Още един вирус прескочи от животно на човек в Китай, задава ли се нова пандемия?

Това може да е „върхът на айсберга“ за неоткрити патогени
14 авг 2022 22:15, Нели Христова
101
Още един вирус прескочи от животно на човек в Китай, задава ли се нова пандемия?
Снимка: БГНЕС

Нов хенипавирус, открит в Китай, може да бъде „върхът на айсберга“ за неоткрити патогени. Към момента заразените са десетки, но поради бързото му предаване той ще бъде наблюдаван. Възможно е от него да тръгне следващата световна пандемия, твърдят учените, цитирани от CNN.

Вирусът, наречен Langya henipavirus, е заразил близо 30 фермери, като към момента се смята, че той е предаден на хората от земеровки - малки бозайници, подобни на къртици, срещащи се в голямо разнообразие от местообитания.

До сега няма регистрирани официални смъртни случаи от вируса, но 35 несвързани помежду си пациенти са били приети с треска в болници в провинциите Шандонг и Хенан между 2018 г. и 2021 г.

„Изключително подценяваме броя на тези зоонозни случаи в света и това (вирусът Langya) е само върхът на айсберга“, каза експертът по нововъзникващите вируси Лео Пун, професор в Училището по обществено здраве към Университета на Хонконг, който не е участвал в последното проучване.

Изследователите отбелязват, че новият патоген е много подобен на вируса Нипа. Най-честите симптоми са висока температура, слабост, кашлица, анорексия, мускулни болки, гадене, повръщане и главоболие.

Досега е известно, че два вида хенипавируси заразяват хората - вирусът Нипаи вирусът Хендра. Заболяването може да протече както в асимптоматична форма, така и под формата на тежка респираторна инфекция с фатален изход.

Смята се, че прилепите са естествен резервоар на тези два вируса в дивата природа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
как цивилизацията допусна да е зависи от тия диваци и то комунистически.
15
4
 
25
 
! Отговори
Xaxa преди 1 година
Нещо маймунската шарка не потръгна а? Споко днес.бг, в бг почти всички вече са имунизирани срещу медийния вирус, така че не се абете.
14
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както казва един колега ,от хиляди години китайците ядат всичко що върви,хвърчи,пълзи,лае и т.н. ,то само на гол ориз живее ли се..но досега пандемии що е нямало!?
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То провинцията е Хенан и вируса хенипавирус,но защо е свързан с анорексията,а не с разстройството,диарията,тифа или някои други сложни от стомашните разстройства.
12
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Биолабораториите не спят!Експерименти до дупка дет се казва!
11
4
 
18
 
! Отговори
ЦИРК ОЩЕ ПЛАНДЕМИИ преди 1 година
Симпатяги, колкото и да тръбите с вувузелите, колкото и да се напъвате, вероятно и вие си знаете, че КОВИД беше последната пандемия в България. За кратко се хванахме, повярвахме, вече видяхме истината и развихме силен естествен имунитет към пандемична пропаганда. Събрахте там един контингент от няколкостотин хиляди хипохондрици, истерици и неинформирани пенсионери, с него ще си останете и за следващите "пандемии" и "ваксини".
10
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Краваристан още ли нее пуснал ваксини. Много закъсняват изпускат милиарди.
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един разболял се и започва пандемията... Добре че са медиите да ни информират с глупости
8
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като си махнат китайците американските лаборатории ще спре всичко.Дотогава ще ги мъчат.
7
3
 
23
 
! Отговори
бациловъд преди 1 година
Ще ни правят луди, докато не им влезем в лабораториите, където ни люпят бацили и мутации да ги пускат после "от животно на пазара". Докато не знаем откъде какво как... ще ни работят като маймуни.
6
4
 
34
 
! Отговори
Хахахаха преди 1 година
Поради нисък интерес към войната пуснаха маймунската шарка.Обаче имаше нисък интерес.След това върнаха ковид.Отново нисък интерес.Затова сега пуснаха нещо ново.Скоро очаквайте да кажат да не се яде месо.
5
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия там от поне 2-3 хиляди години си pyчaт г'o'в'н'a без да има пандемии.. Как тъй ся изведнъж тръгнаха една през друга, бре?
4
7
 
30
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Нищо не ни плаши вече нас Българите, ни вируси ни война... Време е да потрошиме кокалите на наще пишман политици и краварски анализатори и всичко, ще бъде наред... ===)))
3
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Следващият, който се опита да ме принуди да спазвам някакви мерки, ще си събира зъбите по земята! Фалирахте хиляди бизнеси и съсипахте милиони човешки съдби! А пробвайте се отново!
2
2
 
30
 
! Отговори
доктора преди 1 година
Ще ни правят луди, докато не им влезем в лабораториите, където ни лупят бацили и мутации дя после ги пускат "от животно на пазара". Докато не знаем всичко, ще ни работят.
1
3
 
11
 
! Отговори
Alex преди 1 година
Еми *** да пусни там атома и вече няма да има вироси