Турция дава на Украйна касетъчни бомби от Студената война

Киев се е опитвал месеци да си осигури доставки от САЩ
11 яну 2023 12:08, Елка Василева
97
 Турция дава на Украйна касетъчни бомби от Студената война
Снимка: архив, БГНЕС

Турция е започнала да доставя на Украйна разработени от САЩ касетъчни боеприпаси от Студената война, пише списание „Форин полиси“, като се позовава на настоящи и бивши американски и европейски официални представители, запознати с въпроса.

Турция, която е член на НАТО, е започнала да изпраща първите партиди от т. нар. подобрени конвенционални боеприпаси с двойно предназначение (DPICM) през ноември 2022 г. Те са произведени по време на Студената война като част от споразумение за съвместно производство със Съединените щати. Оръжията са предназначени да унищожават танкове, като се разпръскват на по-малки суббоеприпаси, които могат да останат на бойното поле с години, ако не експлодират веднага. Всеки снаряд разпръсква около 88 поразяващи части.

Изданието отбелязва, че Киев се е опитвал няколко месеца да си осигури доставки от САЩ на такива боеприпаси, но американските закони забраняват на Вашингтон да ги изнася.

„След като САЩ отказаха (на Украйна) достъп до касетъчни боеприпаси, Турция беше единственото място, откъдето можеха да се снабдят с тях“, каза пожелал анонимност източник, информиран по въпроса.

„Това просто показва как въпреки че Турция се опитва да се хареса на Русия в някои отношения, тя се превърна в наистина важен поддръжник на Украйна във военно отношение,“ коментира източникът.

Нито турското посолство във Вашингтон, нито украинското министерство на отбраната са отговорили на молбата за коментар на „Форин полиси“.
(БТА, София Ангелова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
6
 
7
 
! Отговори
От Турция преди 1 година
Фейк нюз
42
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Руснаците вече използват забранени оръжия" ________________________________ Наглобританското разузнаване твърди, че ВКС използва Су-57 в СВО. На отан му присяда от Су-57. Иска му се да го забрани, защото не му мина номера да ни го представи като анимация.
41
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на Турция. Ето това е помощ, а не като нашата. Затова ще спечелят после фирмите им от възстановяването много. Нашите няма да са добре дошли пак.
40
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Със или без касетъчни бомби, със или без Турция, нещата в Украйна не отиват на добре за Колективния запад. Бавно и полека руснаците демилитаризират НАТО, както откъм оръжия, така и откъм войници. При това пак започнаха да напредват полека-лека. А великият алианс няма резерви ...
39
4
 
12
 
! Отговори
Русофил=смешник преди 1 година
Хайде сега русофилите да ни убеждават че Турция си гледа интересите и си другарува с Русия.
38
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А преди няколко години мазния русофил Малинов се беше изпъчил в една телевизия и загадъчно намекваше, че Турция можело да се изнесе от НАТО! Тогава русофилите бяха върли туркофили, а сега другари?! Кво праийме?!
37
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Касетъчните бомби са забранени, защото са адска гадост. Където са използвани, не става за живот десетки години, защото някои от касетите не са взривени. Да не говорим, че е адска гадост, като се пръскат касетите хиляди хора остават инвалиди без ръце и крака. Турците, както винаги шикалкави и играят двойна игра. Разбира се, но Вова ще ги оправи тях.
36
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Лаврентий Берия, ми Ердо редовно го приплъзва в гъзягата на Путин, но тукашните русофили нищо не могат да разберат. Комунистическото образование дава отражение, простти до края на живота си!
35
4
 
9
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Загуба - към Плевен добави и още толкова украински момчета! Така че, да - Путин вече е военнопрестъпник по всички международни правни норми. Затова и не смее да се покаже носа от Русия - освен до Беларус и Китай, като при Си ходи само от страх да не го обиди! И преди това с Гундяев правят молебен и водосвет!
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уточнявайте за коя Студена война пишете. Може би сте пропуснали, че доста отдавна светът навлезе във Втора Студена война.
33
1
 
7
 
! Отговори
Тошо преди 1 година
Ха , ха , джуджето нали уж е приятел с Ердоган !!
32
5
 
8
 
! Отговори
До 32 преди 1 година
Ами тя, редовната армия на Рассия даде фира при унищожаването на 100километровата колона. Русия няма армия, а миш-маш от муслиманци, новобранци и пандизчии.
31
4
 
6
 
! Отговори
Другарят Си преди 1 година
си сви сърмите, карашик с Индия, защото не им се мре от глад и гъдел. Една бърза рулетка на Вол Стрийт, спиране на ишлемето за Чайна-Майна и са опечени. Комшилар бизюклията започна да се събужда от яката рецесия в комшолука и ще продължи да доставя оръжия на Актьора, който мели джуджаците.
30
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Пускам сълза. Изобщо не се впечатлявам от долните "коментари". Запази си сълзите за по-нататък, че ще ти трябват за тебе си. Не ми дреме от никого и нищо. Имам собствено внение и толкоз.
29
7
 
6
 
! Отговори
До 23 преди 1 година
Ако НАТО не е загубило нито един войник във войната, то и Русия не е загубила нито един, по простата причина, че не са пращали редовната си армия. Наемниците във Украйна от страна на НАТО сигурно вече превъзхождат по численост войниците от ВСУ-то.
28
4
 
6
 
! Отговори
абе преди 1 година
то укри не останаха, избиха ги, те бомби искат - кой ще ги хвърля-пенсионерите ли?
27
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците вече използват забранени оръжия. Сигурно ще намерят приложение за касетъчните бомби, но като цяло украинците възнамеряват да живеят на тази територия, а причината за забраната на това оръжие е най-вече това, че голяма част от експлозивите остават невзривени и представляват опасност за цивилните с години.
26
6
 
5
 
! Отговори
Пускам сълза преди 1 година
Пускам сълза за всеки български русороб, който ще бъде с високо кръвно след прочитането на коментарите под статията. Жал ми е за тях!
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обикновено ако източникът на новината е "анонимен", както е в случая, ще рече че става дума за "новина" изсмукана от дълбините на аналлното отверсттие на някой джурналист.
24
6
 
13
 
! Отговори
Загуба преди 1 година
Русия е загубила вече войната. Просто джуджака не иска да си признае пълния крах, който изпитва в момента. Намачкаха го как си пише по книгите! Един град с населението на Плевен лежи на територията на Украйна с трупове на бедни руски момчета. Сатрапа ще бъде наказан скоро много жестоко!