Одески еколог: Химикали изтичат в Черно море от Нова Каховка

Отнесени са гробища и води от канализацията
12 юни 2023 10:11, Стела Стоянова
82
Одески еколог: Химикали изтичат в Черно море от Нова Каховка
Снимка БГНЕС

На територията на Каховския язовир от много години се намира и промишлен комплекс, където има опасни химически замърсители.Това заяви екологът от Одеса Владислав Балинский по БНТ, който коментира замърсяването в акваторията на Черно море заради взривения язовир Нова Каховка.

По думите му, преди години в СССР са се използвали пестициди и други вещества, които се разграждат в организма в продължение на стотици години. Отнесени са и гробища за хора и животни, както и канализацията на някои населени места. Част от това се отича в Черно море и отива към Румъния и България, обясни Балинский.

Напълно унищожен е националният природен парк "Межднестровский". Територията му е близо 80 хиляди хектара и всичко е отнесено от водата на язовира. Това мащабно наводнение отнесе гробища, както и промишлени предприятия. Затова можем да говорим за възможно изтичане на химически замърсители, допълни Балинский.

Според еколога течението може да донесе замърсените води и до българското крайбрежие. Затова е нужен мониторинг на водата в Черно море.

Още по темата

За въздуха няма проблем, но по-добре е да се въздържаме да се къпем в морето. Трябва да се следи динамиката на процеса, каза още Балинский.

В залетите територии на Одеса трябва да се вземат противоепидемични мерки. Замърсяването ще се отрази на цялата екосистема, включително на риби, китове и делфини. Вероятно ще се промени прозрачността на водата и ще има оцветяване на водораслите, предупреждава още екологът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: Черно мореНова Каховка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Смях в залата! Язовир от времето на СССР - много, много страшно! Ако Дунав прелее, въобще не е страшно! Това е "братска" река, западни пестициди ... Айде, "еколога" си взе хонорарчето.
55
1
 
13
 
! Отговори
Ss преди 11 месеца
Най-засегнати ще са китовете в Черно море :)
54
0
 
10
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 11 месеца
Пак ще кажат, че Русия не виновна. Като не могат да си върнат на руснаците, поне да ги изгонят с наводнения. Безполезна земя не им трябва. На това разчита ЗЕЛЬО.
53
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Доц. Румен Драганов какво ще каже по въпроса
52
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Обективно Русия не е единствената ядрена страна, но не изключвам да направи белята. И тогава ще стане нарицателно за най-голямото световно зло завинаги. Така или иначе ще загуби, защото няма кауза. На практика нищо не може да спечели. Да спечелиш територия, с която не знаеш какво да правиш, изобщо не е победа. А идеите им за света са рециклирано минало, което вече не върви.
51
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
краварите ни го спретнаха тоя номер първо требе да разкараме евроатлантиците
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До А ха Има, ама всички като теб са решили, че не им се живее сред "имитиращи продукти" и са се дръпнали настрана. И от това произтичат всички проблеми - нормалните са оставили някви нефелни човекопoдобни да си правят каквото искат.
49
1
 
10
 
! Отговори
А ха преди 11 месеца
НЕ ми се живее сред Животни в образ на хора!!! Има ли още Човеци на тази планета???
48
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Отиде ни И туризма!!!
47
1
 
12
 
! Отговори
bl преди 11 месеца
"пестициди и други вещества, които се разграждат в организма в продължение на стотици години" ...От къде можем да си поръчаме?
46
7
 
28
 
! Отговори
Обективно преди 11 месеца
Има само 2 изхода за войната. Или Русия ще победи трудно с неядрени средства. Или лесно - с тактическо ядрено. Не съм на страната на Русия, но просто ядрена държава с 2000 ядрени бойни глави Не може да бъде победена, освен с помощта на Извънземните. Ще видим дали те ще се намесят. И на чия страна. Човечеството е напълно безумно и безотговорно към себе си! Позор!!!
45
4
 
21
 
! Отговори
умнокрасив преди 11 месеца
Е сега като не видите китове в Черно море ще знаете от кво е!
44
6
 
7
 
! Отговори
Пепи преди 11 месеца
Пестициди които се разграждат за стотици години - аууууу . Колко лоши пестициди . Туй като радиоактивността дето била активна хиляди години . Ама се измервала със специализирана апаратура . Само плашат хората . Отделно - язовира е много по малък от Черно море . Я стигнат 5 процента от черно море я не.
43
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
включително на риби, китове и делфини...Баф го в еколога, щом не знае че в Черно море китове отдавна няма..
42
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А те що са сложили промишлен комплекс на такова място? Напълно недалновидно планиране!
41
1
 
5
 
! Отговори
До 43 преди 11 месеца
Тяхната - на двете воюващи страни. Чети с разбиране
40
10
 
1
 
! Отговори
do 39 Оффф преди 11 месеца
Тяхната (на украинците) война?! Ти май като тъжния кон - изплиска легена. И той ги разправят тези глупости, та цял свят им се смее на руските фашисти.
39
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Е сега стана мор в Черно море. Взривяването на язовира беше много глупава и безотговорна постъпка. Украинците които са направили това трябва бъдат съдени за това престъпление. Напълно ненужно беше да се разрушава язовира. Но така е като нашите мишоци си траят и не казаха по-рано да не го пипат, когато онези се заканваха.
38
15
 
5
 
! Отговори
Иво преди 11 месеца
Лижете Русофили , Г*за на Рашките .. смешници такива ! Затова ще сме най мизерните ! Защото сме *** народ !
37
0
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 11 месеца
ПРЕЗ 2024-ТА ЩЕ ХОДИМ НА ПОЧИВКА НА ЧЕРНО МОРЕ С ГАЙГЕРОВИ БРОЯЧИ :D ТЪЙ, ЧЕ ПРЕПОРЪЧВАМ КОЙТО ИСКА ДА ХОДИ НА ПОЧИВКА ДА ГО НАПРАВИ 2023-ТА, ЧЕ ЗА 2024-ТА НЕ Е СИГУРНО!