Русия: Украинският обстрел на Запорожката АЕЦ е ядрен тероризъм

Украйна: Руският обстрел на централата застрашава сигурността
11 авг 2022 14:00, Елка Василева
240
Русия: Украинският обстрел на Запорожката АЕЦ е ядрен тероризъм
Снимка: архив, БГНЕС

Обстрелът на Запорожката АЕЦ от подразделения на украинските въоръжени сили е акт на ядрен тероризъм и може да доведе до катастрофа, по-голяма от чернобилската, заяви днес Иван Нечаев, представител на руското външно министерство, предаде ТАСС.

Още по темата
"През последните дни украински подразделения няколко пъти обстреляха територията на Запорожката АЕЦ, което е акт на ядрен тероризъм. Тези действия на киевския режим могат да доведат до катастрофа, много по-мащабна от тази на Чернобилската АЕЦ", изтъкна Нечаев.

Руските системи за противовъздушна отбрана отразиха през нощта и тази сутрин всички опити на украинските въоръжени сили да атакуват Енергодар и Запорожката АЕЦ с бойни дронове и тежка артилерия, заяви по-рано днес представителят на руските окупационни власти в украинската Запорожка област Владимир Рогов.

Украинските власти готвят голяма провокация на територията на Запорожката АЕЦ, за да шантажират Европа със заплахата от ядрена катастрофа, каза той в ефира на руския "Първи канал".

Обстрелът на Запорожката АЕЦ от руските войски с реактивни системи за залпов огън миналата седмица е създал сериозен риск за безопасното функциониране на централата, заяви днес в Телеграм украинският ядрен оператор "Енергоатом", предаде украинската информационна агенция Укринформ.

В изявлението на "Енергоатом" се отбелязва, че към 08:00 ч. днес Запорожката АЕЦ работи при риск от нарушения на нормите за радиационна и пожарна безопасност.

"В резултат на обстрела сериозно са повредени азотно-кислородната станция и обединеният спомагателен корпус. Продължава да има риск от изтичане на водород и на радиоактивни вещества. Има и голяма опасност от пожар", подчерта "Енергоатом".
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
11
 
5
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 1 година
65, пак се изряза кат .. на мокър пясък. Чернобил е в У$райна, работниците там са били у$раинци, тия дето го взривиха са у$раинци. В Русия, има още десетки реактора като тези в чернибил и все още си работят и не са взривени.
66
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ООН трябва да се намеси и да спре Украинските терористи опитващи се да взривят централата. Ако трябва да изпратят воена помощ на Руската армия която я пази!!
65
11
 
5
 
! Отговори
Смех преди 1 година
Тия руснаци сами се бомбят. Ей те акъл нямат...
64
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боби Има снимки как точно на входа на тоя "куб' тежък военен руски камион разтоварва сандъци. Има и снимки на това как руски БТРи влизат в хангари на съпътстващи системи. Руснаците вече си признаха, че са минирали АЕЦа, а техния шеф беше прихванат да дава заповеди за това какво да се прави в случай на "нужда".
63
10
 
7
 
! Отговори
дообрее преди 1 година
приискало им се ток на укрите, да го търгуват, няма пари за оръжие. Ами тоя АЕЦ не е ваш вече. САЩ ще ви построят супер нов и високо технологичен. Вие нали опитвахте американско гориво да тикате в руски реактори и натворихте куп аварии. Америка като освободител ще ви развие като Куба, казина, проституция, експлоатация и ресурсно ограбване ще ви приложи, че глава ще ви се завие.
62
5
 
11
 
! Отговори
Полонски преди 1 година
Пpozт въпрос към расия, дедовия ли си търсят вашите солдити там? Доколкото си спомянам преди 24.02 нямаше проблем с тази АЕС.
61
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Видя ли голтакът Боби да пише, дори не чета- слагам минус. Помня го тоя аутсайдер от месеци. 6 месеца ВСУ били в котел и Русия превземала Киев. Жалък русофил провинциален бедняк.
60
2
 
6
 
! Отговори
Инфо за пушачи преди 1 година
Има само още две летища, от които понастоящем руските селскостопански самолети могат да пръскат селитра. Другите две са затворени поради инциденти с тютюнопушене. Пушете отговорно, пушенето нанася непоправими вреди на вашето здраве.
59
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има ли нормален човек да вярва на Русия изобщо?! Not great, not terrible- цял свят помни 1000 пъти по-голямата ядрена катастрофа в Чернобил (1000 пъти по-голяма, сравнено с Хирошима и Нагазаки).
58
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руски бедняци, ясно е, че лъжете, защото ВИЕ, наглеци долни, обстрелвате, защото ракетите ви са толкова високоточки, че направо сте за смях. Нали имате най-модерните и безаналогови С-400, които за пореден път стана за смях днеска, като ВСУ удари Беларус. Нали всичко сваляли?! Защо ви е страх от обстрели, нагли бедняци? Жалки сте! Потънахте тотално и не ви остана друго, освен да направите някоя ядрена катастрофа.
57
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сергей Лавров при посещението си в централата на ООН ще поиска световната общност да осъди незакония обстрел на Руските части в Запорожие и Домбас от Украинската армия.
56
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сороспияците са единствените сигурни терористи в света. Те вкараха терористите от ислямска държава в цяла Европа и финансираха узаконяването на престоя им и снабдяването с фалшиви документи. Това са терористи номер 1 на цялата планета.
55
7
 
9
 
! Отговори
Латвия преди 1 година
... обяви Русия за терористична държава. Скоро и останалия демократичен свят. Лавров може да заповяда на сесията на ООН. Чакат го.
54
3
 
6
 
! Отговори
Истукан преди 1 година
Казват, че нямало война в Украйна, а украинците само се престрували, за да манипулират света да им дава милиарди левове помощи.
53
11
 
2
 
! Отговори
Смех преди 1 година
звездните макета= хохли. Вечно искащи и недоволни. Изключае нашите макета, които знаят, че са българи.
52
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 37/42 "Аз какво казвам - има машини подсигуряващи периметъра." Къв "ериметър" бе? Говоря ти за разтоварваия на ВХОДА НА САМИЯ РЕАКТОР! Говоря ти за БТРи ВЪТРЕ в обслужващите сгради на Реактора!
51
7
 
13
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
Лоши украинци бе избиват си децата,събарят си домовете,училищата,болниците раздават си хладилниците,печките и др. вещи на руските юначета ,сега се мъчат да разрушат и ядрената си централа само и само да набедят руските другари,а те милите са отишли в Украйна с една единствена цел да денацифицират и да носят храни,водка на бедните и гладни украинци, защото са МИРОЛЮБЦИ.
50
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американците пускат фитили на украинците да бомбят АЕЦ-а, а мисирките бомбардират с фейкове обществеността за да ги усетят, че руснаците го правят...
49
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Гиб Мелсън - ти пък кой беше, че даваш акъл кой какво да прави?!
48
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продължават да бъдат разгромявани руските фейкове. Еленовка е руска работа. Безспорно доказано с доказателства и сравнителни материали.