Зеленски противоречи на НАТО: Вярвам, че ракетата, паднала в Полша, е руска

Той настоя за разследващ украински екип на мястото на инцидента
17 ное 2022 07:00, Нели Христова
441
Зеленски противоречи на НАТО: Вярвам, че ракетата, паднала в Полша, е руска
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че не се съмнява, че руска ракета е паднала в полското село при масираната руска атака срещу Украйна вчера. Той се позова на военните доклади на командващия украинските ВВС Микола Олешчук и главнокомандващия на ВСУ ген. Валерий Залужни.

Още по темата

Малко преди 5 следобед на 15 ноември експлозия избухна в района на полското село Пшевдов в Източна Полша, близо до границата с Украйна, и уби двама души. Вчера Русия извършваше масирани удари срещу различни градове в Украйна, но Москва отрече да е отговорна за инцидентаи го определи като украинска провокация.

"Нямам съмнение, че това не беше нашата ракета или нашата ракетна атака. Няма смисъл да не им вярвам. Преминах през война с тях", каза Зеленски пред украински медии, предаде УНИАН.

Коментарите му са в противоречие на казаното от Полша и от НАТО, че експлозията е причинана от ракети, изстреляни от украинската противовъздушна отбрана. Според Варшава ракетата вероятно е изстреляна от украинската противовъздушна отбрана в отговор на руска атака. Няма доказателства, че става дума за умишлено нападение. Няма данни за готвена атака от страна на Русия срещу НАТО, съобщи генералният секретар на Пакта Йенс Столтенберг сред среща на посланиците на страните от Алианса.

Украинският президент каза още, че цяла нощ е разговарял с лидерите на други държави, но не даде подробности с уговорката, че са конфеденциални.

По думите му е трябвало досега да бъде даден достъп на Украйна до мястото на взрива. "Имаме ли право да бъдем в разследващия екип? Разбира се", заяви Зеленски. Освен това той поиска украински специалисти да бъдат включени в съвместния екип за разследване в Полша. "Украйна има право да получи налични доказателства от партньори, но все още не е получила нищо", посочи той.

Зеленски смята, че международните партньори трябва да изслушат при закрити врата данните, с които разполагат ВВС на Въоръжените сили на Украйна и посочи, че вчера руснаците са изстреляли десетки ракети в Западна Украйна.

"От 25 удара един съвпада по това време. Имаме сериозни позиции. Един удар е на наша територия и има отговор - имаме фиксация, че ударът, който съвпада по време с онзи случай, е станал в небето на нашата територия", каза Зеленски.

Той добави, че има доказателства, че в резултат на експлозията се е образувал кратер с диаметър 20 метра и дълбочина 5 метра.

"Може да е фрагмент или не... Не искам да слагам край на това. Имам собствено мнение. Вярвам, че това е руска ракета", каза Зеленски и добави, че вярва на докладите на военните.

"Украйна не е получавала предложение за преговори за мир от Русия. Те не общуват с нас", коментира още Зеленски в отговор на думите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, който тази седмица заяви, че Киев не се интересува от мирни преговори.

Междувременно украинският парламент днес удължи военното положение и мобилизацията на армията с още 90 дни. Това означава, че мерките ще са в сила до 19 февруари 2023 г. Малко над 300 депутати от 450-членния украински парламент гласуваха в подкрепа на четвъртото удължаване на срока на мерките, предаде ДПА, позовавайки се на местни медии.

Военното положение дава на военните разширени права и ограничава някои граждански свободи, като например правото на демонстрации

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


441
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
325
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Случаен минувачЯвно много опит имаш с наркотиците, намали ги малко.
324
3
 
24
 
! Отговори
w преди 1 година
Зенитната ракета е прелетяла 1000км и е паднала в Полша. Така си мисли артиста.
323
16
 
1
 
! Отговори
ДОЛУ РУСИЯ преди 1 година
i путин
322
2
 
37
 
! Отговори
дедовия преди 1 година
Всички ракети за С300 в Украйна са руски. Въпроса е кой я е изстрелял. Факт е, че руските далекобойни системи стрелят на границата на обхвата си. Тоест те са ударили малко по-натам в украинска територия. Няма как да прелетят до полското село. Зеленски трябва да го съдят за целенасочен удар, нанесен с руско оръжие по страна-членка на НАТО с цел създаване на конфликт. Тоест Зеленски е наредил стрелбата и убитите полаци са мъртви по негова воля.
321
4
 
7
 
! Отговори
Наркоман преди 1 година
Тоя наркоман май иска да умре редом с Путин
320
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеления клоун е звънял а Дуда и се опитал да го накара да каже че ракетата е изстреляна от Русия. Така пишат украиски медии.
319
2
 
22
 
! Отговори
Време е за примирие преди 1 година
Време е за примирие с РФ. И нови избори за парламент и президент.Зеленски спечели убедително 2019 с обещанието да спре конфликта в Донбас и да се пребори с корупцията.
318
3
 
36
 
! Отговори
елементарно, Уотсън преди 1 година
знае се ракетата - вид модел, съответно далекобойност... взема се разстоянието от най- близката руска територия, от която може да се целне полското селце...щом НАТО и Дедо Джо не изграчиха, че е руска провокация и не "осъдиха остро" действията на "агресора", значи никой никъде не се съмнява кой напълно целенасочено е свитнал поляците, с надеждата НАТО и САЩ да скочат с главата напред... само че не всички са на магистралки и кристалки...
317
2
 
30
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Зеленски, като вземеш още една доза ЛСД (най-силния халюциноген), ще кажеш, че ракетата е излетяла от Нова Зеландия. Там хората са искали да уцелят Москва, ама видите ли, получило се разминаване и ударили Полша.
316
18
 
3
 
! Отговори
figil преди 1 година
Важно е да се види от къде е паднала ракета и защо, най-малкото страната/те виновни да компенсират хората ! Самият факт, че Зеленски не вярва на информацията на САЩ, говори достатъчно, за потенциалната възможност Русия-САЩ, да направят спогодма за спиране на войната, без да се съобразят изцяло с Украйна. Тази държава трябва много да съжалява, че си махна ядреният арсенал, което щеше да и гарантира самостоятелна политика, независимост, бъдеще !
315
2
 
35
 
! Отговори
Бг преди 1 година
мисля че зеления наркоман накрая ще свърши много много зле
314
1
 
21
 
! Отговори
сложихте ли зелето преди 1 година
"Зелената зелка в зелени поля, доволно си пъчи зелена снага. Но мина бай Доньо със остра коса и зелката прати в солена вода."
313
4
 
2
 
! Отговори
От 346 преди 1 година
Е браво мерси за епитетите само обиждайте до безкрай и в Русия ще дойде Демокрацията агента от КГБ Владимир Путин ще я докара вие сте истински патриоти Левски и Ботев паста да ядат пред вас .Продължавайте в същия дух и повече няма да има кого да обиждате освен вас си
312
1
 
10
 
! Отговори
ф16 на скица преди 1 година
До Анонимен 364 - може ли да обясните как се отклонява ракета от ПВО? с дистанционно? с молитва? с ръка? с прашка?
311
2
 
22
 
! Отговори
анатема преди 1 година
Този Зельония, защо противоречи на президента на Украйна - г-н Джо Байдън?
310
10
 
2
 
! Отговори
gogo преди 1 година
До Анонименотносно договорката за съсипването на Европа - моето мнение съвпада с Вашето
309
35
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ракетата е руска и е изстреляна от руснаците, но отклонена от ПВО на Украйна. НАТО просто не иска да започне война срещу фашистка Русия, заради тази нелепа случайност.
308
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕ ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ ЗАДЕИСТА ЧЛЕН 5 НА НАТО СПРЯМО УКРАЙНА.УМИШЛЕНО ПРАВИ САБОТАЖИ
307
11
 
34
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Разбира се,че е руска . Но е изстреляна от Украинските ВВС . И най-вероятно е от подарените и от Полша зенитни комплекси С-300.
306
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТОЗИ ПЪТ ИГРА МНОГО ПЛИТКО. ИСКА НАТО ДА ДАВА ЖЕРТВИ .МИСЛЯ ЧЕ НА ТОЗИ ЧОВЕК НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ВЯРВА