Столтенберг: Черно море е от стратегическо значение за НАТО

Алиансът е готов да защити всяка педя от своята територия
Обновена: 29 ное 2022 11:52 | 29 ное 2022 11:52, Елка Василева
123
Столтенберг: Черно море е от стратегическо значение за НАТО
Снимка: архив, БГНЕС

“Черно море е от стратегическо значение не само за Турция, Румъния и България, а и за НАТО. От 2014 г. засилихме присъствието си там и работим с Грузия и Украйна още отпреди войната”. Това каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, запитан ще има ли алиансът стратегия за Черно море. Въпросът бе зададен на дискусия в рамките на годишния форум на Института "Аспен" в Букурещ, организирана преди започващата днес среща на външните министри на страните от НАТО в румънската столица.

Още по темата
Столтенберг подчерта, че алиансът не е част от конфликта в Украйна, но е готов да защити всяка педя от своята територия и призова страните членки на организацията да продължат да предоставят военна и хуманитарна подкрепа на Украйна колкото време е нужно.

“Президентът Владимир Путин се проваля в тази брутална военна агресия. Отговаря с повече бруталност. Виждаме вълна след вълна от нападения срещу болници, училища, срещу цивилни и това е ужасно за Украйна. Това са тежки времена и за останалата част от Европа. Цената, която ние плащаме, е в пари. Цената, която Украйна плаща, е в кръв. Путин ще плати още по-висока цена. Не може да има мир, дълготраен мир, ако демокрацията е застрашена. От години се стремим да имаме по-конструктивен диалог с Русия, но тя бяга от това”, добави Столтенберг.  

По думите му, когато е започнала войната в Украйна, НАТО не е била изненадана. “Нашето разузнаване имаше индикации какво ще се случи месеци преди това. Бяхме подготвени още през 2014 година. Войната не започна приз февруари тази година, а през 2014 година”, подчерта генералният секретар на алианса.

На финала той припомни, че най-дългата сухопътна граница на Румъния е с Украйна и Букурещ играе значителна роля в подкрепата за Киев. “В отговор на руската инвазия НАТО удвои бойните си групи от 4 на 8, включително една тук, в Румъния, водена от Франция”, припомни Столтенберг.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
6
 
25
 
! Отговори
Чий го крепат преди 1 година
краварите и нагко-саксите в Ч. море? Майка си ли дират тук? Хегемонията им приключи, как не го разбраха вече..
35
3
 
1
 
! Отговори
Путин преди 1 година
Как позна от първия път..
34
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално е всеки човек да иска мир и спокоен живот! Всяко противопоставяне между хората е недобро, независимо къде живеят по света!
33
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На копейковци им бяха спрели форума няколко дена, и те направо приритаха, че ги оставиха без жалкия им надник от жълти копейки! Хахах, може би е най-добре да се спре изцяло форума докато не приключи войната на Путин в Украйна, за да нямат възможност разни копейковски тpoлове да печелят пари на гърба на чуждото нещастие
32
1
 
3
 
! Отговори
пришълеца преди 1 година
Да бе ракия, да ги изпиеш, а то вода при това солена:))))
31
11
 
12
 
! Отговори
Сър Пичук преди 1 година
Константинов, бас държа, че си пенсия, която е била номенклатура през соца. Тогава не ти беше проблем да си зависим от Масква нали?
30
20
 
10
 
! Отговори
Слава Україні Братя преди 1 година
ГЕРОЯМ СЛАВА!
29
10
 
11
 
! Отговори
До 21 преди 1 година
Льольовците коментатори още не могат да се ориентират в обстановката в света. Кои са тия ТЕ дето имали интереси в Черно море? Ми това сме ние защото ние сме НАТО.
28
0
 
0
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
2./ - Поради това, може да се каже, че КОСМОСЪТ Е ИСТИНСКАТА ПРИРОДА НА ЧОВЕКА, А ФОРМАТА Е ЕДИНСТВЕНИЯ НАЧИН ТЯ ДА БЪДЕ ИЗРАЗЕНА. ///Тези и много други мисли и хипотези изразява Едуард Малковски в =Изгубеното знание на древните= Съставител Глен Крайсбърг
27
10
 
11
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
До До 4000 лв ТИ НЕДОРАЗУМЕНИЕ ЗА КАКВО ТИ Е ТОЯ ШАНГЕН? ИЗГЛЕЖДА ЩЕ ТИ ХАРЕСВА ДА БЪДЕМ ОЩЕ ПО ЗАВИСИМИ И ВСИЧКО ДА СЕ РЕШАВА ОТ КОЛОНИАЛНИТЕ ГОСПОДАРИ ОТ БРЮКСЕЛ.
26
10
 
23
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
ЗА МЕН ТОЯ ИНДИВИД Е ВОЕНОПРЕСТЪПНИК. НЯМА ДА ВИ СЕ ЗБЪДНЕ ПЛАНА ДА ПОБЕДИТЕ ВЕЛИКА РУСИЯ. ТИ И ГОСПОДАРИТЕ ТИ ОТ С.А.Щ. ПРЕДИЗВИКАХТЕ ТАЗИ ВОИНА.ЦЕЛТА ВИ Е ДА ИМА ВОИНА МЕЖДУ РУСИЯ И КОЛОНИЯТА НА С.А.Щ. НАРЕЧЕНА Е.С.
25
15
 
4
 
! Отговори
До 4000 лв преди 1 година
Смешно ти е май, но аз си мисля че тук или има замесени руски хакери или натиск от Русия върху свободното изразяване на мнения в България. Както е при тях - няма свобода на словото, ако са против войната и Путин - могат да лежат в затвора. Не искам същото утре да се случва и тук и да живеем в диктатура. Радев не трябва вече да е премиер. Ако не ни приемат в Шенген, ще е заради него и Нинова.
24
15
 
11
 
! Отговори
Руските фашисти преди 1 година
считат Черно Море за свой гьол и крадат крайбрежни територии Крайбрежните държави са Турция, България, Румъния, Грузия и една малка част от крайбрежието принадлежи на Русия.Жужакът е много лаком и вече открадна крайбрежна територия от Грузия и Украйна.
23
1
 
0
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
1./ КОСМОСА И ЧОВЕКА ФИЛОСОФИЯ НА АНТРОПОКОСМОСА ЧОВЕК - КОСМОС -ВЪПРОСЪТ КОИ СМЕ И ЗАЩО СМЕ ТУК, ВЕРОЯТНО ЩЕ ОСТАНЕ ВЪРХОВНА ТАЙНА.-Интуитивно, обаче, тази мистерия може да бъде разбрана,ако си дадем сметка, че съществуването ни като съзнателна биологическа форма може да бъде проследено до космически събития и че предпоставките за нашето съществуване може да се коренят в едно вселенско състояние.
22
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е много важно признание за нас! Можем да ги цакаме както си искаме! Затова номерата за Шенген и за Македония не минават!
21
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ето разбрахте ли сега защо им трябваме, не е за друго а за интересите им към Черно Море, а за бас роби въобще не ги интересува и го доказват всекидневно
20
18
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Психото в Мордор ще си плати скъпо. Крепостните пияндури всеки ден ги трепят като кучета в Украйна :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
19
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
лошо - Русия вече спусна подводницата Масква в Черно море още преди няколко месеца
18
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 9 Надявай се, надеждата крепи. Путин щял да плаща, а запада още от сега си плаща....
17
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре че Соломон Паси не стана шеф на НАТО , щеше да говори същите глупости които са му написали от САЩ .. Нека Дания да бере срамът , а не ние