Лихвените проценти ще продължат да скачат

Целта е да бъде овладяна устойчиво инфлацията
23
Лихвените проценти ще продължат да скачат
Снимка: БГНЕС

Ръководителите на водещите национални централни банки потвърдиха днес своето виждане, че е необходимо да бъде продължена политиката на повишаване на лихвените проценти, за да бъде овладяна устойчиво високата инфлация. Те все още са уверени, че могат да постигнат това, без да предизвикат рецесия, стана ясно от изказванията на годишния форум на Европейската централна банка, посветен на проблемите на централното банкиране, който се провежда в Синтра, Португалия, предаде Ройтерс.

Председателят на Управлението за федерален резерв на САЩ Джером Пауъл не изключи вероятността в рамките на няколко последователни заседания на УФР да бъде предприето повишаване на основната лихва, докато президентът на ЕЦБ Кристин Лагард потвърди очакванията на анализаторите и инвеститорите, че централната банка на еврозоната ще увеличи лихвените проценти на заседанието си през юли, отбелязвайки, че "това е вероятно".

"Изобщо не бих изключил предприемането на подобен ход (повишаване на основната лихва - бел. ред.) при следващите няколко заседания (на Управлението за федерален резерв на САЩ - бел. ред.)", заяви Пауъл.
Той отбеляза, че е необходимо процесът на спад при търсенето на работници и служители в САЩ от страна на работодателите да продължи и съответно ръстът на заплатите да бъде ограничен. Целта на УФР е чрез повишаване на основата лихва да ограничи темпа на повишаване на заплатите в страната, което да помогне за намаляване на инфлацията, посочват анализатори.

От своя страна Кристин Лагард зави, че е възможно забавящата се икономика на еврозоната да изпадне в рецесия през тази година, но подчерта, че това не отговаря на "основополагащото виждане на ЕЦБ".

"Има да свършим още много работа", подчерта президентът на ЕЦБ, визирайки мерките за ограничаване на високата инфлация.

От своя страна гуверньорът на "Банк ъв Ингланд" (Bank of England) Андрю Бейли заяви, че изненадващото решение от миналата седмица на Централната банка на Великобритания да повиши  водещия си лихвен процент с 50 базисни пункта (0,5 процентни пункта) "отразява устойчивото състояние на британската икономика, съчетано с трайна инфлация".

"Банк ъв Ингланд" в момента не предвижда, че икономиката на страната ще изпадне в рецесия, добави Бейли.
"Ще направил това, което е необходимо (за понижаване на инфлацията - бел. ред.)", подчерта гуверньорът на "Банк ъв Ингланд".

Управителят на Японската централна банка Кадзуо Уеда отправи послание, което се различава съществено от коментарите на неговите колеги от другите водещи централни банки, посочва Ройтерс.

Той каза, че "Банк ъв Джапан" (Bank of Japan) би "видяла основателна причина" за промяна на своята политика на ниски лихвени проценти, ако стане "очевидно ясно", че инфлацията в Япония ще се ускори през 2024 г. /БТА, Пламен Пенчев/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: инфлациялихви
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Който не помни 2008 (лихви от 6 на 13), няма как да види 2024 (от 3 на 8-10).
20
0
 
2
 
! Отговори
Скачат след всяка преди 9 месеца
"помощ" на колективния запад за мира в окраина ... и някой трябва да плати ... иначе който не скача е червен
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Банките лъжат през 10 години поколенията ,защото сега излъгаха тези които предишната криза бяха деца -последните няколко години млади хора ,семесйтва бяха упоени от високи доходи ,взеха кредити на цени на жилищата ТРОЙНИ ,ЧЕТВОРНИ надути ,и сега айде и лихвите нагоре ,защото кредит за имот се взима когато имота е с НИСКА ЦЕНА ,лихвата и да е висока ,като падне може да я свалиш АМА ДЪЛГА ДЕТО СИ ГУШНАЛ ТРОЕН ,ЧЕТВОРЕН ще го плащаш на банката ,едно е имот за 100 000 ,друго за 200 000 като дълг
18
1
 
9
 
! Отговори
ИМОТЕН БАЛОН преди 9 месеца
В цял свят имотите се сринаха ,заради лихвите ,у нас до последно прилъгаха маса хора да се нагълтат с кредити за имоти ,за да може после дълго във времето да ги стрижат с вдигане на вноските ,защото на Запад ,имаше опции теглиш кредита и фиксираш лихвата макар и по -висока но за целия 30 годишен период ,а в България най-много година ,две си на фиксирана лихва и после айде плаваща която вече е в небето ,банката я е вдигнала и ти си я без работа ,я с намален доход ЧЕСТИТО
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Навретемо Хитлер и третия райх,така са облъчили германците -нон стоп по радиа,телевизия,всякакви канали са им повтаряли едно и също докато повярват в тях и идеологията им,така и у нас медиите ,пропагандираха последните години хората да задлъжнеят УЖ ниски лихви,теглете ,имотния балон така го надуха ,я сметнете каква пара взимат брокери,банки,строители,агенции ,кредитни консултанти само и само ДА ПОВЯРВАТЕ и СЕГА ?!Давай яко поскъпване на кредита + КРИЗА
16
1
 
0
 
! Отговори
До 11 преди 9 месеца
Нека така си стои :D Доста ипотечни кредити са на база лихвените проценти по депозитите. Т.е. те да си вдигат лихвите по кредтите колкото искат само да не пипат депозитите докато е такава схемата :)
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Миналата година 2022 година ,помните ли масовата пропагнада ,хората да купуват имоти на тези жестоки цени,масово медии ,брокери,строители ,се изказваха ,давайте,взимайте ,те лихвите са ниски ,плавно щяло да бъде еди какво си и т.н.Още тогава казах тази инфлация ще бъде потушена с цената на криза,безработица,фалити и стагнация ,това и стана сега ,дори коментират агресивно покачване на лихвите
14
1
 
13
 
! Отговори
До 6-от стар човек преди 9 месеца
Явно младите не сте в час! Първо -имаше софийско жителство и само софиянец можеше да си купи апартамент.Купуваше се със заем от ДСК и се изплащаше 20 години директно с половин средна заплата/150лв/Теглиш 10хил.,изплащаш 14хил.с лихва! Като сравним цените тогава и днес положението е същото -1,600лв средна в София ,за 20 години по 800лв месечно около195хиляди!!....Нашите изплащаха цял живот,а който улучи девалвацията на лева през 90те го изплати с две три заплати!
13
2
 
12
 
! Отговори
Вьзмутен преди 9 месеца
Промяната е факт - нямам вече никакви спестени пари , нито желание да продьлжавам да живея тук като клошар
12
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Криза ли е, какво е, не знам. Всяка година досега съм си купувал нови машини за бизнеса, къде със собствени пари, къде с кредити. В момента ме е страх дори и да си помисля. Не знам на някои откъде им идва оптимизъм, аз съм замразил почти всичко, кретам колкото да съществувам. Само като си помисля, че и държавата разчита точно на такива като мене, да плащат осигуровки и данъци...
11
1
 
22
 
! Отговори
... преди 9 месеца
те лихвените проценти по заемите и сега си скачат! само, че лихвените проценти по влоговете не скачат! да не кажа, че за някой влогове май май имаше и отрицателна лихва! Та такива ми ти работи!
10
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това устойчиво развитие сигурно е свързано с успешната контраофанзива и продуктивните санкции :)
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кой им вярва на тези, до сега не са успели да предвидят нито една криза, дори ей така, на късмет.
8
1
 
24
 
! Отговори
Балонест преди 9 месеца
Предстои нещо да се счупи, ама какво и колко ще е страшно, ще видим! Помня 2008, всички говориха имотите няма да паднат, криза няма да има, подем едно друго. Никога не е имало исторически криза като 2008 и никой не предполагаше за такова развитие. Сега е същото, факт е че нещата се чупят, но никога исторически не се е случвало и никой не знае какво ще следва. Дали ще е на нивото 2008, дали ще е по-страшна или много лека криза, само се гадае. Факт обаче е, че всеки очаква точно КРИЗА!
7
3
 
16
 
! Отговори
Лихварче преди 9 месеца
Ох ох ох ипотечни кредитчета, бързи кредитчета, дачии на лизинг. Пия си кафето и гледам робите как отиват на плантацията.
6
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Един колега преди пенсия изтегли солиден заем за апартамент да оставя, вика нещо на децата и какво им оставяш кредити ти като умреш ще ги плащат и те ще целувате зад.... На бай Тошо апартаменти ое дядо ти и баща ти без кредити сега роби на банките
5
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Само в България лихвите намаляват. Само в България недвижимите имоти поскъпват в последната година. Само в България смъртността е най-висока в света. Държавата на абсурдите.
4
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Досега никога и никъде по Света инфлацията НЕ Е била овладяне чрез скокове в лихвените проценти, ама тука ще пробваме ))))
3
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Продьлжаваме промяната
2
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
САЩ да ни върнат парите за самолетите то ясно че няма да, ги видим