Първият космонавт на Турция заминава на космическа мисия

Алпер Гезеравджъ е пилот на F-16 на турските ВВС
5 яну 2024 13:51, Елка Василева
55
Първият космонавт на Турция заминава на космическа мисия
Снимка: архив, БГНЕС

Първият турски космонавт Алпер Гезеравджъ ще се отправи заедно с екипажа на мисията AX-3 (Axion Mission 3) към Международната космическа станция в 01:11 ч. турско време на 18 януари, заяви министърът на промишлеността и технологиите Мехмет Фатих Качир, цитиран от Анадолската агенция.

"Тази историческа мисия ще бъде чудесен източник на вдъхновение за бъдещите поколения, както и важен крайъгълен камък в космическите научни изследвания на Турция", каза Качир.

Ax-3 е планиран частен космически полет до Международната космическа станция, който дава възможност на различни страни да се присъединят към международната космическа общност и да имат достъп до ниска околоземна орбита, за да разширят космическите си изследвания.

Полетът, планиран да стартира на 17 януари 2024 г. и да продължи около 14 дни, ще бъде управляван от Axiom Space и ще използва космически кораб Crew Dragon. Екипажът на Ax-3 ще бъде изведен в орбита с ракета „Спейс Екс Фалкон 9“ (SpaceX Falcon 9) от космическия център "Кенеди" на НАСА във Флорида.

Очаква се екипажът да пристигне в Международната космическа станция на 19 януари в 13.15 ч.

В чест на изпращането на първия турски космонавт на Международната космическа станция Турската космическа агенция и Националната дирекция за пощи и телеграфи (PTT) са проектирали специален пощенски плик с печат, които Гезеравджъ ще отнесе със себе си заедно с турския флаг.

Печатът съдържа различни символи, включително силует на Гезеравджъ с нашивка на турското знаме на рамото му.

Гезеравджъ, който е пилот на F-16 на турските военновъздушни сили, беше избран за първи космически пътешественик на страната миналата година по време на голямото технологично събитие „Технофест“ (TEKNOFEST). (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
Великия кусмунафт! преди 3 месеца
Не виц а истина от соца...Връщат се иванов и рукавишников от Космоса и на *** рьцете му целите в синини!,,К,во стана бе?! ",,Ами...той таварищ рукавишников и на излитане и на кацане постоянно по рьцете ми -не трогай тут,не трогай там...!
49
2
 
5
 
! Отговори
Заслепени хора преди 3 месеца
Още от далечни времена за да избият комплексите за малоценност гунчовците много обичат да омаловажават успехите на турците!Още прадядо им цял живот си повтаряше,че ,,Туркиа ке падне"!Е ,да ,падна ама след 640 години господство и с чужда помощ,не на ганчовците работа!Ако им кажеш, например,че туркините всяка година са 1-ви или 2-ри в света по волейбол пак ще намерят кусур! Гунчовска ми ти работа!
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
а българската демокрация, може да изпрати само автобус с бразилци от пловдивско село за Германия и ново подпълнени от леки за червените фенери в Белгия
47
2
 
3
 
! Отговори
ПорЦелан преди 3 месеца
"Толкова косми, толкова нафта има в музея на космонавта.""Гагарин" - Хиподил
46
5
 
4
 
! Отговори
ПорЦелан преди 3 месеца
Имаше снимка на първият пакистански космонавт секунди преди полета. Тъкмо палеше цигара в един двор пълен с бутилки пропан-бутан.
45
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не, че нещо, ама първите космонавти на СеСеСеРето са кучета...., толкова за ъкъла дето трябвал.
44
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Космонавт или астронавт?" ....и двете са вярни! За нас е по-подходящо космонавт, защото казваме Космос, за запада астронавт
43
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
а Славчо кога ще изпрати македонския космонавт
42
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Успех на комшиятя!
41
2
 
4
 
! Отговори
Скопие на Сатурн преди 3 месеца
ЖЪЛТО-ЧЕРВЕНИЯТ МАРС НА ВИЗАНТИЙСКАТА ИМПЕРИЯ се е наричал МАКЕДОНИЯ със столица ОДРИН то ест нищо общо с ХРИСТИЯНСКИ КОНСТАНТИНОПОЛ то ест това е оригиналното знаме на АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ умрял точно на 33 години както Исус ХРИСТОС Разпънат на Кръст точно на 33 години..............ПРОБЛЕМЪТ БИЛ че врагът на ХРИСТИЯНСТВОТО Лициний изтребвал всички Християни на територията на Македония за да унищожи собственият си Император КОНСТАНТИН ВЕЛИКИ заради ЧИСЛОТО 33
40
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Еее, вреди се и анaдолец. Axiom наемат корабите на SpaceX, които пък са финансирани от NASA. Демек, анaдолеца е платил кеш да лети. Звезден турист. Няма да се учудя, ако има ол инклузив. А козичка дали ще си носи? А как ще бие челото, като не знае къде е Слънцето? Толкова много въпроси, толкова малко отговори...
39
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Космонавт или астронавт?
38
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А на килимчето, в безтегловност, как ще седи?
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
повтарям - МАКЕДОНИЯ
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
от МАКЕДОНИЯ кога?
35
3
 
4
 
! Отговори
НАПРЕД ТУРЦИЯ преди 3 месеца
ПИСМОТО НА МЕХМЕД АЛИ АГДЖА публикувано в ТУРСКИ вестник в което години предварително съобщава че ще застреля Папа Йоан Павел втори явно е довело до убийството на Лейди Даяна заради онова писмо.............Богоизбраният мюсюлманин МЕХМЕД АЛИ АГДЖА набляга на ЛЪЖАТА ФАТИМА като твърди че лъжецът и сатанистит Папа Йоан Павел втори умишлено го принуждавал да му става съучастник в ЛЪЖЛИВОТО ПОЛСКО-ПОРТУГАЛСКО ПРОРОЧЕСТВО ОТ ФАТИМА.......... ПОДЧЕРТАВАМ ЧЕ МЕХМЕД АЛИ АГДЖА твърди това
34
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да се смееш ли да плачеш ли...
33
14
 
4
 
! Отговори
Georgios Sideropulos преди 3 месеца
ТОВА ВИЦЦ ЛИ Е ????..ТУРЦИТЕ НЕМОГАТ ДА ИЗТРЕЛЯТ И КОЛЕДНИ ПИРАТКИ ВЪВ ВЪЗДУХА ..ТЕ НЯМАТ КАЧЕСТВА ЗА КОСМОСА...САЩ ИЗСТРЕЛВА РАКЕТАТА, А НЕ КОЧОВЕТЕ ТУРЦИ..ЗАЩО ЛЪЖЕТЕ ПРО-ТУРСКИ В ТОЗИ САЙТ .?
32
7
 
3
 
! Отговори
НАПРЕД ТУРЦИЯ преди 3 месеца
МЕХМЕД АЛИ АГДЖА си призна че е богоизбран ислямски джихадист които ЦЕЛИ ГОДИНИ ПРЕДВАРИТЕЛНО ЧРЕЗ ПИСМО в турски вестник е уведомил че ще застреля Папата.............В последната си версия МЕХМЕД АЛИ АГДЖА описва като вожда на сатанистите Папа Йоан Павел втори и предупреждава човечеството да не вярва на нито една дума изречена от патологични ят лъжец Папа Йоан Павел втори.............Лъжецът Папа Йоан Павел втори МЕ ПРИНУЖДАВАШЕ мен и честният мюсюлманин МЕХМЕД АЛИ АГДЖА да ЛЪЖА ЗА ФАТИМА.
31
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Добре, че била СССР че да сме имали космонавт... ей ало кукумявките. Прочетете на космонавтите ни биографиите и образованието и как са станали космонавти. Нищо не ви пречи да станете космонавти и днес просто нямате интелектуалния капацитет за това.