Одески еколог: Химикали изтичат в Черно море от Нова Каховка

Отнесени са гробища и води от канализацията
12 юни 2023 10:11, Стела Стоянова
82
Одески еколог: Химикали изтичат в Черно море от Нова Каховка
Снимка БГНЕС

На територията на Каховския язовир от много години се намира и промишлен комплекс, където има опасни химически замърсители.Това заяви екологът от Одеса Владислав Балинский по БНТ, който коментира замърсяването в акваторията на Черно море заради взривения язовир Нова Каховка.

По думите му, преди години в СССР са се използвали пестициди и други вещества, които се разграждат в организма в продължение на стотици години. Отнесени са и гробища за хора и животни, както и канализацията на някои населени места. Част от това се отича в Черно море и отива към Румъния и България, обясни Балинский.

Напълно унищожен е националният природен парк "Межднестровский". Територията му е близо 80 хиляди хектара и всичко е отнесено от водата на язовира. Това мащабно наводнение отнесе гробища, както и промишлени предприятия. Затова можем да говорим за възможно изтичане на химически замърсители, допълни Балинский.

Според еколога течението може да донесе замърсените води и до българското крайбрежие. Затова е нужен мониторинг на водата в Черно море.

Още по темата

За въздуха няма проблем, но по-добре е да се въздържаме да се къпем в морето. Трябва да се следи динамиката на процеса, каза още Балинский.

В залетите територии на Одеса трябва да се вземат противоепидемични мерки. Замърсяването ще се отрази на цялата екосистема, включително на риби, китове и делфини. Вероятно ще се промени прозрачността на водата и ще има оцветяване на водораслите, предупреждава още екологът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: Черно мореНова Каховка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
6
 
26
 
! Отговори
Оффф преди 11 месеца
Ами хайде честито на всички. само ще се печем по плажа и това ще е лятото. Все повече започвам да си мисля че Украйна сама си взриви язовира. Както и сами избиха населението в една част от градовете само и само да го припишат на врага. Лошото е че заради тяхната война и безцеремонност на двете страни страда цяла Европа. Дано по-скоро да има мир ама за целта зельо трябва да спре да слугува на господарите си и да помисли за народа.
35
4
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 11 месеца
До Иво/ ЗА СЕГА САМО СА НАВРЕДИЛИ НА ТУРИЗМА И ВОДАТА В ЧЕРНО МОРЕ И ТО МНОГО СЛАБО. ДА ВИДИМ КАКВО ЩЕ СТАНЕ СЛЕД КАТО ЗАЕС КАЖЕ БУФФФФФФФФФФФФ
34
2
 
16
 
! Отговори
Ооо преди 11 месеца
След като оправиха миналия сезон, укрите сега ще оправят и таз годишният
33
2
 
16
 
! Отговори
До САРА НАТО преди 11 месеца
До Сата НАТОКак мирише на втаките от 11 септ. в САЩ, когато Обамата си го отнесе...Американците избиха собствените си граждани, за да имат повод за инвазия
32
24
 
8
 
! Отговори
Иво преди 11 месеца
ПРОКЛЕТИ РУСНАЦИ ! КЪДЕТО СА МИНАЛИ НАВСЯКЪДЕ СА ПРИЧИНИЛИ ЕКО КАТАСТРОФА! СЪСИПАХА И ТУРИЗМА И ВОДАТА В ЧЕРНО МОРЕ !
31
6
 
30
 
! Отговори
Сата НАТО преди 11 месеца
Каховка е бутната от украинците с мълчаливото съгласие на "западните партньори". По това изобщо няма две мнения.
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
По думите му, преди години в СССР са се използвали пестициди и други вещества, които се разграждат в организма в продължение на стотици години. Отнесени са и гробища за хора и животни, както и канализацията на някои населени места. . . . . . Преди горе долу 33 години СССР се разпадна! А . . . пестициди и други вещества, които се разграждат в организма в продължение на стотици години . . . са се ползували и за съжаление все още се ползуват и в България. Нали при проверка откриха такива вещества и
29
6
 
10
 
! Отговори
Дезинфекция !!!! преди 11 месеца
до Анонимен 28....Един превантивен ядрен удар от страна на Русия към Украйна ще ДЕЗИНФЕКТИРА укрофашизма на тази територия и ще сложи край на мераците на Запада да завземе тази страна!!!Страх лозе пази !!!!
28
3
 
33
 
! Отговори
Айде сега преди 11 месеца
...съсипете и туризма ни, както съсипахте земеделието в БГ за да плющите светещо укро зърно.Продължавайте да въоръжавате Украйна и скоро ще видим отблизо и голямата атомна гъба. Кой ще е в рая и кой в ада-филите или фобите. ***!На ви Славата Украине и да се задавите дано!
27
5
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 11 месеца
До Анонимен 25/ МААЕ ОБЯВИ, ЧЕ ЩЕ ИМА ЗА ОЩЕ НЯКОЛКО МЕСЕЦА ВОДА ЗА ОХЛАЖДАНЕ НА РЕАКТОРИТЕ НА ЗАЕС И ПОСЛЕ БУФФФФФФФФФФФФФФФФФФФ :D
26
1
 
13
 
! Отговори
ТашакУили преди 11 месеца
Аз предлагам да дойде 7 Американски флот и да опази акваторията на Черно море от замърсявания !!!Пропаганда на УкраинскиТъпанариНиедни ..........
25
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Аз мисля, че заканата за употреба на ядрено оръжие от Медведев се сбъдна с тази екокстастрофа. Щетите са съизмерими или много близки до една ядрена атака. И да, това е почеркът на Русия, отмъщението за въоръжаването на Украйна, а може би на 1во място насочено към България и Румъния. Тези злодеи ще имат резервирано място в Ада!
24
4
 
27
 
! Отговори
български избирател преди 11 месеца
Аз предлагам да спрем помощта си за Уркия докато тя не изчисти ЗАМЪРСЯВАНИЯТА в акваторията на Черно море!!!!
23
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 15 - Черноморкия кит не е застрашен. Ей сега на плажа видях поне 2000 такива. Това, как мжое да си 160 санта и да си 160 кила...
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"ДА ПРОЯВИМ ТЪРПЕНИЕ И КОГАТО БУФНЕ ЗАЕС" -------------------------------------------- Представители на МААЕ са на терен и свидетелстват, че и шестте реактора на ЗАЕЦ се охлаждат нормално от водите на Каховското водохранилище.
21
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До западна митология 20 - Според същат амитология Путин е болен от поне 17 различни вида рак, а Джо Байдън е "President Biden remains a healthy, vigorous, 80-year-old male, who is fit to successfully execute the duties of the Presidency" - Демек здрав., прави и корав 80 годишен ... Па се утрепа да пада по лице от сцени, на стълби, да се губи в собствената си градина.
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Обаче забелязвам, че емилитротинетките вярват че има китове в Черно море.
19
0
 
22
 
! Отговори
Муахаха преди 11 месеца
НАТОвските Бомби са Екологични - Чисти и Свети като К0мундетата у ПолитБюрото на Централният Комитет в Брюксел!
18
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А преди, кдъе си мислите че изтичваха същите химикали, бе серсеми ...
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 16. Откъде я докара тая радиация бе ?