Отказа ли се българинът от киселото зеле? Търсенето е слабо

Търговията на борсата край Петрич е по-малка от миналата година
Обновена: 21 ное 2023 12:51 | 21 ное 2023 12:50, Камелия Цветанова
39
Отказа ли се българинът от киселото зеле? Търсенето е слабо
Снимка: БГНЕС

Основното, което се продава в момента на зеленчуковата борса край Петрич, е зеле, но търсенето не е много голямо и е по-слабо от миналата година. Купувачите имат интерес още към карфиол, зелени домати, целина и праз, според продавачи.

За БТА Здравка Груева от петричкото село Кърналово, която продава зеле местно производство, каза, че цената му е в зависимост от сорта.

Сорт "Чиърс" на едро е 0,50 лева за килограм, а се продава между 0,60 и 0,70 лева за килограм на борсата в Кърналово. Зелето сорт "Кьосе" е по-скъпо, между 0,70 и 0,80 лева за килограм на едро, защото е по-качествено, по-крехко и повече се купува спрямо другия сорт. Само това се търси в момента, нито маруля, нито репи, допълни още Груева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: Петричборсазеле
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
1
 
! Отговори
ще преди 5 месеца
яде зеле който си е произвел-а найлоновото зеле да си го ядат тия които са го внесли от някъде-ние не сме крави
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Отгледайте една реколта на каквото и да е и тогава кажете каква е цената.
30
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
С бръснати крака, с карикатури по предмишниците, с нокти като на гризли, нема как. Отидоха от село у града и невежеството се овладя. Краси Рядков в неговата песен мн. точно описва ситоацията. Обичам кисело зеле, праз чесан, сланина и нац. кухня на баба.
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Във Варна кьосето е по 1.70 лв килото. Ден година храни.
28
2
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 5 месеца
болниците са пълни с болни хора какво зеле какъв зелев сок
27
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Киселото зеле стана златно!
26
1
 
7
 
! Отговори
Хахаа преди 5 месеца
До ХаХаХа, не се сещате. Подкрепям те изцяло! Строителите, за да се напечелят допълнително, намалиха обемите и накараха купувача да вярва, че кухня и диван в едно помещение е върхът на прогреса. Барабар с всите шумове и миризми. А други, както пишеш, си бутнаха стените на нормалните апартаменти, за да станат и те модерни :)))))
25
1
 
9
 
! Отговори
То преди 5 месеца
хора няма! Кво зеле?!
24
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Обичам салата от кисело зеле (хубаво, добре приготвено), само нарязано, с три-четири сухи чушки, леко препечени, после стривам на прах и слагам в зелето. После повечко олио, разбърквам и изчаквам един час (колкото повече, толкова по-добре). Перфектно е! Пробвайте :)
23
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Чарлз III и той сложил зелето, но го затиснал с Шотландския камък на съдбата. Шотландците като разбрали каква е работата казали: Дай си ни камъка, дай си ни зелето!!!!
22
4
 
7
 
! Отговори
В рецептата... преди 5 месеца
...на кис.зеле има две вълшебни числа. Едното е 4. Т.е 4% разтвор вода сол. Броя на кофите вода в бидона Х 4. Моя събира 70 л вода Х 4= 3 кг. сол. Вода, зеле, до ръба. Второто число е за пресичане. Грам на кило, натриев бензоат към зелето. 50 кг. зеле-50гр. бензоат. Край. Младите се касканят да правят, чакат някой отстарите да им пусне. Най-много пискат, че миришело лошо. Това са гевезелъци. В къщи изяждаме 50 кг. на салата, сърми и печено със свинско и винско. Специални зимни рецепти.
21
5
 
27
 
! Отговори
ХаХаХа, не се сещате преди 5 месеца
Не ви идва наум и друга причина, която ще ви извади очите. Вече в повечето апартаменти няма отделни кухни, а нещо като холо-кухня. Дори някои млади семейства бутат стенат между хола и кухнята в наследените жилища. Спалните в новите жилища са миниатюрни, няма как да седиш там привечер или през деня в празник. Седиш в единствената стая с нормални размери, а в едно кьоше, наречено от строителя кухненски бокс, жена ти готви. Е, затова вече в повечето семейства кисело зеле и риба се приготвя по-рядко
20
5
 
7
 
! Отговори
Беко преди 5 месеца
Ох, като каза зелева чорбицааа... Леле, трябва да мръдна по пазарите да си намеря. Верно че тръбата става на тръгнал язовир, ама после гледаш на света като на едно по-щастливо място :) Сюргюнец на корем!!!
19
9
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 5 месеца
До Гроби Таласъма === И на Запад се яде масово кисело зеле, само че не си го правят като нас в бидони по тераси и мазета, а го продават готово в буркани :))) Казва се "Кимчи" и е корейска традиционна храна. Яде се с какво ли не като гарнитура. Само че в него има лют червен пипер, джинджифил и още някакви други добавки, които ние не слагаме в нашето кисело зеле :)))
18
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Прав е само МЕН /13/, защото ако сам си наложиш кацатасъсзеле, ще имаш качествена зелева чорба, стига самото зеле да не е отглеждано с химикали. Но като качество, ако те интересува само зелето, вакуумираното и това в бурканите си е много добро.
17
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Какви са тия клозетни храни бе. Аз ям само гурме и молекулярна.
16
16
 
7
 
! Отговори
Обективна причина преди 5 месеца
Защо човек да се занимава с тази хамалогия, след като вече целогодишно се продават и вакуумирани цели кисели зелки, и буркани с вместимост 1.5 кг с нарязано кисело зеле, и такива буркани с листа от кисело зеле?
15
2
 
11
 
! Отговори
Беко преди 5 месеца
Ние нашето тепърва ще го слагаме, че до оня ден по сандали се разхождах. Туршията, обаче, вече си втасва тихичко. На Никулден ще я почнем.
14
1
 
3
 
! Отговори
Гроби Таласъма преди 5 месеца
До АнонименАз карам Лада;))) Само остава и една Ладонька за ьена си взьома и ша съм честит! Ша спра да пиша срещу правителството!;)))
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Българина сви потреблението това е, видяхте ли какво се случва в Кенефланда, някакви промоции вземи 12 бройки, пазарувай за 50 лева минимум и разни подобни! Еми да им е честито, направиха ни услуга с тези цени не купуваме ненужно и не изхвърляме, а помпането на инфлацията което правиха Кирчо и Кокорчо им се върна като бумеранг и сега ще живеят на бързи кредити като полуграмотен зависим от хазарта.