В Сирия няма спасители, вадят пострадали с кирки, лопати и с голи ръце

Помощите за бедните от ООН не достигат до обикновените хора
61
В Сирия няма спасители, вадят пострадали с кирки, лопати и с голи ръце
Снимка: БГНЕС

"Пречката не е в западните санкции на режима в Дамаск и че международната общност не иска да помогне, а в това, че има нестабилност в засегнатите от земетресението територии на Сирия. Там властта - дали е от поддръжници на президента Башар Асад, или тези, които са срещу него - и от едните, и от другите върлуват банди. Много е много трудно да се достигне до разрушените от земетресението райони". Това каза пред БНР Нидал Алгафари, пиар експерт, писател и режисьор със сирийски произход.

По думите му положението в Сирия е много трагично. "Апокалиптично е!", добави той, като сподели разкази на свои роднини, живеещи в Южна Сирия.

Още по темата

Той посочи, че проблемът е, че хората не могат да бъдат спасени, защото не могат да отидат професионални спасителни екипи, обучени и с кучета, до мястото на опустошителното земетресение.

Алгафари изказа мнение, че никой не може да гарантира сигурността на спасителите, които Западът може да изпрати в Сирия.

"След много запитвания и проверки, публикувам линк, чрез който може да се дарят средства за помагане на част от засегнатите от земетресението в северната част на Сирия. Даренията ви ще бъдат за "Белите каски" - доброволци спасители, които помагаха при разрушенията предизвикани от гражданската война. На тях им имам доверие!", написа по-рано във фейсбук профила си Нидал Алгафари.

Нидал Алгафари подчерта, че в Сирия има голям недостиг на горива и затова спасителните операции не са с тежка техника, а с "кирки, лопати и с голи ръце".

Официалната власт в Сирия не се грижи за хората, каза той и обясни, че властта на Асад "е абдикирала от всякакви действия, защото държавата е в много тежка финансова и икономическа криза".

От години помощите за бедните в Сирия от международната общност и от ООН не достигат до хората, "обикновено тези продукти се вземат и се продават, за да се обогатяват търговците на смърт".   

Според него няма да има нова бежанска вълна от Сирия към Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Двоен стандарт и лицемерия-това е Запада,който възхвалявате
56
1
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Двуличието и двойните стандарти на Запада излизат все по- често наяве...
55
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин и Ассад само убиват, помощ може да дойде само от Запада! Тези двама иZрода съсипаха народа тази хубава държава! Дано скоро има възмездие! За нашите предатели- русолизци- тоже!
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 55:Четох статии,че руснаците веднага се заели да копат под отломките.Били пратили.Тук има информационно затъмненение за Сирия както за Украйна.
53
5
 
1
 
! Отговори
Кривондел преди 1 година
Башар Асад има верен съюзник в лицето на най-развитата, най-могъщата, най-великата, най-неповторимата и най-високотехнологичната най-най държава в света - Русия. Тя изпрати ли спасители и хуманитарна помощ, или само е заета да гледа какво са пратили от САЩ?!
52
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Звучи малко странно,но анархиста е в Сирия и е станал такъв,защото са му разрушили страната и са му правили лоши работи.А можеше да бъде ангелче...Видял е да обезглавяват хора в името на Бог и е загубил вярата си.Бог е любов.Обича хората.Не иска никой да бъде убиван в негово име.Този там е проклел Запада и затова има разпространение на ЛГБТ.Душата му крещи за справедливост.Онези главорези не са демократи и не бива да бъдат подкрепяни.Асад може да не е най-добрия,но е малко по-добре.
51
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Какво самолети на НАТО спира Асад бе спрял... Региона граничи с Турция и Асад там нищо не може да забрани" - ако НАТО прати самолети без изришната молба на Ассад би означавало нарушаване на примирието подписано преди месец. Дали ще се помага на "бунтовниците" ще реши Ассад. Ако беше пратил молба както направи Турция към европейските държави можехме да говорим дали Европа отказва помощ. Ассад обаче не го е направил и коментиращите спекулират. Живота на живущите там е в неговите ръце не в наши.
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"разбрахте какво е демокрация- те не помагат даже на тия дето бият заради тях - таканаречените бунтовници" Не забравяй, че Ассад и Турция подписаха примирие и навлизане на западни сили би означавало, че помагаме на терористи. Ассад сам трябва да установи контрол над териториите и със своите съюзници да реши проблемите. Макар, че щом за 5 дни не можаха да пратят 1 кран филма е свирен. Или нямат, или нарочно не го правят, или бунтовниците не ги допускат в зоната.
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войната е започнала в Алепо.Дано след земетресението спре този ад там.
48
1
 
2
 
! Отговори
Ччч преди 1 година
Какво самолети на НАТО спира Асад бе спрял... Региона граничи с Турция и Асад там нищо не може да забрани
47
0
 
1
 
! Отговори
Йсй преди 1 година
Ами в засегнатия регион Асад няма власт там са онези борещире се за демокрация които цивилизования свят подкрепя...
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ина петролни държави, които дадоха 300 милиарда за футбол, КЪДЕ СА ???
45
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
е най после разбрахте какво е демокрация- те не помагат даже на тия дето бият заради тях - таканаречените бунтовници
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е демокрация???!!!
43
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ми признайте си - не искате да ходите и това е, тези които искаха да помогнат са вече там." - абе брато ти адекватен ли си? Как Ассад ще допусне помощ и военни самолети на НАТО след като 10 години воюва с нас? Нали, народа ще започне да шушука, че НАТО им помага докато Асад и Русия са като абoригени с кирки? За НАТО би било много добър политически ход да пратят и хора и техника и заради това не ни допускат там.
42
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Долу кремълската ***
41
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бушмените да отиват да ги спасяват!
40
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кремълската марионетка президент на Сирия подава оставка и екипите ще дойдат. До тогава никой не се интересува от протежета на Кремъл.
39
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Военните от руската база в Хмеймим веднага са се отзовали и разчистват разрушенията в Алепо, Хама, разнесли са 38 тона помощи. Да чакаш иначе помощ от САЩ, ЕС - друг път.
38
3
 
12
 
! Отговори
?! преди 1 година
Особенно в едната област е пълно с джихадисти, които само чакат да резнат главата на някой неверник. Как се ходи там, да помагаш?!