Първият турски космонавт излетя към МКС

Алпер Гезеравджъ е бил пилот на изтребител F-16
19 яну 2024 08:30, Елка Василева
40
Първият турски космонавт излетя към МКС
Снимка: БГНЕС

Първият турски космонавт Алпер Гезеравджъ излетя тази нощ заедно с екипажа на мисията AX-3 (Axion Mission 3) към Международната космическа станция от базата "Кенеди" в щата Флорида, САЩ.

Ракетата с Гезеравджъ бе изстреляна в 00:49 ч. турско време (23:49 ч. българско).

Церемонията по изстрелването бе проследена от огромен брой турски граждани. Много хора, включително журналисти и чуждестранни гости, се събраха в полунощ край специално разположения планетариум на площад Къзълай в столицата Анкара. Зрителите имаха възможността да наблюдават изстрелването от специално монтиран екран на площада.

Много хора проследиха церемонията и на площад Таксим в Истанбул. Церемонията по изстрелването бе наблюдавана и в редица научни центрове в Турция (в Коня, Бурса, Анталия, Трабзон, Кайсери).

Министърът на промишлеността и технологиите Мехмет Фатих Каджър и делегация от учени пристигнаха в САЩ, за да присъстват на церемонията.

Часове преди излитането Каджър написа в профила си в социалната мрежа Екс: "Хайде, Турция, хайде всички пред екрана в 00:49 ч. тази нощ!"

Гезеравджъ трябваше да излети вчера, но полетът бе отложен заради силен вятър. Полетът му бе отменен за втори път. Планираше се той излети за МКС на 9 януари.

През 2021 г. президентът на Турция обяви стартирането на национална космическа програма, включваща обучение на космонавти и изпращане на собствена ракета до Луната. Стойността на космическата програма възлиза на 6 млрд. долара.

Първият турски космонавт Алпер Гезеравджъ е бил пилот на изтребител F-16. В продължение на 21 години той е изпълнявал важни мисии в състава на военновъздушните сили на Турция.

"Името ми не е важно", написа Гезеравджъ в своя публикация в социалната мрежа Екс по повод мисията и добави: "Това, което е важно за хората, е да помнят, че страната им е достатъчно решителна да направи крачка в бъдещето и да мечтае не за границите на небето, а за дълбините на космоса."

Гезеравджъ е роден на 2 декември 1979 г. в град Силифке, окръг Мерсин, Южна Турция.
(Кореспондент на БТА Нора Чолакова)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
3
 
! Отговори
Делиормански ага преди 3 месеца
Турците са на път скоро да сьздадат своя ,,Силициева долина" и своя Космическа програма с всичките им там атрибути ама недоверчивия г...анчо всьо равно упорно ще продьлжава да повтаря като прапрадядо си,че ,,Туркиа ке падне"!Чугуна никога няма да се превърне на...краве масло! Алперчо си лети а кучетата си лаят!
35
0
 
0
 
! Отговори
Делиормански ага преди 3 месеца
Виц от времето на соца:Връщат се Иванов и Рукавишников от Космоса а на нашия целите му ръце в синини!яПитат го за причината и той: ами... той тавариш Рукавишников и на летене нагоре и на врьщане назад все плесници по рьцете ми и постоянно ,,Гоша,не трогай тут,не трогай там"!
34
0
 
0
 
! Отговори
Делиормански ага преди 3 месеца
Той,бг кУсмУнаФта и хабер си нямаше,че чрез такива като него *** поавеха опити да пропагандират непопулярната си идеология и банкрутиращата си икономика!След Гошко от Ловеч в името на .,,грандиозни открития в Космоса" отлетяха пастир от Монголия и един производител на захарна тръстика от ,,Острова на несвободата"та даже един махараджа от река Ганг! Знаем ги тия кУсмУнаФти ний!Някой да ми каже какво научно откритие направи тоя нашия ,,кУсмУнаФт?!? Мълчание,нали?
33
0
 
4
 
! Отговори
Осман преди 3 месеца
Комплексираните българчета отново са оповръщали наоколо.Зависта е едно от най големите качества на ***. Сега ,за тези пъпчиви пубертета да кажа. Първият булгаристанския космонавт излетял по милостинята на руснаците дори не успя успешно да завърши мисията си. Не успя да се скачи с орбиталната станция и се върна позорно на земята след два дена. Турският астронавт не само че ще бъде там две седмици ,но и ще направи много научни експерименти .Това е само началото.
32
0
 
0
 
! Отговори
Пешо преди 3 месеца
Пишеш ,че пробваш и да лъжеш.
31
1
 
6
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 3 месеца
Честито комшии!!!!!!!!!!!!!!!!!!Това е празник и за цялата Тракия.
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А трябваше да е македонски...
29
0
 
1
 
! Отговори
dada преди 3 месеца
До Маке от Североттатарите вече беа
28
3
 
6
 
! Отговори
от ЮАР преди 3 месеца
До Анонимен-19- изобщо не ме топли каква армия сме били имали. Бях в армията, бях от ШЗО и после командир на взвод. И още тогава, 1980, ясно виждах, че тая армия няма шанс срещу професионални Американски единици, дори с пет пъти по-малки ефективи. Бутафорна армия и пушечно месо. Абсолютни безсмислици. Днес си хващам авиона когато и за където пожелая, без да питам милиционерите дали може. И не е важно колко танка е имала България. Важно е хората да са добре. Днес е по-добре отвсякога.
27
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ей много злобари тук..
26
9
 
2
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 3 месеца
Как излетя?как как? С думите "Алах акбар"
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ми, Браво на Турция че успява да работи по космическата си програма в тия времена и то за мирни цели! Янките сериозно изостават в това отношение
24
5
 
3
 
! Отговори
До до 2 преди 3 месеца
Интернет за врето, за което говори човека нямаше никъде по земята. Колкото до компютрите - България произвеждаше собствени компютри.
23
4
 
4
 
! Отговори
Летал от САЩ преди 3 месеца
Изглежда че Ердо и Путин не са толкова близки, колкото някой медии ни внушават.
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кеф че има турчин на ISS.
21
11
 
3
 
! Отговори
да бе да преди 3 месеца
боли ме фаро за някакъв ялдъз будала, ич и да не се връща
20
7
 
8
 
! Отговори
.... преди 3 месеца
България си беше развита държава през 80 те години, като здравеопазване, образование спорт, което днес не съществува, не мие ясно защо изобщо публикуват подобно статия за турски космонавт. Георги Иванов, преди 40 години е бил в космоса и колко назад беше Турция, а сега къде сме?
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 8 Сигурно не знаетеГладна кокошка просо сънува. какви беге сателити те гонят бре. Кога бегето е направило сателит ? Истрелян в САЩ сателит там и произведен , и купен от беге фирма и бил направен унас !
18
4
 
9
 
! Отговори
Смел Гибсов преди 3 месеца
Да не снимат 8 серия на Реджеп Иведик в космоса? :D
17
8
 
0
 
! Отговори
Абе, не е ли малко преди 3 месеца
дъртичък тоя господин за космонавт? Дори да е в добра физическа форма годинките си казват своето в най-неподходящите моменти.