Ръстът на цените е 3% на годишна база, но доходите изостават

За разлика от миналата година сега пазарът бил спокоен
9
Ръстът на цените е 3% на годишна база, но доходите изостават
Снимка: Pixabay

На практика имаме спокоен пазар в момента. Това, което тревожи хората и изнервя обстановката, е, че изостанаха доходите. Имаме силна, мощна, доста конкурентна среда. Ценовите равнища не са достатъчно обременени с вредни въздействия. Положението не е толкова неприятно, колкото се мъчат да го изкарат един или друг анализатор, коментира  пред БНР Владимир Иванов, председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. Той е категоричен, че напрежението идва от изоставането на доходите, а не от пазарни взаимодействия.

Според него по това време през миналата година е имало ясно изразена възходяща крива на цените, а сега тя е низходяща. По думите му през 2022 г. е имало доста стрес на пазара, а сега той е стабилен.

Иванов уточни, че ръстът на цените е 3% на годишна база, "тоест процесът утихва" и даде пример – спрямо потребителска кошница с продукти за 100 лева миналата година, сега цената им би била 103 лева.

По идеите на Министерството на икономиката за намаляване на цените с кампания "Достъпно за вас" Владимир Иванов посочи: "Вариантът със закон да вкараме временна мярка, както направиха Гърция и Румъния, също е на масата. Тази мярка не е пазарна, тя има своите доста сериозни негативи. Предпочете се вариантът на пряко договаряне със самите вериги, споразумение между определени търговски субекти и държавата. Това ще го направят доста субекти, вече има съгласие в бизнеса. Всяка седмица ще има продукти в седем продуктови групи – малката потребителска кошница, следващата седмица поемат от същите продуктови групи. Споразумението е за 8 месеца. Ако даде резултати, не пречи да се продължи. От 1 ноември ще започне. Във всяка брошура, във всеки магазин ще има етикетчета "Достъпно за вас", с лого".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: магазиниценихрани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В др страни Бг продуктите на по ниски цени с включен транспорт, западните на по високи тук от там. Е така се прави.
8
1
 
3
 
! Отговори
Гошето преди 6 месеца
Ами марули сме 1, марули. И кръчмарски стачници. Само скрити за компа знаем да псуваме. А когато дойде време да се стачкува, всички марули седнали пред телевизора и пият бира.
7
0
 
10
 
! Отговори
Libre comme air преди 6 месеца
Този *** що не се мушне отзад...кви 3на сто бе байно...явно е че са поне 30 на сто по скъпи от 2022г....То и заради такива тъпани сме на това дередже...
6
0
 
10
 
! Отговори
Безимен. преди 6 месеца
3% във цените на цигулките и китарите ли .Стока от първа необходимост.
5
0
 
16
 
! Отговори
Мишо преди 6 месеца
Как ги смятате тези 3%?! Вие нормални ли сте? Живота от една година е двойно по-скъп. Точка какво да го обсъждаме. Всичко е *2.
4
0
 
17
 
! Отговори
... преди 6 месеца
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) само едно ме интересува как точно сметнаха тия 3% инак цялата статия си е една ЛЪЖА! 3% :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) ай да ви ....
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Забравили са една 0 след 3-ката
2
1
 
17
 
! Отговори
мамка ви мръсна преди 6 месеца
картофки по 9, краставички по 8, доматки по 7 - не помниш ли Ками . Министрество . от 3-4 станаха доматите 6-7 това не е 3 на сто . Гумите за колите от 90 на 170 . не е 3 на сто . бензина от 2,40 на 2,85 - не е 3 на сто . Парното 2 пъти, тока 2 пъти . колите с 30 процента нагоре . Кои цени да сравним . маса в юск от 110 на промоция сега е 230 .
1
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хайде стига глупости. В Европа инфлацията е5-6%, нашите цени са с изпреварващ ръст и са номинално по-високи, обаче инфлацията ни е 3%. На "годишна база". Тия съвсем ни взеха за марули.