Заради нелегални превози браншът отчита загуби от 50%

Коли возят пътници на цената на автобусния билет
61
Заради нелегални превози браншът отчита загуби от 50%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Около 50 процента са загубите на превозвачите от нелегални превози както във вътрешността на страната, така и по международните линии, отчитат от автобусния бранш. В някои случаи леки автомобили превозват пътници на цената на автобусния билет.

Държавата обаче не предприема мерки срещу нерегламентирания превоз.

На фона на компенсациите, които автобусни превозвачи получиха като подкрепа от държавата по силата на наредбата за субсидиране и компенсиране, от бранша посочиха и друг проблем, който пречи на техния бизнес. Според Петър Захариев от Сдружението на автобусните превозвачи най-често движението на един автобус се дублира от две-три или четири таксита по вътрешните линии като чрез тях се отнемат близо 50% от пътниците, а по международните направления нелегалните превози отнемат на бранша около 60% от пътниците, посочи още Захариев.

Според превозвачи държавата обръща внимание на този проблем и не взема мерки за справяне с него.

"Леки коли, които дублират автобусните линии на цената на билета, таксита, които дублират", каза той пред БНР.
От Автомобилна администрация посочиха, че през миналата година са установили 85 случая на извършване на нелегални превози, най- вече от таксиметрови автомобили, каза изпълнителният директор Бойко Рановски. А за тази година установените случаи са около 10.

"Основно леки автомобили, които превозват пътници, които нямат право да извършват такива превози, тъй като единствените леки автомобили, които законно могат да извършват превоз на пътници, това са таксиметрови автомобили, а в случая говорим за автомобили на физически лица, с които се извършва превоз на пътници срещу заплащане", коментира Рановски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: автобусипревозвачи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не виждам нищо престъпно,или всеки требе да плаща дан на държавата и за кво!Да изхранвали една камара чиновници-хрантутници!
8
1
 
23
 
! Отговори
Печалба преди 1 година
Легалните да се конкурират и да намалят цените, вместо да ги забраняват. Щом нелегалните печелят на тази цена, легалните да свалят цените.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в разград ако спреш на спирка с колата и веднага десетки дядовци и баби се нанизват на опашка щото мислят че ще ги караш на селО
6
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А не ви ли минава през тиквите, че хората се кооперират и пътуват с една кола вместо всеки да кара своята и им излиза по-евтино.
5
1
 
24
 
! Отговори
aa преди 1 година
Мине не мине време и статиите се повтарят, то бива тъпизам ама чак толкова
4
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Автостопа ще го забранявате ли понеже "отчитате" загуби и от него ?
3
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още малко и ще започнете да искате да се отчитаме и когато се черпим приятели вкъщи бе. Кой какво е донесъл за почерпка и дали е регламентирано. Вземете се осъзнайте.
2
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Секи мое се вози както си иска. Кво кат ме е превозил некой и съм му дал 2 лева ? Дал съм му ги за каааве. Гледайте си работата и си вижте цените а не фъргайте плюнки по вестниците.
1
4
 
18
 
! Отговори
NoirFire преди 1 година
Одим си пеш от градскио транспорт да си се оправят