Близо половината от шефовете на големите компании планират съкращения

86% са убедени, че в следващите 12 месеца ще настъпи рецесия
95
Близо половината от шефовете на големите компании планират съкращения
Снимка: Pixabay

Около 46 на сто от главните изпълнителни директори на глобални компании обмислят съкращаване на служителите си през следващите шест месеца, докато 39 на сто вече са замразили плановете си за наемане на нови служители. Това показват данните от най-новия доклад на консултантската компания Кей Пи Ем Джи (KPMG), включващ допитване до 1325 главни изпълнителни директори на глобални компании от цял свят относно икономическо развитие през идните три години, предаде БТА.

Още по темата

86 на сто от изпълнителните директори са на мнение, че през следващите 12 месеца ще настъпи рецесия. Според 58 на сто обаче тя ще бъде лека и кратка, а 76 на сто от изпълнителните директори вече са изготвили планове за справяне с нея.

14 на сто от фирмените ръководители посочват рецесията сред най-неотложните проблеми. На подобно мнение бяха 9 на сто от тях в началото на годината. Нововъзникващите технологии също попадат сред факторите за по-висок риск пред организационния растеж на компаниите. Оперативни, регулаторни и репутационни опасения намират място в челната петица на икономическите рискове, сочи проучването.

Въпреки геополитическите и икономическите предизвикателства, запитани за доверието им в устойчивостта на световната икономика през следващите 6 месец, 73 на сто от фирмените директори отговарят, че очакват положителна перспектива - увеличение с 13 процентни пункта спрямо февруари. Докато компаниите продължават да се приспособяват към новите бизнес условия, в резултат от пандемията от коронавирус, 85 процента от изпълнителните директори отчитат положителни очаквания за растеж през настоящата година.

Глобалното икономическо доверие за следващите 3 години се подобрява, като сега 71 на сто от анкетираните споделят подобно мнение спрямо 60 на сто през февруари.

Геополитическа несигурност

Изпълнителните директори посочват, че геополитическата несигурност ще продължи да оказва влияние върху техните стратегии и вериги за доставки през следващите 3 години. 81 на сто от тях са коригирали или планират да коригират своите процедури за управление на риска предвид геополитическия риск, а 21 на сто планират да увеличат мерките за адаптиране към подобни ситуации, за да постигнат целите си за растеж.

Стратегическите съюзи (според 26 на сто), органичният растеж (според 22 на сто) и управлението на геополитическите рискове (според 20 на сто) оглавяват списъка на най-важните стратегии за постигане на целите за организационен растеж през следващите 3 години, според изпълнителните директори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още по темата: рецесиясъкращения
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пичуе - не всички са ИТ-та. Дайте и на другите поле за изява.
58
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повечето ни "работодатели" не разбират от нищо, все пак са синове и дъщери на номенклатурчици от миналото, не ме карайте да се смея :)))
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 58 - Ок. Това е товето мнение.
56
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 57 - Явно си много всестранно развит, щом имаш 3 професии. Моят съвет е по-общ и се отнася за повечто хора, а не за някаква изклщчително малка част от общестовто, която си "сучва" между трите професии и има милиони. С това изказване, не целя да нападна нито теб, нито твърдението ти, просто искам да споделя малко опит.
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"73 на сто от фирмените директори отговарят, че очакват положителна перспектива" - А какво друго да кажат? Че са на загуба? Сегашните им инвеститори ще ги разпънат, а бъдещите просот няма да си инвестират парите.
54
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Големи лапета има тука, дето ми говорят за блокчейн, дори не го разбират това, щото самата дума обяснява всичко... :))))
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 56 : аз пък си мислех че ще трябва да суична къ някоя от другите си две професии, или просто да се пенсионирам млад, с няколко милиона зад гърба си.
52
0
 
2
 
! Отговори
¯\_(&#1 преди 1 година
До Анонимен 53 - Ще си "скелнете" яко бизнес модела назад, това ще правите. И аз 99-та година взимах луди пари, да пиша *** HTML и се кефих на 1500 марки от Германия, ама после бързо умря тоя бизнес и до 2010-а вискчо беше мега бавно. Мога да кажа, че имахме много добри 10-12 години, но в следващите 3-4, нещата ще са далеч по бавни. А след това, някой модел ще пише вместо нас. Моята препоръка е, да си инвестираме парите другаде или да си търсим нови професии.
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като чета за разни измами в ИТ сектора, и ми става смешно, честно казано... Ръководя няколко екипа и знам всеки какво прави. Имам PM A с проекти AB, AC, AD. Всеки с бюджет по 1 милион долара, например. PM A вижда, че проект AB куца. Излиза извън бюджета. Елементарно, че ще вземе от бюджета на AC и AD (които са платили фиксирана цена за крайното решение), за да закърби AB, понеже клиентът е важен и ценен. Та и долният така си мисли как някой си надписвал и правел нередни неща. Еми не.
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 52 - Блокчейн и малко фронтенд.
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 51 : айййййй! И какво ще правим после?
48
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До виски разработчици и специалисти в ИТ, било то технически или бизнес хора - Къде виждате бъдещетон а индустирята слд 10 години?
47
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 47 - Малко още им остана на такива. Топ технологичните компании изгбиха общо над 250 млр от оцените си за 24 часа преди няколко дена. Акциите на Amazon, Alphabet и Mircosoft са с по 25-26% назад за година. Apple с 35%. Meta - 58%. И се очаква още спадове. Но тук продължават да си мислят, че ще тече завинаги от златни рог. Ще ни удари още в края на годината и нас.
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи ако завърша проекта в рамките на бюджета, но предсрочно - това било източване? Трябва ли да се извинявам задето съм добър, в това което правя? А трябва ли да се извинявам задето други са некадърни и не разбират моята работа?
45
0
 
7
 
! Отговори
А ся преди 1 година
На кой да вярвам. Едните пищят, че няма кадри, другите викат, че не им трябват нови хора
44
1
 
5
 
! Отговори
до 47 преди 1 година
Ти си някакво фейк ИТ, работел нископлатена работа в някаква корпорация, в която лийдовете взимат таван 9к, което са смешни пари за сектора. Има ИТ и фейк ИТ позиции. Ти си от вторите, защото нямаш никаква идея от бизнеса.
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 48 - Сори, ама ти каза "На нас ни плащаха добре, но за сметка на това източвахме милиарди евро от ЕС на година.", а после "Идеята е ясна - надписване на часове.". Сега, не съм някакъв мощен AI, че да имам супер яко разиране на езика и всичко написано, но обачни ми, как източването и надписването, не са измама?
42
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Извинявай, но това ми прилиа пвоече на перчене и хавлене, как мамиш хората" - не се перча, напротив, обяснявам на онзи който се хвали, че генерира 20% от БВП на БГ как всъщност източва ЕС и България. Аз съм добре осъзнат и знам, че DXC, HP и IBM затриват Европа. Резултата от трудолюбието на 50,000 IT-та работещи за САЩ в България и още 1 куп такива из цяла Европа се вижда по курса долар/евро. Въобще не съм впечатлен от IT сектора. Финансовите машинации са очевадни.
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вижте, никакво източване на клиенти няма. Клиентът си има перо за някакви ИТ услуги. например- мигрираме всичко в облака и клиентът е готов да плати за цялата си инфраструктура 1 милион евро. Ако го направим за 100к- супер. Почиваме си в останалото време. Но има и обратния случай и то доста често- да го направим за 1.2м евро и сме на загуба. И двата сценария са често срещани.
40
1
 
5
 
! Отговори
до 46 преди 1 година
Това е в целия ИТ сектор. Имаш нов проект с фикс цена- 2 милиона евро, например. Слагат там 10 души. Само 3ма работят. После отива в съпорт този проект за още 2 милиона, ама на година. И като няма проблеми по проекта, какво мислиш става? Нищо. Стоиш си. Аз работя за швейцарски компании. Проект, за който са ни платили 800к евро, го направихме за седмица при естимейшън начален 1 година. Сега стабилизираме и си почиваме. Това не е източване. Така работи светът просто- ИТ-тата са топ платени.