Турция дава на Украйна касетъчни бомби от Студената война

Киев се е опитвал месеци да си осигури доставки от САЩ
11 яну 2023 12:08, Елка Василева
97
 Турция дава на Украйна касетъчни бомби от Студената война
Снимка: архив, БГНЕС

Турция е започнала да доставя на Украйна разработени от САЩ касетъчни боеприпаси от Студената война, пише списание „Форин полиси“, като се позовава на настоящи и бивши американски и европейски официални представители, запознати с въпроса.

Турция, която е член на НАТО, е започнала да изпраща първите партиди от т. нар. подобрени конвенционални боеприпаси с двойно предназначение (DPICM) през ноември 2022 г. Те са произведени по време на Студената война като част от споразумение за съвместно производство със Съединените щати. Оръжията са предназначени да унищожават танкове, като се разпръскват на по-малки суббоеприпаси, които могат да останат на бойното поле с години, ако не експлодират веднага. Всеки снаряд разпръсква около 88 поразяващи части.

Изданието отбелязва, че Киев се е опитвал няколко месеца да си осигури доставки от САЩ на такива боеприпаси, но американските закони забраняват на Вашингтон да ги изнася.

„След като САЩ отказаха (на Украйна) достъп до касетъчни боеприпаси, Турция беше единственото място, откъдето можеха да се снабдят с тях“, каза пожелал анонимност източник, информиран по въпроса.

„Това просто показва как въпреки че Турция се опитва да се хареса на Русия в някои отношения, тя се превърна в наистина важен поддръжник на Украйна във военно отношение,“ коментира източникът.

Нито турското посолство във Вашингтон, нито украинското министерство на отбраната са отговорили на молбата за коментар на „Форин полиси“.
(БТА, София Ангелова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Do 63 urka smotana da vyrvis na maika si v p,......... zarvul negoden
62
4
 
4
 
! Отговори
Ъ преди 1 година
До Лаврентий Берия. Ами къде е НАТО, като не е на бойното поле "все още"? Да не би и то да е виртуално, като водещите икономики на Свободния свят? На това ми прилича - един виртуален военен съюз, като повечето останали неща във виртуалния свят на евроатлантиците.
61
6
 
5
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Лаврентий Берия Абонирай се за ТЕЛЕГРАМ ето от вторник тоест днес новина в района на Житомир е заснет самолет който прилича на Су-57 който избомбя наземна цел. Видеото е публикувано в акаунт "Вежливье люди" - пореден тест на оръжейната система в реална бойна ситуация. Бас държа че в района няма Ъкраинско ПВО работещо в момента.
60
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо бе, да не би другите държави от НАТО вече да изчерпаха боеприпасите си? А специална операция едва сега започва...
59
4
 
6
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен 47 - "..че ВКС използва Су-57 в СВО.."?! Леле, къде ги гледаш тея работи пич? Превъртех целия Netflix, Discovery, HBO - в раздел "научна фантастика" и "фентъзи" и нищо не намерих! Ни Су 57 ни фамозната Армата?! Сигурно са толкова "стелт", че дори и украинците не са ги видели? Виждат се само със "специални СВО очила" които Митрофанова раздава по опис на верните си путинофили, нали?!
58
1
 
4
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
Айде всеки да утилизира кой, каквото има, че промоцията скоро свършва!
57
11
 
6
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен 58 - ами не бе, ние пък слушаме Радио Масква! И трябваше Киев да е превзет на третия ден!? А Могучая нещо затъна ли, какво става? Като въпреки сите путинофилски напъни, НАТО още не е дошло на бойното поле все пак!
56
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турчилята са ненадеждни партньори открай време. *** руснаците са наивни, вярват на западните лицемери и после защо така стана.
55
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 59 Какви дълги години? Мечето вече агонизира, ако изкара до есента ще е голямо достижение на руската мощ.
54
12
 
7
 
! Отговори
До 59 преди 1 година
Ще приключи като войната на СССР с Афганистан. Украинците са корави типове, нищо общо с гърците, и ще се бият за всяка педя земя.
53
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още на третия ден на инвазията казах, че тази война ще продължи много години. След около пет години ще приключи като Кипър и деленето му на Северен.
52
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами с контраофанзивата какво стана? Ами с поредния пакет от смазващи санкции на САЩ и ЕС? Въобще, какво стана с тая война, бе? Нали трябваше да изненадаме Русия и да печелим бързо?
51
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Непотвърдено Турция хвана здраво за топките Путин и повече руски атентати няма да има там.
50
6
 
4
 
! Отговори
Непотвърдено преди 1 година
Ще се потвърди, ако почнат атентати в Турция....
49
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Касетъчните бомби са забранени за използване срещу граждански обекти, което не пречеше на Русия да ги използва срещу гражданите на Мариупол. Има го документирано в редица видеа от Мариупол и ще бъде едно от военните престъпления извършени от кремълската фашня когато ги съдят в Хага.
48
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От Турция /48/, предполагам, че си прав. Пускат фейка, за да посеят раздор между Русия и Турция. Няма да им мине номера.
47
12
 
4
 
! Отговори
Мюмюн преди 1 година
На НАТО-то му свърши джепането:)))
46
10
 
11
 
! Отговори
Факе Нюз преди 1 година
Това не е вярно. Бомбите за забранени и затова ФАЩ не ги дава на зеления клоун. Това е опит да се развалят отношенията Турция Русия. Ако все пак се случи , това развързва ръцете на Русия да ползва същото срещу укрите. А турците един ден ще си платят за гяволъка.
45
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 47 Русия веднага ще отговори реципрочно с още по голямо заголване на г..а.
44
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каквито оръжия имат западняците и турчетата, руснаците имат повече и по-добри аналози. Така че, каквото и да пращат на Украйна, Украйна е обречена. Украйна ще бъде изравнена със земята, ако трябва от руснаците, но няма да бъде дадена на Запада. Убеден съм в това, че руснаците няма да отстъпят Украйна на фашистите.