Какво сирене ядем и залива ли некачествена продукция пазара?

Само в едно от 10 изследвани сирена има овче мляко
54
Какво сирене ядем и залива ли некачествена продукция пазара?
Снимка: БГНЕС

При направената от нашето сдружение проверка установихме, че само в едно от 10 изследвани сирена има овче мляко. В другите има смес от други видове, например най-евтиното - краве. Това заяви пред Нова телевизия Андрей Велчев от "Сдружение за достъпна и качествена храна".

По думите му тези сирена, за които е сигнализирало сдружението, не са изтеглени от пазара. "Не съм запознат да има такава практика в България, за разлика от други европейски държави, в които това е закон", подчерта той.

"Това е един от сериозните упреци, които получаваме към сдружението, тъй като, несъмнено, жалбите и сигналите, които подаваме към българските институции, като Българската агенция по безопасност на храните и Комисия за защита от потребителите, обикновено приключват с констатация, че на предприятието е съставен констативен протокол и то е поставено в зачестен контрол. Тоест, проверяват го най-малко веднъж седмично. Предният път, когато Агенция по храните потвърди некачественото съдържание, не сме информирани да са взети кой знае какви мерки нарушителите да са санкционирани подобаващо", посочи той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: сирене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Млековарка знаете ли какво е? Това е съд с двойно дъно и един вид пастьоризираш млякото. Да речем, че имате вече такъв уред. Вземете която и да е марка мляко. Оставете после да изстине. И погледнете колко каймак има. Друг експеримент. Вземете около буркан от "млякото" и направете закваска от друг буркан кисело мляко. Държи се на топло под някаква кърпа примерно. На теория ще се закваси и ще имате вече кисело мляко. Не става, нали? Българско кисело мляко, ама.. нишесте, желатин, боя и сол.
20
4
 
6
 
! Отговори
до 22 преди 7 месеца
Говориш пълни глупости. Парите за зърнопроизводство и животновъдство са отделни пера в бюджета. Останалата част от отговора ти е въздух под налягане и по никакъв начин не отговори на въпроса ми.
19
8
 
17
 
! Отговори
До до 19 преди 7 месеца
Зрънчовците взимат парите и за животновъдите нищо не остава.А иначе с какво мислиш,че се хранят животните?С кюфтета,а не с фураж.
18
10
 
8
 
! Отговори
до 19 преди 7 месеца
Остана само да обясниш какво общо имат зърнопроизводителите с животновъдството и млекопреработваемата промишленост.
17
2
 
44
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 7 месеца
Я кажете в коя бг мандра правят сиренето от мляко та да ви повярвам??!!! Няма палмово масло и няма сухо мляко!!?? Верно ли??? Я дайте статистика колко крави има в България?????Млякото откъде иде??
16
7
 
17
 
! Отговори
Е,важно е, преди 7 месеца
Че подкрепихте зрънчовците.
15
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен123 преди 7 месеца
Как какво сирене ядем. Пълно с палмово масло, носят го със цистерните направо.... няколко тона сол.. И после се чудим, защо имаме проблеми със стомаха киселини и т.н
14
5
 
40
 
! Отговори
РусенецЪ преди 7 месеца
А, добро утро. Изберете българското, а? Вероятно от 15 и повече години сме се организирали десеттина човека, един път седмично някой от нас пътува до Гюргево /Румъния/. Сирене, кашкавал, месо, яйца, брашно, млека, бе всичко. От България един магданоз си купувам.
13
1
 
24
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 7 месеца
НАЛИ Е БГ ПРОИЗВОДСТВОТО, ТОГАВА КАК С КАКВО НИ ЗАЛИВАТ???? С БГ ШМЕКЕРИИ. ВЕРНО ЛИ СЕ ПИТАТЕ ИЛИ НИ ПРАВИТЕ НА БАЛАМИ?
12
1
 
29
 
! Отговори
дедо ви преди 7 месеца
ама ние сирене ли ядем та да му обсъждаме качеството ?!
11
2
 
21
 
! Отговори
Един там преди 7 месеца
Хем не става, хем е скъпо... *** производителя пак се проявява..
10
1
 
39
 
! Отговори
Пазара преди 7 месеца
Ще ги санкционира най- добре, ако оповестят кои марки са изследвали поименно и коя е качествената марка. Разните институции правят проверки проформа, затова се е стигнало до това положение, те ако искаха та проверяват и санкционират до се да са го направили и решили проблема с ментетата
9
5
 
22
 
! Отговори
BG преди 7 месеца
А зърно от Украйна имали в хляба
8
2
 
28
 
! Отговори
пияница мистик преди 7 месеца
Тези изследвания имат нулев ефект, защото както сами казват от това сдружение, последствия за производителите мандраджии на измамнически сирена няма никакви, освен засилено наблюдение, а наказания няма :)))) То така много хубаво бе, също като да те смъмрят само и ти пак да си правиш белите безнаказано. Предполагам единственото святно е на "ЕЛ БИ Булгарикум". За да има ефект назовете поименно имената на фирмите измамници и като спрат да им купуват продукцията всичко ще си дойде на мястото
7
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ядем имитация на сирене на 3-4 път по-висока цена.
6
1
 
14
 
! Отговори
BG преди 7 месеца
Мляко няма сирене хич.всичко е така защо въобще пишете.
5
2
 
30
 
! Отговори
Маркс преди 7 месеца
Пишете кои са марките,защо ги криете,как ние като потрбители да знаем кои са ***!?
4
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Некачествено. Дори и "истинското".
3
7
 
11
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 7 месеца
На селу знаем Ко едем ,Ко пием от сами си *** прайм. Ама вий по градо сте пипонари и Кот ви докарат у магазиня тва папате .
2
4
 
8
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 7 месеца
Тва гражданята Ко знайти кво купуате и Ко едете язе си отрежа и двете глави .