Норвежката полиция арестува Грета Тунберг по време на протест

Лапландци и активисти искат премахване на вятърни турбини от пасища
1 мар 2023 14:06, Елка Василева
61
Норвежката полиция арестува Грета Тунберг по време на протест
Снимка: БГНЕС

Норвежката полиция за кратко задържа днес природозащитничката Грета Тунберг по време на протест в Осло, съобщи очевидец пред Ройтерс.

През последните дни представители на коренната народност саами (лапландци) и други активисти, настояващи за премахване на вятърни турбини от пасищата за северни елени, блокираха достъпа до няколко правителствени сгради в норвежката столица.

Още по темата
Тунберг и други активисти, блокирали един от входовете на норвежкото министерство на финансите, бяха отстранени от полицията и отведени на друго място, докато техни съмишленици скандираха лозунги.

Върховният съд на Норвегия постанови през 2021 г., че двата парка с вятърни турбини, изградени във Фосен, Централна Норвегия, нарушават правата на коренното население саами, закрепени в международните конвенции, но турбините бяха оставени да функционират повече от 16 месеца по-късно, посочва Ройтерс.

Норвежкият министър на петрола и енергетиката отмени днес пътуването си до Великобритания заради протестите, предаде Асошиейтед прес.

"Министърът на петрола и енергетиката Терие Ослан "реши да приоритизира графика си и затова няма да пътува до Великобритания, както беше планирал", посочи в изявление канцеларията на министъра.

Ослан трябваше да участва в започваща днес двудневна визита във Великобритания на норвежкия престолонаследник и съпругата му. Министерството съобщи, че Ослан ще бъде заместен по време на визитата от външната министърка Аникен Хюитфелт.
(БТА, Алексей Маргоевски)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
0
 
! Отговори
447 преди 1 година
Свобода за Грета! Грета обичам те. Продължавай все така.
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пиар на зелените, да не забравят хората за Тумберго, арестувана колкото в Германия! Зелена Европа, на нея и вятърни мелници вече не и трябват. Светло бъдеще.
44
0
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
много не мяза на 20 годишна...По-скоро на 14-15,...но както и да е..Важното е,че си живее живота !...Световна "знаменитост",определено яко ФИНАНСИРАНА от заинтересованите...И нема да мине много време и ще я назначат на тлъста ясла в некоя добре охранена структура...Като наша Сталинка,примерно..
43
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не са я арестували, а са изпълнили поставена задача за освежаване на героичния ореол на Света Грета, че се беше позагубил нещо напоследък.
42
1
 
6
 
! Отговори
хаха преди 1 година
сега и дръпнете един хубав бой с томпфите и повече като чуе протест и ще се завива през глава с одеалото.
41
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Край вече се свърши и с вятърните турбини! А електричество от къде ? Ама чакайте малко, нали ни казаха ,че ще караме електромобили ,че ще сме енергийно независими от въстановяеми енергоиссточници,че ще спасяваме планетата от апокалипсиса ?!?!
40
0
 
10
 
! Отговори
Еврожендер преди 1 година
Малко реклама на Тъпунберг че дядя Путин покрай таз война ни накара да я забравим!Да отиде на фронта че там бомби,скрап,облаци от дим и пушеци..не се диша направо!
39
0
 
8
 
! Отговори
Ехааа...Якооо... преди 1 година
Много готина снимка.Най ме кефи оная журналистка с розовата шапка дето си е завряла фотообектива в широко разкрачените и карка и снима ли снима...
38
4
 
6
 
! Отговори
Весел преди 1 година
Тези елени да не би да летят...и да им пречат вятърните турбини.
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ах миличката! Арест след арест! Нещо почва да ми идва в повече. Сценариста нещо е зациклил май.
36
0
 
14
 
! Отговори
:) преди 1 година
Да протестира против войната или против изсичането на горите в Амазонка. Там и ареста ще е арест, не фотосесия за пред медиите.
35
1
 
15
 
! Отговори
Смел Гибсов преди 1 година
Това нещо още ли не са го пратили на екскурзия до Нептун....
34
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Taj pikla mnogo si povjrva
33
0
 
22
 
! Отговори
до Грета преди 1 година
не е важно каква планета ще оставим за наще деца, по-важно е какви деца ще оставим за наща планета
32
1
 
8
 
! Отговори
как смеете преди 1 година
ве!!! - даа има хора де се изхранват с тва , върете фърлете по една доматена супа у некоа галерия
31
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
за природата съм, но като я видя тази лицемерка, алчна за слава и започвам да връщам ресто. дано някоя голяма кака я отрака в пандиза.
30
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може всякаква да е, но тук е права. Вятърните перки са токсични, съсипват земята с вибрациите и всички микроорганизми и животинки бягат, земята става неплодородна, перките пречат на естествените течения на вятъра. Това е грубо вмешателство в реда на природата, даже в Библията Христос казва "Вятърът дyxа, дето иска, и гласа му чуваш, но не знаеш, отде иде и накъде отива" - никой не знае какво последствия може да има и какъв "ефект на пеперудата", а после се чудят защо станали природни бедствия.
29
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В тези среди има вида зелени. Вид едно - пълни ид Еоти. Вид две - демагози, гонещи личен интерес.
28
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-сетне и Гретето да протестира за нещо смислено, а те взеха, че я арестуваха. Което за пореден път доказва, че satanists държат и ножа и хляба. Вятърните турбини наистина са неефективни и изключително вредни за природата.
27
2
 
14
 
! Отговори
Грета.. преди 1 година
е зле... почти колкото Кирче и Кокорче.