Българинът сви покупките, спад с 3% на търговията с храни

Потреблението през юни е намаляло с 1,4% спрямо май
41
Българинът сви покупките, спад с 3% на търговията с храни
Снимка: Pixabay

По предварителни сезонно изгладени данни през юни 2022 г. оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ по съпоставими цени намалява с 1.4% спрямо предходния месец.

През юни 2022 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, запазва равнището си от същия месец на 2021 година.

Още по темата

През юни 2022 г. се наблюдава намаление на оборота спрямо предходния месец във всички големи групи: търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 2.0%, търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 1.4%, и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали - с 1.1%.

Намаление на оборота в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е регистрирано при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 6.1%, и търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 3.1%. По-значително увеличение е отчетено при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 3.9%, и търговията на дребно с разнообразни стоки - с 1.1%.

През юни 2022 г. в сравнение със същия месец на 2021 г. се наблюдава увеличение на оборота при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 3.3%) и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 1.3%). Намаление е регистрирано в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 3.1%).  

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е отбелязан ръст при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 24.1%, търговията на дребно с разнообразни стоки - с 11.2%, и търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 8.9%. Оборотът намалява по-съществено в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 4.1%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: търговияхрани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
8
 
! Отговори
Глупости преди 1 година
Лято е! 20 % от българите са по почивки в чужбина , а туристите тука си стоят в курортите и не пазаруват като луди , така спад няма изобщо
15
0
 
19
 
! Отговори
Albi преди 1 година
А прехвалените уж фермерски магазини още по-зле. Всякакви залежали стоки пробутват, само дето са с претенции за био, еко на по-високи цени. Може да има качествени, но не ги намирам нещо.
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко е! Трябва да спаднат с 30%! Така ще изпълним плановете на ЕС и евроинтеграцията.
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До стъкмистика---- От поста ти не се разбира, от какво се възмущаваш - лъжат, че е спаднало потреблението, че е спаднало с толкова малко или че лъжат по принцип?
12
2
 
12
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Това е част от солидарността ни към потъващия ЕС. Както ще намалим топлината в домовете си тази зима, за да им е гадно един ден в Русия. Така и ще се лишаваме от храна ... пак защото ЕС така иска. Ама за сметка на това един ден в бъдещето ще живеем много добре.
11
1
 
25
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Ще ядем по-малко. Тези магазини вече прекаляват. Инфлация, разходи имали.Слагат надценки колкото искат, едни и същи продукти с голяма разлика ги виждам. Персонала само се звери, нямат никакъв контрол.
10
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А не може ли да помислите,че починаха много повече хора и затова да има спад в потреблението?Има усилен морталитет и никъкъв наталитет.В превод много умират и малко се раждат.А тези които се раждат 50% са от бедните малцинства,които според конституцията на България не съществуват.Абсурдна държава и абсурдни медии.
9
0
 
20
 
! Отговори
нема а се плашите преди 1 година
до есента има време , тогава спада ше е 30% , а ако промянаджиите спечелят спада ше е 70%
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 1"Тия с апартаменти за 300 бона не пазаруват *** от веригите." ..... Смяташ, че сами си гледат зеленчуците и животните в хола на скъпия апартамент?
7
0
 
13
 
! Отговори
Данчо преди 1 година
Камелия, докато стигна до края на статията и заспах. Заслугата е изцяло твоя, поради начина на поднасяне на информацията.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 3..... Първото нещо, на което те учат в университетите напоследък, е да четеш и пишеш, а не това сложното, което си написал.....
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До стъкмистикаНапротив умнико, народа наистина сви потреблението. Логично е. И да иска не може да пазарува повече, доходите същите,цените летят.
4
0
 
14
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
Тия с апартаменти за 300 бона не пазаруват *** от веригите.
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До стъкмистика 1 - Тая селска думчики спри да я позлваш, защото ставаш смешен и излагаш всички ни. Първото нещо, което те учат в университета е, че личният ти пример, както и ограниечените ти контакти, не са нищо повече от анекдот и е гешка да базираш представата си за общото цялото, на базата на лимитираната си среда.
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя салам как може да го снимате - оцветена мас и транжорни отпадъци, гнус, от глад да умирам тая мър ша няма да я близна.
1
3
 
13
 
! Отговори
стъкмистика преди 1 година
Пълна стъкмистика - като влезеш в магазина и си личи потреблението, всички стоки на промоция са изчерпани, другото си седи по рафтовете и чака промоция, за да се изкупи. Ама иначе сме богати и купуваме апартаменти по 300 бона евро със спестени 20 стинки от мляко и 25 от газ