Русия иска разследване на взривовете по "Северен поток"

Съветът за сигурност на ООН да ги инициира
18 фев 2023 11:14, Александър Попов
98
Русия иска разследване на взривовете по "Северен поток"
Снимка: БГНЕС

Русия иска Съветът за сигурност на ООН да инициира независимо разследване на атаките от септември миналата година срещу газопроводите "Северен поток", свързващи Русия и Германия. При последвалите взривове тогава се стигна до изтичане на голямо количество синьо гориво в Балтийско море, предаде Ройтерс.

Русия вчера внесе в 15-членния съвет проекторезолюция, видяна от Ройтерс. В нея се съдържа искане към генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за провеждане на международно разследване на "саботажа" и установяване на виновниците.

Руският заместник постоянен представител в Обединените нации Дмитрий Полянски каза, че целта е текстът да бъде гласуван до седмица. За приемане на резолюция от съвета са нужни поне девет гласа "за" и не трябва да има нито едно вето от петте постоянни членки - САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Китай.

Това означава, че вотът може да съвпадне със заседанията на Общото събрание и Съвета за сигурност на ООН, посветени на първата годишнина от инвазията на Москва в Украйна, отбелязва Ройтерс. Вероятно в четвъртък Общото събрание отново ще гласува резолюция с призив към Русия да изтегли войските си и за спиране на огъня.

Швеция и Дания, в чийто изключителни икономически зони бяха извършени нападенията срещу "Северен поток", излязоха със заключение, че тръбопроводите са взривени умишлено, но не казаха кой стои зад това.

САЩ и НАТО окачествиха случая като "саботаж". Москва обвини Запада. Нито една от двете страни не е представила доказателства.

Миналата седмица разследващият журналист Сиймор Хърш, спечелил награда "Пулицър" през 1970 г., написа - като се позова на неназован източник - че водолази от американските военноморски сили са разрушили тръбопроводите с експлозиви по заповед на президента Джо Байдън.

Белият дом отхвърли твърденията и ги определи като "тотално неверни и пълна измислица".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още по темата: Северен поток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
9
 
23
 
! Отговори
И правилно преди 1 година
Съд и затвор за америкетата, които управяват САЩ!
60
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този паток не е строен с рушшки пари и не минава през рушшшки земи, така че Жужи - ДГД.
59
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво искаш . Няма да стане
58
5
 
12
 
! Отговори
Хънтър БайДрън: преди 1 година
Ми то... Ъъъъ нали... такова аз... Амииии нали... Ъъъъ...А бе тати беше,*** не помни! Аз само прибирах парите от транзита през Покрайна! А за биолабораториите нищо не знам,питайте Нанси и тати...
57
7
 
17
 
! Отговори
ха-ха-хи... преди 1 година
Примката над ФАЩ се затяга...
56
15
 
3
 
! Отговори
Скск преди 1 година
Раследвайте си северен поток плешив нещастен ммилярдер с потомци в Англия убивайте си децата на горкоте руски майки в безмислена война мене ще ме оставите на мира България е по висока и.мов ако ще царете ви в гроба да се обръщат и олигарсите в Русия на полодовете имиджа да са обидени ... Любов от Македония няма да се излагаме пред девойката нали политичета и аудиторията ви...
55
5
 
18
 
! Отговори
R.A.T.M преди 1 година
Странно, че никъде не се споменава Норвегия, защото тя е облагодетелствана от унищожаването на СП. Руснаците не са дребнави, но имат много възможности за отговор и не е само увреждането на оптичните кабели по дъното на Атлантика или унищожаването на норвежката тръба. Трябва да си спомним, че масираните ракетни атаки в Киев, Лвов, Одеса почнаха след взрива на кримския мост. Американците ще се молят Йелоустоун да изригне
54
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РАСЛЕДВАНЕ Няма да има Защото всичи ще са в затвора а банкитрите на юсей ще намерът друг път скакво да заблудът света ! Путин е наивен и добротата му убива населението му !!! какво му пречи да прережи всички кабели под водата !!?!?!?!?!?!?!?!!? и ханглия и юсей ***
53
5
 
22
 
! Отговори
Факт преди 1 година
САЩ и Англия са най големите убиици и терористи в света.
52
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Психопати са всички,които защитават евроджендърската ***! Това са психопатите и лудите с промити мозъци!
51
38
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво разследване бе, те сами си го взривиха. Просто искат да изкарат някой друг виновен за да получат някакво обезщетение. Въобще не може да им се вярва на белите ***. Всички до един в Кремъл са психопати и закоравели лъжци.
50
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами чесно казано бай дън е международен терорист итрябва да осъдън надожитен затвор и не само а и всички участващи
49
0
 
18
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
На 2.02.в щат Охайо влак с химикали се обръща и подпалва,настъпва екологична катастрофа но сащ крият.
48
3
 
25
 
! Отговори
Терористи преди 1 година
Журналист от Сащ доказа че сащ и Норвегия са взривили тръбите.
47
2
 
38
 
! Отговори
ДО ПУТИН преди 1 година
Пич , само ти не знаеш - това беше Терористичен АКТ на Армията на САЩ и Норвегия .Вова , Мачкай гадните Нацисти .
46
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фащ да са взривили тръбите? Не може да бъде. Те са добри деца и не правят нищо лошо. Как не ви е срам да ги клепате. Ай ай
45
22
 
4
 
! Отговори
До 49 преди 1 година
А щатните путинофили те какво пазят!? :))))))))))))))))))))
44
11
 
5
 
! Отговори
Империя на злото преди 1 година
Ами лесно е. КГБ си е при вас.
43
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Форумните роби пазят международния терорист сащ!
42
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирил Петков и Даниел Лорер в съдружие с Асен Василев са взимали по един лев на всеки литър дизел или бензин от нашия джоб към техните многобройни фирми регистрирани в България или в офшорни зони. Става дума за един организиран грабеж.