Столтенберг: Черно море е от стратегическо значение за НАТО

Алиансът е готов да защити всяка педя от своята територия
Обновена: 29 ное 2022 11:52 | 29 ное 2022 11:52, Елка Василева
123
Столтенберг: Черно море е от стратегическо значение за НАТО
Снимка: архив, БГНЕС

“Черно море е от стратегическо значение не само за Турция, Румъния и България, а и за НАТО. От 2014 г. засилихме присъствието си там и работим с Грузия и Украйна още отпреди войната”. Това каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, запитан ще има ли алиансът стратегия за Черно море. Въпросът бе зададен на дискусия в рамките на годишния форум на Института "Аспен" в Букурещ, организирана преди започващата днес среща на външните министри на страните от НАТО в румънската столица.

Още по темата
Столтенберг подчерта, че алиансът не е част от конфликта в Украйна, но е готов да защити всяка педя от своята територия и призова страните членки на организацията да продължат да предоставят военна и хуманитарна подкрепа на Украйна колкото време е нужно.

“Президентът Владимир Путин се проваля в тази брутална военна агресия. Отговаря с повече бруталност. Виждаме вълна след вълна от нападения срещу болници, училища, срещу цивилни и това е ужасно за Украйна. Това са тежки времена и за останалата част от Европа. Цената, която ние плащаме, е в пари. Цената, която Украйна плаща, е в кръв. Путин ще плати още по-висока цена. Не може да има мир, дълготраен мир, ако демокрацията е застрашена. От години се стремим да имаме по-конструктивен диалог с Русия, но тя бяга от това”, добави Столтенберг.  

По думите му, когато е започнала войната в Украйна, НАТО не е била изненадана. “Нашето разузнаване имаше индикации какво ще се случи месеци преди това. Бяхме подготвени още през 2014 година. Войната не започна приз февруари тази година, а през 2014 година”, подчерта генералният секретар на алианса.

На финала той припомни, че най-дългата сухопътна граница на Румъния е с Украйна и Букурещ играе значителна роля в подкрепата за Киев. “В отговор на руската инвазия НАТО удвои бойните си групи от 4 на 8, включително една тук, в Румъния, водена от Франция”, припомни Столтенберг.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
7
 
12
 
! Отговори
Столтенберг преди 1 година
Вече нема къде да акаме, цялата планета насрахме с нашто НАТО-ЕС, сега е време да подмием дупарата и в Черно море. Ку на фане запека (понеже сме претенциозни и не обичаме борш), Путин ша ни напрай клизма с некой 'Калибър" и готово;)))
15
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя пак е закусвал с някакви халюциногенни гъби..... дори потвърждава причините за тази война, работели с Украйна и Грузия още отпреди войната. Ами продължавайте да не признавате стратегическите интереси на най голямата ядрена сила пък се чудете тогава ако някъде над Украйна се извие една гъба....
14
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама пак ще си остане загадка , какво търси САЩ на 10 000 км от границите си
13
15
 
6
 
! Отговори
до 6 преди 1 година
Русия не може да се справи с Украйна и 20 HIMARS-a , NATO щяла да победи . И как точно Русия се справя с производството на оръжие - дроновете Ирански; Т14 Армата - само за паради , още не могат да намерят начин да влезе в производство; страх ги е да пуснат Су 57 , защото и от нега има само дузина и половината са тестови
12
4
 
13
 
! Отговори
хаха преди 1 година
"Шпигел": Ледена епоха в Бундестага - депутати с пуловери, шалове и палта. Вицеканцлерът и федерален министър на финансите Кристиан Линднер (СвДП) застава на трибуната, облечен с черен пуловер под сакото си. С дебел шал около врата седи съпартийката му му Клара Гайвиц (СвДП), която ръководи министерството на строителството.
11
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами заделете си от бюджета на нато и успокойте промитите мозъци на германското население, че на Черно море е ок и не е опасно- щото вие си се ежите, но тук беше голяма суша без туристи и пълна трагедия! Войната си е война, но пропагандата, на която подлагат горките немци за района на Черно море ни носи огромни загуби и не е партньорско!
10
4
 
14
 
! Отговори
кучето си лае преди 1 година
А тука: "Приземяване и обедняване: Все по-трудно европейците свързват двата края"
9
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От години се стремим да имаме по-конструктивен диалог с Русия, но тя бяга от това, добави Столтенберг. ________________Това казва всичко. И наистина Путин ще плати висока цена за цялото зло което сътвори надявам се!
8
6
 
28
 
! Отговори
Столтенберг преди 1 година
е същатата еднопръстова кукла като Зелето.
7
7
 
30
 
! Отговори
то същото бе! преди 1 година
Сека и Русия да заяви "Карибския басейн е от стратегическо значение за Русия" и да си прати половината подводен флот там.
6
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия ще ви победи цялото НАТО и САЩ и тогава ще се разпаднете , цялата ви икономика е балон , едно елементарно не може да произведете.. Едно е да напечатиш долари като цифри на компютъра , съвсем друго нещо е да произведеш оръжия
5
6
 
20
 
! Отговори
Я! преди 1 година
Какво е това откровение? Явно 'ненапредването' на изток е било наистина само поредната лъжа и Путин ВСЕ ПАК си е бил напълно прав от самото начало!
4
8
 
22
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
напуснете раиона и не ни вкарваите в конфликти с русия никои няма да ни нападанаправете финансов одит на украина и седнете на масата за преговори и мирняма нов световен ред без русия китаи и индия
3
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Представи си, че за Русия също. И да, този път е прав, войната започна през 2014г. с Викито Нюланд, ... на ЕЮ, пет милиарда доларе и Майдана. Както и със заканата на Порошенко, че в Донбас ще живеят в бункери. Ежедневното бомбене и убиване на цивилни в Донбас. Даже много ги изтрая Путин, трябваше да ги почне още тогава. Не само Крим и и Донбас да си беше взел .
2
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Черно море е на държавите България , Румъния Турция и Русия .. Черно море е на САЩ или НАТО...
1
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, за НАТО е много важно България да бъде удобна - сиреч да я ползвате за пушечно месо :)