Двоен ръст на лихвите по ипотечните кредити през следващата година

Потребителските заеми могат да поскъпнат до 10 процента
92
Двоен ръст на лихвите по ипотечните кредити през следващата година
Снимка: Dnes.bg, архив

До 5 процента ръст на жилищните кредити през 2023 година, прогнозират финансисти. Потребителските заеми могат да поскъпнат до 10 процента.

Очакванията на експертите се основават на политиките на Европейската централна банка и на Федералния резерв на Съединените щати в опит да се овладее инфлацията.

Още по темата

Основният лихвен процент на БНБ нараства за трети път от октомври и вече достига 1,3 на сто за декември. И въпреки че повечето банки у нас не използват основния лихвен процент за формиране на лихвите, според финансистите покачването му е знак за тенденцията на поскъпване на заемите, казва Десислава Николова пред БНР.

"Средната лихва по ипотечните кредити в края на следващата година ще бъде може би около 4-5 процента. В момента средната лихва по един жилищен кредит е 2,48. Това на практика означава почти двойно увеличение. Надявам се все пак тези увеличения да се предприемат плавно, за да не се отрази върху способността на длъжниците да изплащат своите задължения", посочи тя.

Ще растат и лихвите по депозитите, но с по-бавни темпове.

"Годишно изменение от 0,3-проценти пункта, което се забелязва при депозитите в левове, като към края на октомври средната лихва е 0,37 процента. Има съвсем леко покачване в лихвените нива", каза Николова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още по темата: ипотекикредитилихви
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
4
 
! Отговори
1асд преди 1 година
До До БалонестАми в Испания 1 сервитьор взима чисто 1500 евро, след данъците. Преди бакшишите. Колко опит се иска за 1 сервитьор? А сега сметни за 800 евро кой ще ти работи в България - само простия и некадърния. Мина времето на номерата - ти работи, пък ще ти платим по някое време.
49
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еврозоната е пирамида и ще изгорим само лева ако влезнем в еврозоната.
48
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важното е да подкрепяме Украйна. Да се откажем от евтините реусрси на Русия. И тока ще почнем да плащаме двойно!!! И гейовете ще обичаме, и на студено ще стоим, и ЛукОйла ще затворим, и земята ще си подарим на нашите братя Хамериканци... и всичко което трябва ще направим. Важното е да сме кротки роби. Началото на края започна.
47
4
 
24
 
! Отговори
Тираджията Z преди 1 година
Аз взех заем 130к евра да си купя апартамент.В кво се забърках боже господи
46
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фирмите за бързи кредити ще станат популярни.
45
22
 
20
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Никога не съм теглил заем от банка. Сигурно е кофти да си роб? Трябва да вдигнат лихвите по потребителските с 1000%, суетата трябва да се наказва.
44
4
 
14
 
! Отговори
така си ги пишете преди 1 година
Да му правел сметка тоя със 150 000--200 000 евро заем ? Коя банка дава такива заеми и на кой младок за жи;ище и какво трябва да заложи ? Аз ако барна такъе заем след няколко дена да ме търси който си иска това бяха близо 300 000 долара там във района на Панама ще се остановя и лев няма да им върна !
43
10
 
10
 
! Отговори
Атлантик преди 1 година
Освен моралната подкрепа , санкциите и т.н. трябва да си понесем и физическата съпричастност а не да лицемерничим , да унищожим агресора...
42
26
 
8
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 година
За високите лихви по кредитите---БЛАГОДАРЕТЕ НА ПП И ЛИЧНО НА КИРЧО И КОКОРЧО--ДА НЕ ЗАБРАВИТЕ...ХА,ХА,ХАА.......заради взимането на заеми от Банките "на ползу роду" за управлението на Държавата!
41
1
 
26
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Няма лошо - да скачат! Време е да си дойдат на нормалните стойности от около 4%.
40
31
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който си има сметка и глава на раменете, е премиум клиент на всяка банка с личен банкер и подписва поне за 10 години с фиксирана лихва. Имам няколко ипотеки- къща, вила, апартамент. Мога да ги погася още днес, ако искам. Но при фиксирана лихва за първите 10 години 1.8% и доходност на парите, които въртя около 5%, няма никакъв смисъл да погасявам каквото и да е. Вече, ако сте складов работник или шофьор с 3-4к заплата на студент и сте се изхвърлили с 200к евро кредит, лошо.
39
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците ги изтребват с оръжие а нас с лихви!Съвременното робство е бич получаван от банките чрез лихвите.Сега ще започне масово разпродаване на безценица от бедните и масово изкупуване от богатите с парите.
38
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕЦБ сама предизвика тази шокова инфлация като в последните 2 години напечата над 1 трилион евро и ги пусна в обръщение като Ковид помощи. Отделно рамо удари и цената на енергията, която скочи заради безумната зелена сделка и донякъде заради войната. Колкото и да не ни се иска - време е да глътнем горчивия хап с драстичното повишаване на лихвите с цел охлаждане на икономиката. Жилищата малко ще поевтинеят и безработицата ще скочи, но това е положението. Няма безплатен обяд.
37
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важното е че хората на Борисов взеха десетки милиони от вашите пари без да обслужват заемите си до като им слугувате. Това заслужавате!
36
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко е една въртележка. След 2 години и това ще мине и имотите /\
35
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Теглиш от Крадисимо и ти излиза по-евтино.
34
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако си си подписал договор с фиксирана лихва не те касае. Да му мислят тези с плаващата.
33
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой е теглил по 100-150000 да му мисли. Всичко евтино купувам
32
2
 
1
 
! Отговори
то така,ама не преди 1 година
Това за тези в евро или лева? А ако е обвързан с лихвите по депозитите? Стана ясно само, че новите кредити ще са скъпи.
31
26
 
15
 
! Отговори
Българин преди 1 година
И какво предлагате - да се снижим пред Путин! По добре да гладувам, да студувам и да обеднявам, отколкото да се снижавам на Путин!