Без депутатите от ПП трудно би се създало мнозинство в парламента

Много вероятно било да се стигне до вътрешно разцепление в редиците на ПП
224
Без депутатите от ПП трудно би се създало мнозинство в парламента
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"На ниво реторика се намираме в абсолютно същата ситуация, в която бяхме след предишните избори октомври. Тогава имаше някаква надежда, че може да се състави някакво управление, сега избирателите вече виждат ясно, че няма никакви изгледи да се състави стабилно мнозинство, редовно управление. Избирателите учат по-бързо от политиците", коментира пред БНР политологът Георги Киряков.

Още по темата

И в тази кампания, макар и постна, основната визия беше какво ще се прави на местните избори. Политиците мислят още отсега за местните избори, отчита Киряков.

Относно тезата за разцепление на коалицията ПП–ДБ Киряков посочи, че това е поредната коалиция, която преминава "по този добре утъпкан път" и че за този тип партии, в т.нар. градска десница, това е перманентен процес през годините.

"Постоянен процес на разделяне и събиране между тези хора. Такива амплитуди, които постоянно се случват сред тези формации. Този път поводът е възможността да се състави някаква форма на редовно управление, някаква платформа за управление заедно с ГЕРБ", каза той.

Скрито недоволство в ПП е имало още преди кампанията, покрай реденето на листи, но възможността да бъдат първа сила е туширала тези настроения. Сега при 9 депутатски места по-малко, тоест "някой е "изгорял" и няма да участва в играта, "тези настроения излизат на повърхността като някаква тиня, която е разбутана", коментира Георги Киряков.

По думите му има вътрешни фракции, които са се борили за влияние върху самата партия, но напрежението е било туширано заради "наличието на достатъчно много властови ресурс, който е могъл да бъде разпределен".

Според Киряков от гледна точка на партийните теории това значи, че самата партия е създадена не толкова за постигане на политически цели, колкото заради "задоволяване на личностни апетити", посочи политологът.
"Много е вероятно да се стигне до вътрешно разцепление в редиците на ПП и това се вижда ясно. Очевидно е имало и преди това такива тлеещи настроения", посочи той.

Без депутатите от ПП ще бъде много по-трудно създаването на мнозинство в парламента, дори само с народните представители на ДБ, които са повече от тези на предишните избори, което пък е сред причините за напрежението между ПП и ДБ, смята политологът.

"Тогава трябва да бъде включен още един играч. Кой ще бъде този играч? ИТН ли? Независимо как са били вкарани в този парламент - дали със собствени усилия, дали с помощта на някой друг. Това са хората, които унищожиха предишна коалиция, в която участваха, предишно управление. Или с ДПС? (…)И тук ще имаме много условности за подкрепа на ДБ на една такава платформа. БСП е пак в ситуацията, в която беше след предишните избори – вътрешни крамоли, обвинения, има още какво да чисти вътре в себе си, за да може да бъде полезен участник в тези процеси. БСП е малко вероятен кандидат за една такава коалиция. Ако БСП участва, тогава пък ДБ няма нужда да участва в такова управление, ако ГЕРБ и ДПС са решили да правят някакво мнозинство", каза Киряков.

ГЕРБ мълчат, защото им се налага да съставят първи мнозинство. ГЕРБ е в много лоша ситуация. Ако не успеят да съставят мнозинство с първия мандат, ще се върти към изборната рулетка и пак ще трябва да се оправдават защо не могат да формират мнозинство, изтъкна Георги Киряков.

ГЕРБ обаче ще бъдат много малко ощетени, за разлика от коалицията ПП-ДБ, ако там се върви към разпад и
самостоятелно явяване на следващите избори, прогнозира още политологът. "Възраждане" все още не са достигнали потенциала, който имаха Обединени патриоти преди време, отбеляза още в анализа си той.

"Има още къде да качват, не са достигнали тавана си, но този таван е видим и то не отсега, той е видим от десетилетия", каза Киряков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още по темата: парламентдепутатипп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако погледнем действията на запада от 2014 години насам се вижда, че та са базирани на невярно стратегическо мислене, на неразбиране на възможностите и реакцията на Русия, и пълна неподготвеност за това което Русия ще направи.
148
1
 
2
 
! Отговори
159 ти ок ли си? преди 1 година
щот аз не саъм чул някой да бяга към тез места де ти ги изброи
147
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хартиените бюлетини изиграха голям ''номер'' , на ВСИЧКИТЕ БЪЛГАРСКИ ПАРТИИ , печели ДПС !А ЧЕСТИТО , А МЕРСИ !Нинова ДГД пак , също и ПП-ДБ , герб !
146
0
 
5
 
! Отговори
Барселона преди 1 година
Хора....мислете за България...вижда се че настройките на електората са такива...никой сам не може да направи Кабинет......не си мерете пи.....И след 4 месеца да има избори пак ще е същата....Направете взаимен компромис..и дано Борисов да се оттегли...
145
1
 
5
 
! Отговори
не е вярно преди 1 година
хартиената коалиция има мнозинство , да управляват дан са праят на улави
144
3
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Абе къде е буци? Нали цар тиква обещаваше да няма инфлация, вече 2-ри ден е начело, нещо инфлация? Цената на горивата си стой същата, не е паднала с левче! Явно никой в държавата не е разбрал, че дон тиквон управлява! Боко- инфлацията тиквичке, инфлацията!! Часовника тиктака, вече ти тече времето! Обещаваше като селски кмет, а сега е време да изпълняваш!
143
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия смята ислямската цивилизация за приятелска и планира да засили всеобхватното взаимноизгодно сътрудничество с нея. Русия също възнамерява да допринесе за по-нататъшното развитие на Африка като самобитен и влиятелен център на световното развитие. Русия ще изгражда сътрудничество с Латинска Америка на прагматична, неидеологизирана и взаимноизгодна основа.
142
0
 
0
 
! Отговори
Споко преди 1 година
Споко, Финландия официално стана 31-та страна-член на НАТО. До дни, дори до часове Русия ще рухне, Путин ще бъде свален и изправен пред трибунала в Хага, Русия ще загуби в Украйна и ще подпише безусловна капитулация и ще ни плаща репарации в безплатни доставки на газ и нефт и ще си избием милиардите дадени на Украйна и трилионите които ЕС понесе като икономически загуби и животът ще бъде отново хубав, това е абсолютно сигурно, няма никакво съмнение в това. Ей такива хубави неща.
141
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Буци щял да прави коалиция с шарлатани, крадци и малообразовани индивиди , завършили Харвард. Каква мъка за този исполин на политическата простотия? Да иде да облизва там където е храчил цял месец? Мъка, голяма мъка!
140
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коалицията на тоалетната хартия от Гроб ДъПъСъ + БеСраПак и *** имат повече от достатъчно дупедати за тоалетно мнозинство! Нали за това си гласуваха за фалшиви избори с броящи тип типичния гербер модел "тоз дете", неграмотните депесарски кметове и чували с Костинбродски бюлетини + саботажи и диверсия на машини по стар комунистически обичай! Хайде тикво, не се прави на скъсан менискус, първа цигулка си, къде ти е правителството? Инфлацията вече 2-ри ден расте!
139
0
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До Деди: и Боко заедно с тиквичките се е запътил към бунището. С всеки следващ тур на избори подкрепата им се срива. С клизма събира 10% или половин милион. А само преди 5-6 години събираше двойно на това. Време е всички метастази на БКП да последват вожда си бай Тошко и дружно на бунището! Дърт комунист не става за десен, той си е комунист до края на дните си!
138
6
 
3
 
! Отговори
До аз преди 1 година
Каквос и виждал ? Бойко може да е всякакъв но с комунистите от БСП не се е коалирал за разлика от уж най десните ДБ (за ПП да не говорим).
137
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 149 - ... който нахули Путин, за арстуването на политически опозиционери, похвали Зелеснки за същото и в момента позволява, това да се случва и в неговата страна.
136
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Деди - Така е. ИТН ми звучат по-организирани от тях.
135
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай осъзнава, че ЕС вече не е пазар, след 3 години бедният ЕС изобщо няма да е пазар. ЕС нищо не може да предложи на Китай.
134
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Днес можем с гордост да кажем, че демокрациите в света стават по-силни, а не по-слаби. Автокрациите по света (Русия, Китай) стават все по-слаби, а не по-силни. Това е пряк резултат от работата на всички ни", каза президентът на САЩ Джоузеф Байдън.
133
0
 
6
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
До Деди За герб се гласува в малките градове, където работата или дървата зависят от кмета, който е от герб. Това е проблема с мафията - окопала се е като октопод и за това трябва да я изчегъртаме. С коя друга партия няма особено значение, но не трябва да има партия, която да държи цялата власт защото хората ги е страх да не ги последва побоя в Каварна или да не си загубят работата.
132
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Новата концепция на руската външна политика премахва остарелите политически коректни ограничения в отношенията с външния свят. Новата версия на този важен документ, в частност, премахва (като илюзорни на настоящия етап) надеждите за изграждане на конструктивни взаимноизгодни отношения със Запада. Съгласно новата концепция, Русия се фокусира върху задачите на собственото си развитие и предотвратяване на целия спектър от възможни заплахи.
131
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Герб+ДБ+ДПС+ИТН с любезното съдейтвие на БСП
130
1
 
6
 
! Отговори
до 112 преди 1 година
Вместо да пишеш небивалиците на Севда, сметни сам - 25% при 40% избирателна активност е точно 10%. Толкова от българите искат ГЕРБ и това са основно тези на Държавна хранилка плюс някой и друг заблуден, който гледа редовно Бойковизиите.