НАТО категорично: Украйна не е виновна, но ракетата паднала в Полша е украинска

Столтенберг призова да се спре тази безсмислена война
Обновена: 16 ное 2022 14:17 | 16 ное 2022 14:03, Нели Христова
371
НАТО категорично: Украйна не е виновна, но ракетата паднала в Полша е украинска
Снимка: БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг говори на пресконференция след срещата на алианса заради вчерашния ракетен удар срещу Полша.

Разследването продължава, но предварителният анализ "предполага, че инцидентът вероятно е причинен от украинска противовъздушна отбранителна ракета, изстреляна за защита на украинска територия срещу атаки с руски крилати ракети", каза Столтенберг.

"Нека бъда ясен, Украйна не виновна. Русия носи крайната отговорност, докато продължава незаконната си война срещу Украйна", добави той.

"Няма индикации", че ракетата е резултат от умишлена атака или че Русия подготвя настъпателни военни действия срещу НАТО", каза още Столтенберг.

Съюзниците от НАТО изразяват своите "най-дълбоки съболезнования" за трагичната загуба на живот след смъртта на двама души в Полша, заяви той и добави, че те изпитват "силна солидарност" с Полша.

"Ще продължим да подкрепяме Украйна в правото й на самоотбрана", категоричен бе той.

Ръководителят на НАТО призова Русия да "спре тази безсмислена война" и каза, че алиансът е обединен и "винаги ще прави необходимото, за да защити и защити всички съюзници".

Столтенберг бе попитан от BCB дали това е най-напрегнатият момент от войната досега за НАТО.

В отговора си той заяви, че е "внимателен" при класирането на рисковите моменти и намекна за продължаващи "опасни ситуации", причинени от конфликта.

Той обръща внимание на "вълната" от руски удари срещу Украйна във вторник, които убиха цивилни и повредиха критична инфраструктура.

Столтенберг казва, че приветства все повече и повече съюзници, които предоставят системи за противовъздушна отбрана на Украйна.

"Ние мобилизираме допълнителна подкрепа", допълни той, особено различни видове въздушна отбрана.

НАТО "значително увеличи" присъствието си в източната част на Европа с повече войски и "значителна" въздушна и военноморска мощ, каза Столтенберг.

"Инцидентът с полската ракета показва, че войната в Украйна, която е отговорност на президента Владимир Путин – продължава да създава опасни ситуации", допълни той. "Инцидентът показва опасностите, свързани с продължаващата война в Украйна, но не е променил фундаменталната ни оценка за заплахата срещу съюзниците от НАТО."

Столтенберг бе категоричен, че НАТО е готово да отговори на каквито и да е атаки, но отново подчерта, че ракетата е украинска, но Украйна не носи вина, тъй като се защитава.

"Това не означава, че се провалихме в способностите си за отбрана", каза още той. Столтенберг заяви, че не може да даде повече подробности дали са намери само части от украинската ракета, но и от руска, тъй като разследването продължава.

Въз основа на констатациите от предварителния анализ не е имало призив за активиране на член 4 от НАТО, добави той.

"Реагирахме много умерено и координирано", отбеляза генералният секретар на НАТО. "Нужно е да запазим спокойствие, за да предотвратим последваща ескалация. НАТО се подготвя за инциденти като този, за да ги предотврати и ако се случат, да гарантира, че няма да излязат извън контрол. Имаме ясна картина днес - това не е била целенасочена атака, нито е била подготвена атака срещу територия на НАТО. Причините за този инцидент се крият в бруталната война, която Русия води в Украйна."
.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


371
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
303
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Македонец - тя националната катастрофа е В МОМЕНТА и изобщо не е свършвала от 10/ноември/89 нататък. държавата се крепи само върху оргомни, заробващи заеми, на практика сме изгубили суверенитет и сме на първо място по най-бързо намаляващо население в света. а дойде ли и еврото, ще станем още по-бедни и по-зависими
302
1
 
0
 
! Отговори
Русуфилчо преди 1 година
Запада ме е крив; НАТО са Виновни; Долу ЕС; Искам руска газ ; Искам руски пръти (по-големи ако може); Искам си Масквича; Тоалетна хартия не искам (Имам си Работническо Дело); Банани не ям....Запада ми виновен
301
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя се неналъга,ненакраде и изпотепаНарода:1.Конец с КалашникЧаушеско,2. Конец в БримкатанаХасан и 3.Завит в одеало като палачинка; залят с уралски бензин и запален от към краката за да усето как са се мъчили хората в Одеския профсъюзен дом, а до него излегнала се и ракрачена Фрао Еволена ФонКафявон да шепне на кученцето си. кажи бау на дади,кажи му бау;след което ще метнат по стар индийски ритуал недобарбекютеното тяло в Днепър за храна на кротушките.Консерва Зеленски се казва Пътят на Зеленски
300
0
 
0
 
! Отговори
Лилипутинчо преди 1 година
Всички руснаци да спират консумацията на боб . Има твърде много газ...
299
1
 
1
 
! Отговори
Лилипутин преди 1 година
СССР съсипа цяла Източна Европа. Аз великият незначителен дребосък ще преча на ЕС.Да живей СССР Сталин, Ленин и пирожките
298
5
 
0
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 1 година
Айде таварищи русуфили: Марш в русия
297
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страшна ***,значи Украйна стреля както правеше от 2014г. в източната част,а друг ще носи отговорност,абе тези укри недосегаеми ли са,затова за тях само бой нищо друго докато не и дойде акъла,ако го има де
296
0
 
8
 
! Отговори
:-) преди 1 година
ЗНАЧИ АЗ ПРЕДЛАГАМ ДА СЕ ОБВИНИ РУСИЯ ЗА АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ ВОЙНИ НА сащ... ТО БИВА ЧАВКАА ДА ИМ Е ИЗПИЛА МОЗЪКА...
295
5
 
0
 
! Отговори
Македонец преди 1 година
321 Ако се " биете" на страната на русия просто ще загубите войната заедно с нея!!! След което- поредната национална катастрофа, " напук на НАТО и ЕС" това е " бг.логика"! Еми действайте бе, бийте се за рашка и УМРЕТЕ за нея!!
294
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българските медии съобщиха, че мнение по отношение на настроенията на българите в Украйна ще дава само някакъв професор с името - ОЛЕКСАНДР СЕРЕДА.ТОВА ПОРАЖДА СЛЕДНИТЕ ВЪПРОСИ:1. ЩО ЗА БЪЛГАРСКО ИМЕ И ФАМИЛИЯ Е ТОВА?!?!2. ТАКА ЛИ СЕ Е РОДИЛ ИЛИ МУ Е ПРАВЕН УКРАИНСКИ ВЪЗРОДИТЕЛЕН ПРОЦЕС?!?!3. ДЕДО МУ СРЯДА ЛИ СЕ Е ЕКАЗВАЛ...ЕВАЛЛА, МАШАЛЛА, КАКВА ДЕМОКРАЦИЯ ВОНИ ОТ УКРАЙНА...
293
0
 
1
 
! Отговори
До пикаещия преди 1 година
Ще ти пръсна топките с калашника, докато го правиш!
292
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано не се разрасне войната ,защото ако БГ участва, много е вероятно хората да се бият на страната на Русия , на пук на всички политически ***!!! Тогава, ще стане сложно- ще си се бием помежду си! Аз ще се бия за Русия!
291
6
 
0
 
! Отговори
Пикая на Русия преди 1 година
До До 319 На българските русуфили направо им го сла...ам
290
7
 
1
 
! Отговори
Пикая на Русия преди 1 година
Русия е виновна русуфилчета
289
0
 
12
 
! Отговори
Един от многото преди 1 година
Подобна позиция може да имат само болни западни мозъци. Как така е украинска а украйна не е виновна? А двамата убити? Просто ей така всичко ще си размине? Толкова вече им е изкривена концепцията, че се мазним на укри, дори когато убиват невинни е президента им най-нагло лъже.
288
4
 
1
 
! Отговори
путьо късия преди 1 година
подмокри бункера при мисълта за член 5ти.
287
3
 
0
 
! Отговори
Приматите преди 1 година
"Русия отдавна алармира....." лъжат или както русофилите формулират като "алармират" от позорното създаване на м0сковията
286
3
 
4
 
! Отговори
Popi преди 1 година
Прави впечатление, че цивилизованият свят признава обективната истина. Сатрапите признават само тяхната истина..
285
3
 
1
 
! Отговори
Там е ключа за барак преди 1 година
Как се казва опозиционната партия в укропия ?? Или опозиционната телевизия ????
284
0
 
1
 
! Отговори
Директно в маZкве преди 1 година
следващия път.