Русия: Украинският обстрел на Запорожката АЕЦ е ядрен тероризъм

Украйна: Руският обстрел на централата застрашава сигурността
11 авг 2022 14:00, Елка Василева
240
Русия: Украинският обстрел на Запорожката АЕЦ е ядрен тероризъм
Снимка: архив, БГНЕС

Обстрелът на Запорожката АЕЦ от подразделения на украинските въоръжени сили е акт на ядрен тероризъм и може да доведе до катастрофа, по-голяма от чернобилската, заяви днес Иван Нечаев, представител на руското външно министерство, предаде ТАСС.

Още по темата
"През последните дни украински подразделения няколко пъти обстреляха територията на Запорожката АЕЦ, което е акт на ядрен тероризъм. Тези действия на киевския режим могат да доведат до катастрофа, много по-мащабна от тази на Чернобилската АЕЦ", изтъкна Нечаев.

Руските системи за противовъздушна отбрана отразиха през нощта и тази сутрин всички опити на украинските въоръжени сили да атакуват Енергодар и Запорожката АЕЦ с бойни дронове и тежка артилерия, заяви по-рано днес представителят на руските окупационни власти в украинската Запорожка област Владимир Рогов.

Украинските власти готвят голяма провокация на територията на Запорожката АЕЦ, за да шантажират Европа със заплахата от ядрена катастрофа, каза той в ефира на руския "Първи канал".

Обстрелът на Запорожката АЕЦ от руските войски с реактивни системи за залпов огън миналата седмица е създал сериозен риск за безопасното функциониране на централата, заяви днес в Телеграм украинският ядрен оператор "Енергоатом", предаде украинската информационна агенция Укринформ.

В изявлението на "Енергоатом" се отбелязва, че към 08:00 ч. днес Запорожката АЕЦ работи при риск от нарушения на нормите за радиационна и пожарна безопасност.

"В резултат на обстрела сериозно са повредени азотно-кислородната станция и обединеният спомагателен корпус. Продължава да има риск от изтичане на водород и на радиоактивни вещества. Има и голяма опасност от пожар", подчерта "Енергоатом".
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснак като ти каже добър ден, виж къде е слънцето
46
8
 
17
 
! Отговори
московските шебеци преди 1 година
..да се връщат от там откъдето са изпълзяли и никой няма да има никакви проблеми.
45
15
 
7
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Крайно време е руснаците да направят с украинците това което американците направиха с японците. Иначе няма край тази война. По добре ужасен край за Киев отколкото безкраен ужас за милиони нормални хора.
44
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъжна гледка са рашистанците... цял свят ги видя не само, че са терористи, а и че като армия са гола вода... А на големия стратег - Джуджака - и цирковата му трупа това ще им коства ако не животите, то поне постовете (в рашистан двете често са свързани).
43
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така Украйна т.е Зеленски сам си разруши държавата в полза на чужди интереси аможеше да има Мир но тогава няма да има пари за него
42
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От всички простотии, които съм изчел досега по този въпрос, единственият 100% доказан факт е, че украинските власти отказват да пуснат МААЕ в тази АЕЦ. Всичко друго е недоказани обвинения на двете страни в този въоръжен конфликт. не вярвам нито на видеа, нито на какво казват медии от двете страни, нито на политици от двете страни. Официалното становище на Русия е, че МААЕ трябва да влезе там, а официалното такова на Украйна е, че не разрешават достъп. Кой има нещо да крие в този случай?
41
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой го казва:най- големият терорист Русия
40
8
 
2
 
! Отговори
До 37 преди 1 година
Аз какво казвам - има машини подсигуряващи периметъра. Разбира се, че има и БТР-и. И разбира се, че ще се минират подстъпите на АЕЦ-а след като действа украински ДРГ. За пореден път казвам, че това не е военна база. Въобще ти виждал ли си военна база отвътре?
39
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Империята злото все някой друг и е виновен за нещо.Русия идди на ..й
38
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази информация е вярна точно толкова колкото това, че Русия не е нападнала Украйна, Украйна щеше да нападне Русия, ВСУ обстрелва жилищните блокове, ВСУ избива мирни граждани.Крайцера,, Москва"потъна от незагасена цигара и т. н.
37
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Рамзан Кадиров - Рамадан Газиров от коя бензиностанция излъчва в тик ток в момента?
36
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 33 "Да, на тези клипове има руски машини на КПП-та, охраняващи периметъра на централата и нищо друго" Невярно. На тези клипчета са тежки камиони разтоварващи товари на ВХОДА на реакторните корпуси, БТРи заслоняващи се в хангари на поддържащи реакторите дейнсти и т.н. Руснаците вече си признаха, че са минирали централата, и каква е заплахата им.
35
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви украински обстрели ? Пропаганда ! Нация ,която е преживяла Челнобил ? За какво да стрелят ? Какъв е смисъла ? А виж, руснаците да я обстрелват -има смисъл ! Да подплашат запада , та той да накара Украйна на преговори. Путин много иска преговори с Украйна....
34
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 999 Главната цел на руските слуги в българия е да си докарат дневните дозички адреналин. Нищо друго не ги интересува, ако ще и после да хванат лъчева болест (не дай боже).
33
9
 
9
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 1 година
Избихме доста украинчета IT-та и инженерчета, облечени с военни дрехи. Къде е истинската укро армия нещо май са бежанци в румъния и полша хахахаха
32
7
 
7
 
! Отговори
до 33 преди 1 година
Да, на тези клипове има руски машини на КПП-та, охраняващи периметъра на централата и нищо друго. Все едно да кажеш, че охраната на нашия АЕЦ е военна база. Хайде да престанем да говорим простотии за неща, които 90% от тук очеизвадно не разбирате, а....
31
0
 
21
 
! Отговори
999 преди 1 година
Ако в следствие на обстрел от Запорожката АЕЦ изтече радиация България също ще бъде засегната! Тогава няма да има значение чии обстрел е причинил изтичането на радиация.Тази война трябва да спре!
30
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АТАКИСТ Ще мачка ампулите в бункера. Скоро.
29
12
 
17
 
! Отговори
така е преди 1 година
От укронацисти какво друго да очакваш?
28
12
 
17
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 1 година
Ха пОкрайна губи на всички фронтове, пари оръжия и хора и няма какво повече да направи освен да се опита да натрови европа с радиация. Браво Путин! Мачкай!