Шест от най-полезните подправки за здравето

Шафранът е една от тях
30 ное 2023 22:30, Михаела Лазарова
3
Шест от най-полезните подправки за здравето
Снимка: Istock

Едва ли можем да си представим вкусна храна без подправки. Понякога тези малки съставки, които добавяме към менюто си могат да донесат огромна разлика във вкуса. Но замисляли ли сте се, че освен колорит в ястията, те могат да ви донесат и много ползи за здравето?

В следващите редове ще ви споделим няколко подправки, които са по-полезни, отколкото сте си мислели. Ето ги и тях:

Джинджифил

Джинджифилът има топъл и пикантен вкус и обикновено се добавя към ястия като супи, печива и къри. За него се смята, че има терапевтични свойства и се използва в системите на традиционната медицина като аюрведа и традиционната китайска медицина от хиляди години. Освен това, трябва да споменем и че джинджифилът съдържа множество биоактивни съединения, в това число – гингероли, шогаоли и парадоли, които имат противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти в организма. Проучванията показват, че както яденето на джинджифил, така и приемането на джинджифилови добавки може да е от полза за здравето.

Според проучване от 2022 г., консумацията на джинджифил има значителни положителни ефекти върху гаденето, регулирането на нивата на кръвната захар, остеоартритът, нормализирането на кръвното налягане, регулирането на теглото, както и на нивата на липидите в кръвта и възпалителните биомаркери.

Шафран

Шафранът е подправка с червеникаво-златист цвят. Той има леко горчив вкус и е важна съставка в индийската и средиземноморската кухня. Основните биоактивни съединения, открити в шафрана, са кроцин, кроцетин, пикрокроцин и терпенът сафранал (който придава на шафрана отличителната му миризма). Тези вещества могат да бъдат от полза за здравето по много начини, благодарение на техните клетъчни защитни качества. Шафранът може да бъде прилаган за естествено лечение на депресия, тревожност, шизофрения, сърдечни заболявания, болест на Алцхаймер и диабет тип 2.

Смята се, че консумацията му повишава нивата на невротрансмитера серотонин в мозъка, което може да има положителен ефект върху състояния като тревожност и депресия. Тази прекрасна подправка може да се добавя към ястия като къри, ризото и ястия с морски дарове или пък да се приема и като добавка. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Веднъж се наплюсках до смърт с джинджифил и шафран и получих такова чревно неразположение, че не можех да си вдигна гащити, не излизах от клозета. Като бай Дън нещо, представяте си. Тогава ми направиха пср тест и ме набедиха за нов случай от коронавирус, набутаха ми един маркуч в дроба, а Кунчев ми намига от съседния креват, вика- и ти ли си, вика, "ваксиниран"... откачена работа.