Американски учени измислиха хапчета против глад

Една капсула преди ядене създава ситост
15 яну 2024 22:00, Петър Бойчев
46
Американски учени измислиха хапчета против глад

Инженери от Масачузетския технологичен институт са създали вибрираща капсула, която създава усещане за ситост при поглъщане. Информацията е публикувана в списание Science Advances.

Експериментите показват, че при животни, на които е дадено това хапче 20 минути преди хранене, се наблюдава освобождаване на хормони, които сигнализират за ситост, и приемът на храна намалява с около 40%.

Когато стомахът се подуе, специализирани клетки, наречени механорецептори, усещат това разтягане и изпращат сигнали до мозъка чрез блуждаещия нерв. В резултат на това мозъкът стимулира производството на инсулин, както и на хормони като C-пептид, PYY и GTP-1. Всички тези хормони помагат на хората да усвоят храната, да се почувстват сити и да спрат да се хранят. В същото време се намаляват нивата на грелина - хормон, който предизвиква чувство на глад.

След като капсулата започне да вибрира, тя активира механорецептори, които изпращат сигнали до мозъка, стимулирайки блуждаещия нерв. Изследователите наблюдават нивата на хормоните в периодите, когато устройството вибрира, и установяват, че те съвпадат с тези, наблюдавани след хранене, дори когато животните са гладували.

В бъдеще учените се надяват да разширят производството на капсулите и да проведат клинични изпитвания с хора, за да потвърдят безопасността на устройството, както и да определят най-подходящото време за поглъщане на капсулите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нали либерастията иска да спрем да гледаме крави щото им пърдяли много в устите и им пълнели *** кратуни с метан. Тамън тея хапчета ще помагат.
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хаха! *** колкото щеш, затова има и свръх богати! Водата е най-доброто "хапче" и е почти безплатна!
39
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ясно, значи вече няма да произвеждаме храна, а хапчета, които да ни заблуждават, че не ни се яде хахаха ... и естествено като много други неща това с цел да понамалеем малко, че според разни фамилии управляващи света сме станали много.
38
0
 
3
 
! Отговори
Шопендар преди 3 месеца
То и аз,таман научих магарето да не яде,и оно зе че умре
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като няма хляб пийте хапчета!
36
0
 
2
 
! Отговори
SS преди 3 месеца
"Стимулира отделянето на инсулин..." - то и аспартамът и всякакъв вид подсладители залъгват организма, че има захари за разграждане и резултатът е инсулинова резистентност (Диабет Тип 2), понеже тялото освобождава хормони, но няма хранителни вещества за преработка. Интересно какво ще покажат изпитванията върху хора, но според мен нещо, което лъже организма какъв обем и храна е погълнало, може така да омеша метаболизма, че да няма възстановяване после.
35
0
 
7
 
! Отговори
Супер преди 3 месеца
С валчери за храна ще ги дават ли ? Че взе да става актуално. Ще спестява пари.
34
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ние сме ги измислили още по Аспарухово време, алоу. Наричат се кюфтета. Приема се обед и вечер, може да се комбинира със салата и алкохол в разумни дози
33
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А добрутро. В Германия отдавна се продават повече от 10г, има също и спрей за под езика. Измислили те хамериканците. Измислили, колкото са измислили и атомната бомба, и космическите ракети. Да не би Опенхаймер да е американец? Или пък Айнщайн? А може би Вернер фон Браун е американец? Хайде хайде...
32
0
 
20
 
! Отговори
Хаааа преди 3 месеца
Работодателите в България ще ги дават вместо заплата.
31
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Очакваме хапчета против идиотизъм и простотия.
30
0
 
7
 
! Отговори
toti преди 3 месеца
Това е истината ...едно хапче за закуска,друго за обед и вечеря и ни хладилник ни магазин ти трябва,а ще си носиш храната в чантичка за бизнес ...само мезетата за бира и ракия незнам с кво ще ги заместят !!!
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Из роди.
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кои са лошите мазнини? ВСИЧКИ тези които изискват индустриален процес за извличане на мазнините, обикновено от някакъв вид семена. Хранителната индустрия обича да ги нарича зеленчукови мазнини, но няма такова нещо като зеленчуково олио, те са направни от семена или зърна - слънчоглед, царевица, рапица и т.н. Тези мазнини имат високо съдържание на омега-6 мазнини които са възпалителни. Добрите мазнини са върджин зехтин, олио от авокадо, кокосово олио, масло, мас.
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
...и алкохола. Тези 4 фактора убиват бавно тялото. Ако те се ограничат или спрат тотално, няма да имате нужда от никакви хапчета за нищо. Няма да имате проблеми също и с модерните болести - рак, инфаркт, инсулт, високо кръвно налягане, висок холестерол и други подобни, известни с едни име - метаболичен синдром.
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Необразованите овчици все още вярват на Биг Фарма - едно хапче и всичко се оправя. Да, да ама...тялото произвежда хормони които дават сигнал за ситост. Най-важния е грелин (ghrelin). Хапчето вероятно принуждава тялото да произведе този хормон и резултата е усещането за ситост. НО, има едно ГОЛЯМО НО! Всички хапчета нарушават баланса в организма и избиват странични ефекти, понякога много по-лоши от самия проблем. Истината в здравословното хранене е да се спре захарта, брашното, лошите мазнини и..
25
1
 
6
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 3 месеца
Фашистите ни започнаха , комунистите ни довършват и САЩ ни поставят в ковчезите , за да могат местните власти да ни закопаят в гроба . Това беше исторически пресъздаден пътят на концлагеристите .
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Хапче. Вземи си хапче. " , Имаше един стар фантастичен филм, май беше полски, когато героите започваха да мислят извън "политкоректното" един робот вървеше след тях и им викаше да си вземат хапче.
23
1
 
2
 
! Отговори
тъпомер преди 3 месеца
Цял институт родил едно нищо,хамериканска му работа.
22
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сега ако измисля и хапчета против идиотизъм, цена няма да имат !