Източна Украйна, "за да провеждат бойни операции". Компанията "Вагнер" е смятана за близка до руските власти. Нейни членове са заподозрени в зверства в Мали, Либия и Сирия.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия е започнала в понеделник голямо настъпление в този район, който е новата стратегическа цел на руските сили след изтеглянето им от района на Киев. Част от територията е вече под контрола на проруските сепаратисти от 2014 г.

До "4 до 6 месеца" руските сили вероятно ще контролират Луганска област, част от Донбас и малка ивица земя, водеща към Запорожка област, заяви европейският представител. Той добави, че очаква "пълно унищожение" на обсадения град Мариупол и изрази опасения, че "това ще бъде още по-лошо от Буча".

Освен това европейският представител заяви, че очаква преговорите между Русия и Украйна да приключат до есента на тази година.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
поредната западна пропаганда - в Русия има доброволци а не наемници. Наемниците са на запад където си продвата задниците за 200 долара на месец. z
28
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 10 "Добре и какво от това? Забранено ли е? За укрите не се ли бият наемници, даже и натовски офицери?" Не, не е забранено. Само показва две неща: 1) че "славяните защитници на "християнски" ценности" изпозлват ислямисти, за да избиват християни славяни и 2) "великата" руска армия е некадърна и се налага други, които са по-способни, да се бият за "победи" Драма и пълно разпадане на руските опорки.
27
3
 
3
 
! Отговори
Нинджата преди 2 години
И аз така чух, включително и американци :O
26
6
 
8
 
! Отговори
Бандера преди 2 години
До смехСамо дето тези стари железа разковаха и изпариха безаналоговите тенекии на руснаците ! Модерното леко натовско оръжие смля руските танкове а смяташ ли какво ще се случи ако краинците имат тежко западно нападателно оръжие ? Тогава руската така наречена армия няма да има никакъв шанс ! Запада вече започна да изпраща такова оръжие ! С какво мислиш че потопиха безаналоговото корито Москва с ракети харпун като преди това им заслепиха безаналоговите радари на крайцера !
25
10
 
11
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Някои бъркат наемниците с доброволците. В Русия наемничество няма. В Русия има Руска Армия от Руснаци. Ако обаче някой се бие Мъжки за Каузата на спасението на страната на Русия,то Герой е. Защото Русия е уникална и е пазителка на повече от 50 нации само на своята територия. Млък,фашисти антируски !
24
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те щото на страната на Украйна не се бият наемници.Ама взеха нещо да бягат,че като ги хванат лошо.Не съм фен на рашките,но лицемерието на запада и медиите ме дразни много.
23
11
 
7
 
! Отговори
САЩ Империя на злото преди 2 години
Ами явно на "могучая" не й достигат огромните сили в жива сила и техника, за да се справи с нещастната малка Украйна. Сибирските изверги така и не са се отърсили от времето на ВСВ, а нещастните малки украинци още си живеят във времето на Богдан Хмелницки в глинените си колиби и пият ненаситно горилка.
22
2
 
2
 
! Отговори
аз-ът преди 2 години
До българин...Кажо ми, че нямаш братя и сестри. Щото ако родителката ти е узк*ндзала още такива като тебе ...е за бой с камъни.
21
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами покажете ги най накрая тези наемници бе. Вижте по Русия24 как показват американските наемници които се бият за Укр след като са пленени
20
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до #20 - не забравяй че от другата страна и Полша потрива ръце за нови територии , така че може и на повече части са се пазпадне ...
19
10
 
16
 
! Отговори
аз-ът преди 2 години
Между другото няма такава наглост като американската... Сега оказвали , моля ти се натиск върху Сърбия, да налага санкции на Русия. Щото сега Русия заобикаля повечето именно през Сърбия и единствената последица е че ЕС яде ... Да не казвам кво. А, че преди 15 години тия кравари бомбардираха Сърбия? А че и откраднаха от територията? САЩ е ЧАО до 10 години от картата на хегемоните. Ще си остане това , за което я създадохме - колония за каторжници и ресурси. Чаоооооо, чаоооооо
18
4
 
9
 
! Отговори
Целуй преди 2 години
До ники: да се не начудиш защо тогава Зеля непрекъснато пищи за военна помощ? Чак се разсърди на дядо Байдън, че отряза натовците от участие. Ники, не ми отговаряй. Опорки и глупости не ви се слушат.
17
14
 
7
 
! Отговори
niki преди 2 години
То не бяха спецназове една камара, то не бяха кадировци, то не бяха вагнеровци... всичките дават фира и то със страшна сила. Украинската армия не е като да стреляш по голи и боси сирийци и да се биеш в гърдите, колко си военно напред.
16
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Европейски представител очаква "пълно унищожение" на Мариупол ..." Европейския представител да очаква "пълно унищожение" НЕ САМО на Мариупол !
15
6
 
22
 
! Отговори
аз-ът преди 2 години
Много е кофти за либераслъка значии... Навсякъде победиха в Европа, навсякъде превърнаха хората в безмоз*чни консуматори, хамстер който ще отвори уста за каквото си му подадеш. Ама пусто Унгария, Сърбия и България не се дават бря... Много кофти бе...
14
7
 
19
 
! Отговори
българина преди 2 години
при толкова санкции всеки прави каквото може, няма задръжки! ес не разбраха ли че вече Русия няма да излезе от там без много нови територии, без преговори е така.. украйна наполовина
13
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този "европейски представител" сигурно е от Исландия, Мека-та на Европа.
12
1
 
9
 
! Отговори
Карандаш преди 2 години
До за баланс: това не е интересно. Те са предимно готвачи в полка азов.
11
5
 
5
 
! Отговори
НЕевропредставител преди 2 години
Поне милион, милион и нещо са.
10
5
 
25
 
! Отговори
За баланс преди 2 години
Я напишете статия за западните наемници в Украинския чуждестранен легион.