Цените скачат двойно от производителя до търговеца, нужен бил таван

25-30-40% надценка - това е спекула
66
Цените скачат двойно от производителя до търговеца, нужен бил таван
Снимка: БГНЕС

"Как така цената на даден продукт нараства двойно повече по пътя до търговеца? Някой някъде крие или злоупотребява с монополното си положение", коментира пред БНР доц. д-р Славчо Петров - председател на  Федерацията на независимите синдикати в хранително-вкусовата промишленост към КНСБ.

Според него ако има повече от 25-30-40% надценка - това е спекула. Той е категоричен, че търговската надценка трябва да е регламентирана. Трябва да има таван на надценките, не таван на цените, обясни синдикалистът в интервю за предаването "Преди всички".

"От близо месец дискусии стана ясно къде е заровено кучето. Фермерите казват колко им струва млякото, на каква цена го продават, преработвателите казват на каква цена го изкупуват, на каква рентабилност работят, оттам нататък търговските вериги се крият зад търговската тайна и не посочват никакви цифри. Някой да обясни - след като търговските вериги не казват какво наслагават по веригата на доставките, та цената на крайния продукт да е с 40-50-60, понякога до 100% надценка", коментира доц. Славчо Петров.

Той подчерта, че има най-различни клаузи в договорите, които производителите са длъжни да спазват. Ако не са ги приели, те просто не им продават продукцията.

Петров посочи какво му е казал производител по въпроса за договорите - "Ако аз откажа условията на големите търговски вериги да продавам при тях, аз трябва да намаля производството с 1/3 и да съкратя 1/3 от служителите".

По думите му делът на големите търговски вериги се движи между 50-60% до 80% за някои от продуктите.

Това привилигировано положение им дава възможност да залагат най-различни изисквания в договорите, които доставчиците и преработвателите са длъжни да спазват, отбеляза доц. Петров и добави, че в тях има скрити детайли.

В договорите има клаузи, които разпореждат, че ако продаваш даден продукт на 10 лв. във веригата, то нямаш право да продаваш на други оператори на по-ниска цена, даде пример той пред БНР.

Според него тези договори трябва сериозно да се прегледат от юридическа гледна точка. По думите му в тях няма равнопоставеност.

"Някой трябва да мисли за закона, за българските производители и за земеделието", категоричен бе доц. Петров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: храниспекуланадценка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
1
 
! Отговори
Справедливост преди 1 година
В България е див капитализъм. В нормалните държави има таван на надценките и контрол на стоките от първа необходимост.
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днеска ги даваха по телевизията. За 1кг. краставици в оранжерията 4.00лв, в борсата 6.00лв и на пазара - 8.00лв. Те това е положението :)
59
5
 
1
 
! Отговори
До плюещите ГЕРБ преди 1 година
Сега по добре ли живеете от както ГЕРБ не са на власт ? А ? Протестърчета. За това ли скачахте и опикахте Орлов мост ?
58
0
 
2
 
! Отговори
До 31 преди 1 година
Явно коментара на 31 номер е един от тези алчни търговци, защото ми написа да не мрънкам за големите надценки, които слагат на цените. Толкова си прозрачен! Няма как да ги напише това някой беден потребител
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам кашкавал за 400 лева килото, но да е с качеството на кашкавала от преди 1989 година, когато кашкавал Витоша струваше 4 лева при заплати от по 200-400 лева
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така де само мутрите имат килограм акъл, щом могат да откраднат стотици милиарди за 12 години на власт.
55
3
 
0
 
! Отговори
ьаьаьа преди 1 година
Какъв таван. Това да не е комунисъм. Стоката струва толкова на колкото има клиенти да я купуват.
54
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След 12 години кражби на ГЕРБ всичко ще ни е много скъпо. То ГЕРБ продължават да са на власт чрез втория ешелон на властта, а в икономиката всичко се командва от ГЕРБ и ДПС.
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подрипвате за банани и тоалетна хартия, а всички получихме висока инфлация и мизерни доходи.
52
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"в големите магазини винаги е по скъпо....в един life" крем сирене на борчвор е 3,50 лв ,в "моят магазин" е 2,50 лв а в едно малко магазинче го взимам на 2,25 лв." ------------------ Така е, защото доста стоки първо ги иалагат във веригите, но след като полежат определено време, ги връщат на снабдителя и той ги предлага на малките магазинчета на понижена цена, защото са втора ръка.
51
5
 
0
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
КОГАТО ГЕРБ УПРАВЛЯВАХА ДЪРЖАВАТА НИ БЕШЕ СТАБИЛНА ПОДМЯНАТА ЮМРУЦИТЕ ОТРОВИТЕ ЧЕРЕПИТЕ ОВЛАДЯ ХА ДЪРЖАВАТА НИ И ЕТО ТИ РЕЗУЛТАТ НАЛИ СЕ РАДВАХТЕ ЧЕ БОЙКО СТЕ ИЗХВЪРЛИЛИ СЕГА СЕ РАДВАЙТЕ НА ИНФЛАЦИЯТА БЕЗАКОНИЕТО КРАЖБИТЕ ЛЪЖИТЕ МАНИПУЛАЦИИТЕ
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цените скачали двойно от производителя до търговеца, а инфлацията била 17-18%. На кого да вярвам? Ако попиташ производителя - не е двойно, а четворно.
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой беше ми казвал,че в Щатите има закон за печалбата,не може, колкото ти си искаш, горното ти го прибира държавата.Така трябва да стане и у нас,иначе с проверки,със сайтове няма да я бъде,а и определено цените ги надуха заради еврото, предварително,да се застраховат, защото после е по-трудно!Ей, навсякъде,на където и да се обърнеш, тарикати!
48
0
 
4
 
! Отговори
Watch преди 1 година
в големите магазини винаги е по скъпо....в един life" крем сирене на борчвор е 3,50 лв ,в "моят магазин" е 2,50 лв а в едно малко магазинче го взимам на 2,25 лв. в лидъл *** dave e 2,49 лв а в нормалните магазини на 1,90 лв го взимам . НЕ пазарувам във веригите магазини
47
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото по-малко купуваме, толкова по-високо скачат цените, това е факт. Заради доходите ни изоставащи от инфлацията, купуваме по-малко и търговците вдигат цените, за да наваксат. Единствения начин да спрем бързото въздигане на цените е повишаването на доходите с темп по-висок от инфлацията.
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва си таван на печалбите, а не на цените.
45
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свръхвисоки цени и огромни печалби на наш гръб - това си е неразделна част от капитализма.
44
4
 
3
 
! Отговори
Попов преди 1 година
Търси се някой, който безвъзмездно да плати и транспортира краставиците на150 км, предварително да ги опаковал, да приеме законовите фири и загуби за съхранение и транспорт, за негова сметка да бъдат заплатите и режийните на магазина и да внесе ДДС на продажбите.
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комунизъм бил нужен чувам...
42
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ и ДПС държат и животновъдството, и хлебопроизводството, както и 95% от тържищата на едро. Именно те спекулативно надуват цените за да саботират Промяната, която им затвори кранчетата на Държавната хранилка. Тиквата ги хранеше с пари на данъкоплатците, срещу процент в Чекмеджето. Така в продължение на 12 години беше източвана Държавата.