Владимир Чуков: Такава трагедия няма и в Украйна

Тези хора нямат изход
12 окт 2023 10:14, Стела Стоянова
127
Владимир Чуков: Такава трагедия няма и в Украйна
Снимка БГНЕС, архив

"Такава трагедия, според мен, дори в Украйна няма. Защото всичко е концентрирано в една малка територия – 364 квадратни километра. Ивицата Газа е нещо като кувьоз за тези хора. Те нямат изход. Египет не ги иска, а в Израел няма къде да отидат", посочи арабистът проф. Владимир Чуков пред Нова телевизия в коментар на конфликтът между Израел и "Хамас".

По думите му бягащите от конфликта палестинци нямат особен избор къде да отидат.

"Ситуацията е сложна, защото ако Египет ги пусне през границите си, те трябва да отидат на Синайския полуостров. А този район е една среда, която е много близка до ДАЕШ като настроение и дух. Представете си какво означава това за националната сигурност на Египет.

Президентът Сиси каза "Можем да ги пуснем, но трафикът трябва да бъде двупосочен". Тоест да приемат част от бежанците, но и да вкарат хуманитарна помощ, за да може тези, които искат да останат в Газа”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
0
 
! Отговори
Penkiler преди 6 месеца
Ако се гледа кой е властвал над дадена територия през вековете,всеки ще има претенции за всяко място през което е минал.Аз гледам кой какво е направил на това място.В конкретния случай,едните направиха от пустинята,рай а другите се изхранват с помощи.
114
1
 
1
 
! Отговори
Хан Драган преди 6 месеца
През 662година, един Мохамед, заедно с последователи е приет от три еврейски семейства в Медина. След късо време едното семейство бяга, второто е изгонено, третото избито. Кой е стопанин на тези земи съдете сами. Кой е крадеца също.
113
2
 
13
 
! Отговори
Някой преди 6 месеца
Израел винаги ще има проблеми докато се намира там. Там са само араби,какво търсят евреите там. В САЩ да им дадат някой щат за тяхна държава. Така ще се решат всички проблеми.
112
6
 
26
 
! Отговори
xoxo преди 6 месеца
Разбира се,че е имало бунтове срещу новите заселници-англичаните са имали ангажимент да спрат заселването на евреи,но това реално не спазват това си обещание. 1900 година в Палестина е имало 35000-40 000 евреи.1936 г те са над 370 000 при 1,3 млн палестинци.Като цяло ако не беше американската подкрепа,Израел нямаше да може да оцелee.Така че са си окупатори,настанили се на чужда земя.За да се реши този кофликт, трябва да се признае палестинската държава и да си разделят територията
111
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не одобрявам позицията на коментатора за украйна но по отношение на израел и на палестина е напълно прав. Един ден ще разбере че и за украйна в известен смисъл нещата стоят както и в израел. Народи жертви на фашизъм нацизъм и ционизъм.
110
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аз виждам връзка между двете войни понеже Пропагандата представя нацистите и ционистите точно обратното на каквото са и си служи с лъжи и инсинуации. Не оправдавам тероризма но кои са терористите в годините ?!?
109
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До всички форумни познавачи прав си но защо не слагате лайкове. Хората се объркват понеже само пишете но не слагате лайкове. Пропагандата си слага плюсове , а на вас ви слага минуси , а пък вие нехаете или спите сори..
108
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 112 СЛАБ 2 по история.Още през 1947 год. Египет, Сирия Йордания и иракски арбски военни нападат селищата с евреи.Нямали право на държава, според тях. След 10 месечни боеве се стига до примире.Израел извоюва право на държава. Запасният бряг и източен Йерусалим остават под контрола на Йордания. Ивицата Газа пък е за Египет.
107
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До xoxo, ОК сигурно е така. Обаче арабите са пришълци по тези територии, не случайно е имало кръстоносни походи.
106
2
 
11
 
! Отговори
xoxo преди 6 месеца
#106Хайде да отвориш Резолюция 181 на ООН и да прочетеш какво пише там? И след това да ми говориш относно израело-палестинския конфликт,на който съм държала изпит 5 семестър по арабистика в СУ ;)Планът на ООН е :създаване на израелска и палестинска държави!! и Ерусалим като неутрална зона.В момента на изтичане на британския мандат-00 00 на 14.05.1948 г,ционистите нападат и окупират арабската част и те така до ден днешен..
105
3
 
17
 
! Отговори
Зоро преди 6 месеца
До Анонимен 106 Напротив, това е абсолютната истина! И политиката на отнемане на земи на палестинци продължава! Хората, които се интересуват от истината ( а нея няма как да срещнете в мейнстрийм медиите) трябва да знаят, че така наречените еврейски заселници са религиозни фанатици, които подкрепяни от силата на оръжието са отнели и продължават да отнемат земя на палестинците, притискайки ги в ъгъла, каквато е ивицата Газа....
104
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аз не разбирам такива "специалисти" като г-н Чуков! Как унищожението на суверенна държава с над 40 млн население от довчерашните руски "братя" е по-малка трагедия от тази на племе от търтеи, което както се разбра, в Газа не е правело нищо друго, освен СНАРЯДИ И РАКЕТИ,собствено производство и ДЕЦА??? И това с финансирането от ЕС??? Г-н Чуков има съмнителна слабост към арабите и тя май не касае хуманитарната тема?
103
4
 
10
 
! Отговори
Така е .. преди 6 месеца
Не знам кой е крив и кой прав, но знам едно . С нашественици не се преговаря , а се избиват. Сталин.Това е военен закон.
102
7
 
8
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 6 месеца
ако Израел е окупатор, макар че се заселват в праисторическите си земи, тогава България е много повече окупатор на византийските земи и даже окупира целия Балкански полуостров по времето на цар Симеон...Путин иска да си върне земите които са принадлежали на Русия преди 1000 години...колко далече трябва да отиваме в историята???
101
5
 
9
 
! Отговори
Я па я..! преди 6 месеца
Само Путин маже да реши проблема с Израел и Палестина. Има голям опит за разрешаване на такива кризи по мирен начин.
100
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Зоро "Седемдесет процента от над два милиона и половина население на Газа са бежанци от завзети от Израел територии!" Това е най-обикновена лъжа.
99
3
 
9
 
! Отговори
Я пак преди 6 месеца
До xoxo "Глупости Израел да е създаден с решение на ООН" Значи не знаеш елементарни факти по темата, за която се опитваш да се изказваш, щом не знаеш, че Израел е създаден с решение на ООН.
98
2
 
10
 
! Отговори
Зоро преди 6 месеца
Освен това, нито Турция (Ердоган се ежи само за пред общественото мнение), нито повечето големи и богати арабски страни, ги интересува съдбата на палестинците. СА, Йордания, Египет и т.н. са американски колонии, а Турция има тихи, но силни връзки с Израел. Така че, истерията, че Израел е под арабска заплаха от многобройното арабско море е смехотворна. Единственото предизвикателство идва от Сирия, разбита и изтощена страна и от част от Ливан....така, че надежда за тези клети хора в Газа няма....
97
3
 
7
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 6 месеца
до многознаещите коментатори тук: ако имахте 2 избора за местоживеене: единият в Газа, другият в Тел Авив, кой бихте избрали...бил съм и в двете дестинации и съм напълно наясно с жизнения стандарт и на двете места...
96
6
 
15
 
! Отговори
Зоро преди 6 месеца
Седемдесет процента от над два милиона и половина население на Газа са бежанци от завзети от Израел територии! В следствие на спонсорираната от запада колонизаторска и фашистка политика на Израел, половината палестинско население е притиснато на 350 квадратни километра земя - не хиляди, триста и петдест квадратни километра! Това е най-големият концлагер в света, за който не се говори, понеже е организиран от силните на деня! Обграден е от всякъде със стени, хората там са обречени! Трагедия!!!!!