"Росенергоатом": Запорожката АЕЦ минава на руско ядрено гориво

Сега тя работи с ядрено гориво на американската компания "Уестинхаус"
13 окт 2022 10:04, Елка Василева
22
"Росенергоатом": Запорожката АЕЦ минава на руско ядрено гориво
Снимка: архив, БГНЕС

След като изразходва резервите си от ядрено гориво, Запорожката АЕЦ ще използва гориво руско производство, съобщи за ТАСС Ренат Карчаа, съветник на генералния директор на концерна "Росенергоатом".

Още по темата
Четири от енергийните блокове на Запорожката АЕЦ, контролирана от руските войски в Украйна, работят в момента с ядрено гориво на американската компания "Уестинхаус".

Карчаа не посочи точно кога централата ще мине на руско гориво - по думите му "дори тесните специалисти" не могат да кажат кога ще се изчерпят резервите.

Наред с това той отбеляза, че Запорожката АЕЦ започва прехода към руската система за съхранение на отработеното гориво. Този процес обаче протича на различни нива - включва "редица етапи, като се започне с документите, регламентите и т. н. Разбира се, ще има преходен период за всеки елемент от него", уточни експертът.

Карчаа каза, че "експлоатиращата Запорожката АЕЦ организация" вече е започнала работа и действа в планирания режим. Същевременно се анализират всички процеси и се разработват конкретни решения, включително засягащи съхранението на всички ядрени материали, добави съветникът.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Путин крадец преди 1 година
Обикновен долнопробен крадец!
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленият преход за Украйна.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До дядо йоцо гледа7Ако питаш нашите политици, като си гушнат процентът и офшорната сметка, то нашата АЕЦ спокойно може да си работи и с ядрено гориво от Танганайка, или Сомалия.
13
1
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
Спдс дърпат шалтера и да пренасочват тока към новите руски територии
12
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Реакторите са руски, естествено е и горивото за тях да е руско. ВИЖДАТЕ ЛИ японците как кротко си седят сега на облъчените си *** от Уестинхаус.Правилно Русия счита,че горивото с което работят в момента е заплаха за цяла Европа,не само за нея и предприема превантивни мерки,за да няма втори Чернобил.Не бъркайте политиката с технологиите ве ***.Принципно руските реактори не са проектирани да работят с друго гориво,освен с руско . така че Русия мисли и за вашата безопасност за разлика от САЩ
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направи ли ви впечатление, че шефът Гроси този път отиде първо в Русия,в Санкт Петербург, за да се срещне с Путин, след това щял да ходи в Киев.
10
5
 
16
 
! Отговори
до 6 преди 1 година
Бежанците от военните действия са най-много в Русия. Освен това Украйна спира населението от западната част да се пресели на изток. Всички хора, живеещи сега на новите територии, са здравно и социално осигурени, получават се редовно пенсии, детски и т.н., осигурени са безплатни учесбници, с преиоритет са въстановява и изгражда газификация и всякакви комуникации. По план Мариупол до 3 години трябва да е нов.
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"давате ли си сметка, че утре може да осъмнете на чужда територия?" -------------------- Сега на чия територия осъмваш? Знаеш ли българската земя чия собственост е? Знаеш ли какви реактивни самолети и с какви бомби летят над главата ти всеки божи ден? Знаеш ли уж избраното от теб правителство от кого е назначено и чии заповеди изпълнява? ---------------Ахмак-мат'рял сила:)
8
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия вече има нова АЕЦ. НАй-голямата в Европа. Ще изнасят ток за цяла Европа.
7
14
 
5
 
! Отговори
мазепа преди 1 година
Руснята дрънкаше, че Украйна не можела без Русия. Май се оказва обратното.
6
9
 
8
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 година
Тоест и нашата АЕЦ може да работи с канадско гориво.
5
27
 
7
 
! Отговори
ББ3 преди 1 година
Всички, които защитавате руския фашизъм, давате ли си сметка, че утре може да осъмнете на чужда територия? Бежанци по Сърбия и Европа, без имоти, средства , разчитайки на чужди подаяния.
4
27
 
9
 
! Отговори
нн преди 1 година
Руснаците - крадци и убийци
3
22
 
13
 
! Отговори
гост преди 1 година
Таман като си я върне Украйна, ще бъде заредена!
2
21
 
15
 
! Отговори
Иван преди 1 година
А, чЕкай малко - значи тези ШЕСТ ядрени реактора работят с това гориво от години, докато лум_пе_ни_те от Козлодуй, със същите реактори ни дрънкаха, че това почти не било възможно... под_ложки ... няма никакво бъдеще при нас, сами си заслужваме всичко ...
1
31
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато си изразходва горивото, Украйна ще си я е върнала. Много напред си правите плановете.