В Китай започват да смекчават антиковидните правила

На много места обаче все още се изискват санитарни пропуски
5 дек 2022 18:00, Елка Василева
8
В Китай започват да смекчават антиковидните правила
Снимка: архив, БГНЕС

Магазините отново отварят врати, а изискванията за писиар тестове вече не са толкова строги - седмица след исторически, изпълнени с гняв демонстрации във все повече  китайски градове, сред които са Пекин и Шанхай, се смекчават санитарните правила, пише Франс прес.

Още по темата
В 22-милионната китайска столица много магазини отвориха пак през уикенда, а днес жителите й могат отново да използват обществения транспорт, без задължително да представят отрицателен писиар тест, направен в последните две денонощия.

Същата мярка е предприета в Шанхай, където това изискване е отменено и за достъпа до редица обществени места - паркове, туристически забележителности и други. През пролетта финансовият мегаполис с 25 милиона жители повече от два месеца бе в строг локдаун, след като там бе открито коронавирусно огнище. Тази твърде непопулярна мярка се отрази и на китайската икономика.

На много места обаче все още се изискват санитарни пропуски и пътуването от една провинция в друга е затруднено - при поява на епидемично огнище пътуващите може да останат блокирани там, където ги сварят ограниченията.

Преди седмица гневът срещу строгата политика за "нулев ковид", трупан от месеци, избухна и доведе до демонстрации в десетина китайски града - мащаб, невиждан от времето на продемократичните протести на площад "Тянанмън" през 1989 г.

"Гъвкавост"

Прилагана от почти три години, през 2022 г. тази политика преобърна всекидневието на хората с повтарящи се карантини и масово писиар тестване кажи-речи ден след ден.

Организирани най-вече от студенти, демонстрациите бързо прераснаха в политически и на места прозвучаха искания за оставка на президента Си Цзинпин.

Властите реагираха, като започнаха да смекчават рестрикциите - решение, приветствано от Световната здравна организация (СЗО).

Самият китайски президент призна, че не толкова смъртоносният вариант Омикрон "отваря път за повече гъвкавост в ограниченията", както е заявил миналата седмица пред Шарл Мишел, председателя на Европейския съвет, посетил Пекин, каза европейски служител.

Официалният печат, постоянно изтъквал досега колко опасен е ковидът, също смекчи тона.

Китайското икономическо издание "Ицай" цитира в неделя здравен експерт, който подчертава, че "повечето заразени нямат симптоми (. . .) и смъртността е много ниска".

Икономическият ръст се забавя

Националната здравна комисия с ранг на министерство класира ковида в категория А - сред най-опасните болести, което дава възможност на местните власти да обявяват локдауни и да настаняват хора в карантинни центрове.

Този подход вече "не отговаря на онова, което казва науката", посочва експертът и приканва ковидът да бъде преместен в по-ниска категория.

Икономиката на Китай обаче изглежда ще отбележи тази година едни от най-ниските показатели на растеж за последните четири десетилетия, така че излизането от "нулевия ковид" е деликатна операция.

"Намирането на равновесие между мерките за контрол над КОВИД-19 и икономическия ръст отново е станало централен проблем" според икономиста Ван Чжъ, коментирал днес ниските числа в областта на услугите.

"Централното правителство издаде неотдавна ясни указания как да се оптимизира още повече (здравната политика). Определящ обаче ще е начинът, по който местните власти ще прилагат или няма да прилагат тези инструкции", заяви специалистът.

Град Ханчжоу недалеч от Шанхай, съобщи, че слага край на масовото писиар тестване, което е норма почти за цялата страна - ще се тестват само хората, поддържащи контакт с домове за възрастни, училища и детски градини.

Демонтирани са кабини за тестване

В Урумчи, столицата на провинция Синцзян - където смъртоносен пожар даде тласък на националните демонстрации заради твърдения, че здравните ограничения са попречили на спасителите, днес отново отвориха супермаркетите, хотелите, ресторантите и ски курортите.

В град Ухан, Централен Китай, където през декември 2019 г. бяха установени първите случаи на КОВИД-19, и в източната провинция Шандун пътуващите с обществен транспорт също вече не са длъжни да представят отрицателни писиар тестове.

Властите на град Чжънчжоу отмениха задължителното представяне на тест за достъп до обществения транспорт и масово посещаваните обекти, както и до жилищните сгради.

През последните дни бяха демонтирани много улични кабини за тестване, но през уикенда пред останалите, по-специално в Пекин и южния град Шънчжън, се извиха дълги опашки, тъй като тестове все още се изискват почти навсякъде.

"Учениците не могат да идат на училище без отрицателен тест от последните 24 часа", подчертава потребител на социалната мрежа Вейбо, китайския Туитър.

"Какъв е тогава смисълът да затварят кабините за тестване, без да се премахнат навсякъде всички изисквания за тестове?", пита той.

Броят на заразените с ковид в Китай днес е намалял на 29 724 и повечето нямат симптоми - нищожно число в сравнение с общото население на Китай (1,4 милиарда души).  
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма по лошо от комунизмът! 45 стигат! Никога повече!
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да бе и след 33 години в момента танкове влизат в Пекин ...
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде ще идат, че няма да смекчават? Страхът от народната любов е силен. Тук как се покриха гломб, христова, бацилова и сие? Но няма да им се размине.
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Сериозно ли ще игнорирате и няма да коментирате че се държат вече три години все едно леката настинка е бубонна чума? Там май се тества как работи системата на пълно робство и подчинение, която готвят на всички ни!" - умишлено го направиха. Затвориха заводите и препродаваха руски ресурси на Европа докато с парите подписваха договори за разработване на суровини в Латинска Америка, Африка и южна Азия. Хитро.
3
1
 
10
 
! Отговори
Доказано преди 1 година
Срещу фалшиви пандемии най-ефикасни са събиранията на големи групи от хора по улици и площади.
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Георги "поне ни работят евтино за една купа мухлясал ориз" - КАЗВА СЕ ФЕОДАЛИЗЪМ, РОБСТВО - ИДВА КЪМ НАС В МОМЕНТА
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сериозно ли ще игнорирате и няма да коментирате че се държат вече три години все едно леката настинка е бубонна чума? Там май се тества как работи системата на пълно робство и подчинение, която готвят на всички ни!