Кристалина Георгиева: Лихвите ще останат високи задълго

Трябва да затегнем коланите, посочи тя
25 окт 2023 17:07, Стела Стоянова
34
Кристалина Георгиева: Лихвите ще останат високи задълго
Снимка БГНЕС, архив

Всички трябва да сме наясно, че лихвените проценти ще останат високи задълго.

Това заяви управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева в реч по време на инвестиционна конференция в Рияд, предаде Ройтерс и БТА.

"Не сме щастливи, че се наложи бързото им вдигане от нула до 5 и повече процента, но ситуацията е такава и трябва да затегнем коланите", посочи тя. По думите й през последните 20 години светът е живял с лихвени проценти от един "фантастичен свят".

Бихме желали да видим нормализация в паричната политика, но тя ще настъпи постепенно.

Това, което не ми дава покой и не мога да мигна, е фактът, че живеем в един свят, в който кризите стават все по-чести и все по-унищожителни, посочи Георгиева. "Това, което се случва сега (в Израел и Газа - бел. ред.) няма да е последният шок.

Още по темата
Ние сме загрижени за случващото се, за загубата на човешки животи, но и за загубата на икономическа дейност, каза шефът на МВФ. Още по-лошото е, че това се случва в момент на забавяне на икономическата активност, на високи лихвени проценти и на скъпо обслужване на държавните дългове. А близките до конфликта страни като Египет, Ливан и Йордания вече усещат ефектите. Туристите там намаляват, тъй като несигурността е убиец на туризма.

Именно затова ние от Фонда не се колебаем и действаме бързо, когато става дума за помощ, за преструктуриране на дългове", каза Георгиева.

Добрата новина е, че затягането на паричната политика работи и инфлацията върви надолу. Лошата новина е, че това не става толкова бързо, колкото бихме желали.

Все пак лихвените проценти засега не са задушаващи, а само правят живота по-труден, заключава управляващият директор на МВФ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това беше и целта .Някой се помислиха за по умни от банкерите и дърпаха кредити които нямат представа как ще връщат .Банките охотно им даваха пари които и зобщо няма да видят накуп през живота си .Сега ще се види кой е плувал без бански .Всики които говореха как парите се обезценявали , сега разбрахте ли ? Как не ви светна , че и банкерите имат пари , техните защо не се обезценяват ? Как ще ти даде кредит на 3 процента , а инфлацията ще е 8 , ислете малко с главите си .
8
1
 
9
 
! Отговори
Сталинка Георгиева преди 6 месеца
Трябва да затегнете коланите докато аз отпускам своя.
7
1
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 6 месеца
баба ви Сталинка е искала да каже:..-Не "Трябва да затегнем",а.."ТРЯБВА ДА ЗАТЕГНЕТЕ" коланите ..Тя нема колан ..
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А, сега кажи на тарикатите с ипотеки , че вноските им ще скочат. На мечтателите за апартамент им кажи ч апартамента може и е струвал 10 000 долара .Сега им кажи че това което се случва е гласено от 15 години и тези които взеха гредити за по 20-30 години нямат измъкване .
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тази жена за какво получава заплата? Постоянно говори нещо на хората с мазна усмивка, а лихвите все високи. Говорителите не вземат такива пари като нейните.
4
1
 
14
 
! Отговори
Праведен преди 6 месеца
Ааа, ама разбира се че плебса трябва да затяга коланя....даже нови дупки ще пробива, а иначе ония от голямото дУбрутро като тая ухилена зелка на снимката ще отпускат коланите, нали са на общата ясла, лапаница има като за последно....да му мисли раята.
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
С други думи лесните пари свършиха дупце да ви е яко.
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Питър Шиф като ви говореше с години, че ги държите изкуствено ниски и този проблм ще дойде му се смеехте, смейте му се сега тези със заеми.
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А. Добро уточнение. Да се знае.