Кристалина Георгиева: Лихвите ще останат високи задълго

Трябва да затегнем коланите, посочи тя
25 окт 2023 17:07, Стела Стоянова
34
Кристалина Георгиева: Лихвите ще останат високи задълго
Снимка БГНЕС, архив

Всички трябва да сме наясно, че лихвените проценти ще останат високи задълго.

Това заяви управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева в реч по време на инвестиционна конференция в Рияд, предаде Ройтерс и БТА.

"Не сме щастливи, че се наложи бързото им вдигане от нула до 5 и повече процента, но ситуацията е такава и трябва да затегнем коланите", посочи тя. По думите й през последните 20 години светът е живял с лихвени проценти от един "фантастичен свят".

Бихме желали да видим нормализация в паричната политика, но тя ще настъпи постепенно.

Това, което не ми дава покой и не мога да мигна, е фактът, че живеем в един свят, в който кризите стават все по-чести и все по-унищожителни, посочи Георгиева. "Това, което се случва сега (в Израел и Газа - бел. ред.) няма да е последният шок.

Още по темата
Ние сме загрижени за случващото се, за загубата на човешки животи, но и за загубата на икономическа дейност, каза шефът на МВФ. Още по-лошото е, че това се случва в момент на забавяне на икономическата активност, на високи лихвени проценти и на скъпо обслужване на държавните дългове. А близките до конфликта страни като Египет, Ливан и Йордания вече усещат ефектите. Туристите там намаляват, тъй като несигурността е убиец на туризма.

Именно затова ние от Фонда не се колебаем и действаме бързо, когато става дума за помощ, за преструктуриране на дългове", каза Георгиева.

Добрата новина е, че затягането на паричната политика работи и инфлацията върви надолу. Лошата новина е, че това не става толкова бързо, колкото бихме желали.

Все пак лихвените проценти засега не са задушаващи, а само правят живота по-труден, заключава управляващият директор на МВФ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Грую преди 6 месеца
Сталинке, с твоите доходи затягане на коланите не ти се е налагало цял живот. Недей да употребяваш мн. число, лицемерка. Кътай партийния билет, цял живот от него кяриш.
28
0
 
2
 
! Отговори
Банкера преди 6 месеца
Сталинке, не верват, мама. Теглят по още една ипотека, така за по-сигурно.
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Лихвите високи, но под инфлацията! А на депозитите отрицателни!
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Спират печатането , който има да връща ще му вдигнат вноските и то всяка година
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Блакрок , ДжПиМорган ,Рокфелр , Внгард и останалите , да не би да са глупави ,техните пари не се ли обезценяват >? Те са измислили играта и играят за пари , не за тухли , не за бетон , не за облигации ,акции и тн , винаги накрая става дума само за пари .Един апартамент стана 200 000 евро , нормални ли сте ? Вила в Швейцария срува по малко , мислете трезво .
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Който има ипотека , спешно да сваля цената и да продава .След нова година ,въпроса е кой има готови пари и колко е склонен да ви плати .20 години ви слагаха сиернцето и сега ви затвориха капана .Сега извикайте имотните експерти да ви обяснят как имотите само поскъпват и откакто се помнят нищо не е падало .Кредитите стават много скъпи , парите стават много ценни
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
От тези думи разбирам следното, печатаме яко банкноти и няма да спрем скоро,това обезценява парите и ще наваксваме с лихви,ама и длъжниците също ще връщат повече.Някои държави ще водят война и ние ще ги финансираме,трябват ни само 5 тона мастило за печатарската преса
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Задава се нов погром. Банките печелят винаги. Ресурсът става скъп задълго. Нови жертви ще се дават. Хаха
21
1
 
7
 
! Отговори
Шайка преди 6 месеца
Сталинка според доклад е натрупала милиони долари в банкови сметки и дава акъл... тук в ЧАЛГАРСКА НОМЕНКЛАТУРИЯ не се живее..
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аз под "затягане на коланите" разбирам изобщо да не тегля кредити. Тя под "затягане на коланите" си представя как ще тегля кредити с висока лихва. В един фантастичен свят мечтите й може да се сбъднат, но в този- не.
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Вангард и Блекрок могат да надуват такива балони, че лошо ще ви стане.
18
0
 
4
 
! Отговори
до РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 месеца
Не го затягай бе! Никой не те кара на сила.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В САЩ му викат бум енд бъст, тия в началото на бумът, които имат и ресурси да надуят балона печелят, а последните баллъциотнасят бъст, тоест спукването на балонът. После тези с парите изкупуват всичко, така е още от наполеоовите войни и преди това Венеция, Римската империя, Египет и Вавилон.
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Искрено се възхищавам на тази дама, която превърна демагогията в изящно изкуство.
15
1
 
7
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 месеца
Само не разбрах, защо обикновените хора ще трябва да затягат коланите при положение че, МВФ, ЕК, и ФЕД , САШ, англосаксонският свят, Запада създават всички кризи ?
14
1
 
5
 
! Отговори
поради накадърността преди 6 месеца
Не сме щастливи, че се наложи бързото им вдигане от нула до 5 и повече процента, но ситуацията е такава и трябва да затегнем коланите",
13
1
 
6
 
! Отговори
Айляк преди 6 месеца
Базовия доход се чака, пожинзен, да бачкат роботите с ИИ
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
По 30 годишните колко станаха лихвите ? 7 % и не дават пари :) Рубини обяви че си продава 30 годишните на 45 % от цената . Рей Далио вика кеширайте не инвестирайте и не давайте пари на фалирали държави . По точно за 10 годишните . Бъфет държи 20 % от портфейла си в кеш . Май не щат да дават . Ще се печата . Инвеститорите не вярват че долара ще го бъде в следващите 10 години . Не щат 10 годишните . Да дават вече еднодневни :)))
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А Пеевски от сглобката , ще затяга ли колана ?
10
1
 
6
 
! Отговори
Вервай ми преди 6 месеца
А кой държа толкова години лихвите на нула? Нали пак вие? И защо толкова дълго? С КОВИД стимулите, години наред хора и цели държави отвикнаха да работят. Фед ще вдигне и още лихвата на 01.11. и няма да спре докато не счупи икономиката. Само така ще спре инфлацията окончателно. Това, ако не стане голямата патаклама в близкия, защото туристите в Египет и Ливан тогава ще са ти най-малката грижа.