Русия иска разследване на взривовете по "Северен поток"

Съветът за сигурност на ООН да ги инициира
18 фев 2023 11:14, Александър Попов
98
Русия иска разследване на взривовете по "Северен поток"
Снимка: БГНЕС

Русия иска Съветът за сигурност на ООН да инициира независимо разследване на атаките от септември миналата година срещу газопроводите "Северен поток", свързващи Русия и Германия. При последвалите взривове тогава се стигна до изтичане на голямо количество синьо гориво в Балтийско море, предаде Ройтерс.

Русия вчера внесе в 15-членния съвет проекторезолюция, видяна от Ройтерс. В нея се съдържа искане към генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за провеждане на международно разследване на "саботажа" и установяване на виновниците.

Руският заместник постоянен представител в Обединените нации Дмитрий Полянски каза, че целта е текстът да бъде гласуван до седмица. За приемане на резолюция от съвета са нужни поне девет гласа "за" и не трябва да има нито едно вето от петте постоянни членки - САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Китай.

Това означава, че вотът може да съвпадне със заседанията на Общото събрание и Съвета за сигурност на ООН, посветени на първата годишнина от инвазията на Москва в Украйна, отбелязва Ройтерс. Вероятно в четвъртък Общото събрание отново ще гласува резолюция с призив към Русия да изтегли войските си и за спиране на огъня.

Швеция и Дания, в чийто изключителни икономически зони бяха извършени нападенията срещу "Северен поток", излязоха със заключение, че тръбопроводите са взривени умишлено, но не казаха кой стои зад това.

САЩ и НАТО окачествиха случая като "саботаж". Москва обвини Запада. Нито една от двете страни не е представила доказателства.

Миналата седмица разследващият журналист Сиймор Хърш, спечелил награда "Пулицър" през 1970 г., написа - като се позова на неназован източник - че водолази от американските военноморски сили са разрушили тръбопроводите с експлозиви по заповед на президента Джо Байдън.

Белият дом отхвърли твърденията и ги определи като "тотално неверни и пълна измислица".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още по темата: Северен поток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
18
 
4
 
! Отговори
До До 41 преди 1 година
:)))))))))))))))))))))))))) а твоите господари от кремъл знаят ли, че за това което имаш като мозъчен капацитет, ти се плаща твърде много, пък било то и в копейки!? :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
40
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се хванем на бас,че САЩ и Великобритания ще наложат вето на това искане,щото много добре знаят кой го взриви ама се правят на улави...
39
20
 
6
 
! Отговори
Щерев преди 1 година
руския обор не никой вече в световната политика. Тези варвари нали щяха да спират газа да измръзва Европа..ха.ха е като спря газа измръзна ли Европа..ха.ха
38
20
 
8
 
! Отговори
съда в Хага преди 1 година
очаква първо военнопрестъпниците от Кремъл..
37
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А БЕ колко трябва да ти е акъла за да за хамерите които те правят роб
36
21
 
6
 
! Отговори
До до 28 преди 1 година
А ти като защитаваш един доказъл се лъжец и се възхищаваш на рашистанската му помия, и ти плащат ти в копейки, и ни учиш всичките нас да вярваме на лъжи и измами, та толкова ли ти е акъла да си мислиш, че ние останалите няма да разберем какво точно си!? :))))))))))
35
4
 
18
 
! Отговори
Запада разследване? преди 1 година
Ще стане като със боинга в украйна - от десет кладенеца вода ще докарат и 20 нелепи анализа ще направят да "докажат" небивалици!
34
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЮСЕЙ взриви потоците с една проста причина - да нямат конкуренти като европа и Русия! Евтиния руски газ надминаваше икономиката на юсей и затова я спряха и накараха украинската армия да стреляпо 1200 -1400 истрела ( сега или днес това са 300 400 истрела в е ВОЙНА )към Донбас ! Тогава Путин започна да прибира деца и майки в РУСИЯ и след два дни обяви СВО - ВСИЧКО Е В НЕТА !!!
33
3
 
20
 
! Отговори
Интересно... преди 1 година
Те запада, свалянето на Малайзийския самолет не искаха да разследват - та сега ли? Ще им е трудно със изфабркуването на фактите - нали руснаците поначало са нямали достъп до зоната и сега няма как да докажат че руски подводен дрон е виновен - каро руски бук за самолета!
32
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма нужда да се разследва. Терористичния акт е извършен от укрофашистки и полски военни под ръководството на Англия и Сащ.
31
2
 
13
 
! Отговори
??????????? преди 1 година
Я! Наша мдия плахо да загатне истината? Какво СТАВА бе?
30
6
 
3
 
! Отговори
Фантомас преди 1 година
Но свалянето на Малайзийския самолет не искаха да разследват... Да си разследват!
29
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия сама си гръмна газопроводите за да може да изнудва Германия без да плаща неустойки по договорите
28
3
 
20
 
! Отговори
United Abomination преди 1 година
Засега основни заподозрени са САЩ и НАТО.
27
2
 
6
 
! Отговори
до 28 преди 1 година
До До 21 а ти не зещнаеш а се продаваш за чаша хамерска помия - толкова ли тие акъла та учиш и нас в злоба ъм тези и за които ние сме живи всички
26
4
 
6
 
! Отговори
RED Хумор Червен преди 1 година
Целият Английски етнос е произлезъл директното по кръв от Нерон Първи то ест Сабина Помпилия родила първото англичанче.................................Полският историк хумористично намеква:"Като Кардиналите и сие видяха че Папата Йоан АНГЛИК изпитва родилни мъки я започнаха с ритници после линчуването и до гроба продължи с камъни,дървета и кой каквото свари"...............Полша би трябвало да е вечен враг номер 1 на Англия и обратното
25
2
 
21
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
Даже и няма нужда от разследване! САЩ и никой друг!!! Не понасят някой друг да води успешна търговия с Европа!!!
24
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е малко наивен и вярва на западните ръководиптели и да не говорим за БУШ син които сам взриви небостъргачите и Путин и деиствително до ден днешен вярва 1!ДАЖЕ Пламен Пасков знаеше , че СП-2 няма да работи никога защото и аз знаех,че се готви диверсия на СП-1 от самото построяние Но но но БАНКИРИТЕ на юсей не са съгласни да има конкуренти за продаване въглероди на други страни ЗАТОВА И НЯМА ВЕЧЕ ИРАН ИРАК СИРИЯ ИЛИ тези страни с нефт или просо роби
23
12
 
2
 
! Отговори
До 21 преди 1 година
А щатните путинофили те какво пазят!? :))))))))))))))))))))
22
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега всек може да взриявява енергийна инфраструктура и обекти и да се позове на Краваристан и СП1 и2. То и с Косове ги предупреждаваха, че създават прецент, после скимтяхха на Укрия.