Български доброволец в Донбас е починал след като е бил тежко ранен на фронта

Цветомир Гетов се е лекувал във Виена
14 мар 2023 18:11, Нели Христова
325
Български доброволец в Донбас е починал след като е бил тежко ранен на фронта
Снимка: БГНЕС

Българският доброволец в Донбас Цветомир Гетов е починал във Виена, след като е бил тежко ранен на украинския фронт, съобщиха негови приятели. Гетов е в редиците на опълчението в Донецк от 2017 г., като първоначално се е занимавал само с хуманитарна дейност, а после се включва и в сраженията, в отряда за специални операции и бързо реагиране.

Българинът е бил тежко ранен, лекуван и транспортиран от Донбас в болница в Москва, откъдето негова близка го прехвърля в лечебно заведение във Виена, но след раняването той така и не се възстановява. Издъхва на 25 февруари в австрийската столица.

Негови приятели от Донецк се обърнаха с видеоапел за помощ във Facebook, за да бъдат събрани средства за транспортирането на тялото му на родна земя. В негова чест те изпяха на български и любимата му песен "Моя страна, моя България".

Близо 80 българи, повечето непознати, се отзоваха и събраха над 5200 лева, за да бъдат транспортирани тленните му останки до родния Плевен, където ще бъде погребан в събота. От даренията ще бъде заплатено и погребението.

Гетов е бил строителен предприемач, който зарязва бизнеса си в Плевен и заминава за Донбас. Там създава българско културно-просветителското общество "Възраждане". Първоначално заминава през 2016 г., за да прави филм за случващото се в Донбас.

Опелото пред тленните останки на Цветомир Гетов е в събота, в 13:00 часа, в храм "Света Параскева" в Плевен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


325
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
13
 
15
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Да се биеш за мародеронасилническата армия срещу жени и деца и накрая WC недоимперията и дреме за будалите. Добре че българите винаги са били толерантни и благородни та събрали пари да си приберът сънародника. Иначе Захарчевата, Мутрофанова, и Рогозиновия плюеха и заплашваха България. Вижте се ве цял свят ви се смее на клошармията. То ваще загинали не си прибирате, да не плащате на близките им, та този несретник ли ще приберете. Бог да го прости!
165
8
 
16
 
! Отговори
Учуден преди 1 година
Ами как така не са могли да го излекуват в Москва ? Нали там са най-големите специалисти вс света ? А и той се е бил за руснаците!
164
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 177 Каква лада бе някой твой сънародник да не гушне някой колело Украйна.Май трябва ние да намерим начин да ви изгоним.
163
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз имам приятели, бивши воени от мисиите в Ирак и Авганистан, които в момента са в Домбас и работят за Вагнер. Казват, че българите са много ценени там и им плащат двойно от другите наемници защото са работили за НАТО и САЩ, участвали са в техни упения и мисии и знаят как те действат. А и разбират Руски, което било голямо предимство. Поне трима знам че със сигурност да във Вагнер, за някои други са слухове, но мисля, че и те са там.
162
15
 
22
 
! Отговори
Памет преди 1 година
Тоя загубеняк е българско комунист , който е отишил с идиотската идея да помага на руснаците да убиват невинни хора в чужда държава ! Няма ли да му сложат паметник до паметника на Съветската армия ?
161
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ясно, Русофилчето се бие за Кремъл. Време е да последват примера всички Български русофили да се бият за Путин и техния успех в Украйна
160
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 174 . ЕС не се бие за себе си а срещу себе си! Думата "Европеец" означава американски роб от изчезващ вид!
159
7
 
15
 
! Отговори
Горкия преди 1 година
И той като мобиките чака да събират пари.Великая империя, първо ограби армията си после я прати на война. Абе Айоул къде ти беше акъла бе? За яхтите и дворците и банковите сметки на Запад на кремльовските негодяи. Най-опасното руско оръжие се оказа телевизора, уврежда сивото вещество дори на тези, които го нямат! Ей такива като този, буряти, дагестанци, калмики, хора от депресивните райони. Каквото търсил, това намерил. А че го пратили в Виена е фейк. Щом му събират пари.
158
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ходил да се бие за русия срещу ЕС, ама като стигнало до умирачка се сетил че е гражданин на ЕС та отишъл да го ремонтират у Виена и нормално, когато преди това са те лекували руски военни ветринари, никой неможе да ти помогне, и сега дружките му рИват дайте пари да го приберем и погребем, ми искайте ги от Митрофанова, то че бела Лада нема да види е ясно, ама баре да му платат погребението на човека
157
16
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Великан! Човека е бил идеалист, воювал е за правда не за пари! Такива хора са рядкост!
156
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Сата НАТО не съм с две родини,а не харесвам хора,които оскверняват български паметници,горят българското знаме,а сега лъжат и даже са нагли.А човека може би е видял нещо което го е накарало да направи същия избор и е застанал на страната на ,която е прецени,че трябва да застане.Не го е правил за пари за земя,а за хората.Да не харесвам украинци,защото това което се опитват да правят не е достойно за уважение.
155
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ваксиниран ли е със Спутник V ?
154
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко подробно е написано във фейсбук. Лекуван е в Москва и във Виена !!! Там във Виена е починал от раните си. Не мисля че лечението особено във Виена е без пари напротив доста скъпо е.. Стига лъжи и инсинуации. Прекалявате ! Направено е всичко възможно да бъде спасен. Вие хора ли сте ?
153
15
 
11
 
! Отговори
Равносметката преди 1 година
Тръгнал за нова бяла лада, а получил билет за последния концерт на Кобзоня.
152
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
така е в Рашистката Федерация, за "героите" нема ни лечение, ни транспорт до родното място, ни погребение........
151
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците са го лекували първо в Москва а после във Виена !!! , където е починал. Според сорросоидчетата това да не би да е без пари. Укрите го убиха !
150
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 154:А ти не четеш ли бе шнорхел ,че е там от 2017г,а не в руската армия,и е преместен във Виена от негова позната.Кой какво,да поеме.
149
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците са го лекували първо в Москва а после във Виена , където е починал. Според сорросоидчетата това да не би да е без пари. Укрите го убиха !
148
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съжаляваме за момчето но баба ми ли го прати там.
147
7
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
До Сата НАТО ти май си такъв,ама нямаш смелост да отидеш и да си отстояваш позицията -----////------- Май съм какъв? Май съм слушал 30 години фантазиите на такива като тоя, как са най-великите. Човек с две родини, едната от които се опитва да подчини на другата. И понеже останалите не им уйдисваме на тьпотиите, сме били предатели, рийш ли...